Debat

Prostitution fastholder stereotype kønsroller

DEBAT: Prostitution fastholder både mænd og kvinder i forældede kønsroller. Et forbud vil ikke udrydde prostitution, men det vil være et slag i kampen for ligestilling, skriver Majken Lundberg, akademisk medarbejder i Kvinderådet.
Pernille Diana Castle Møller
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Majken Lundberg
Akademisk medarbejder i Kvinderådet

Tillad mig at spørge om vi egentlig, hvis vi virkelig sætter os ned og tænker efter, stadig gider prostitutionens væsen og den rigide, ufrie og omklamrende hånd, som begge køn fastholdes i.
Tillad mig at bringe ligestilling ind i Socialdebattens tema om prostitution.

Tillad mig blandt andet at se på prostitution som et levn fra gamle dage. Fra dengang før velfærdsstaten spirede frem, fra dengang manden var familiens forsørger og ansigt udadtil, og kvinder hverken kunne stemme eller gå i bukser.

Men lad mig først slå fast, at Kvinderådet er enig med regeringen og Folketinget i, at prostitution er et socialt problem. Det er blandt andet mange hårdt arbejdende kvinders skjul af fattigdom, af manglende eller afbrudt uddannelse, af manglende alternativer og for nogles vedkommende også skjul af eller flugt fra en hård barndom. Uanset om den prostituerede kommer fra Rumænien, Litauen, Nigeria eller Danmark.

Fakta
Altinget | Social har sat gang i et nyt debatkoncept, som går under navnet ’Socialdebatten’. Det nye koncept vil overordnet fokusere og styrke den socialpolitiske og socialfaglige debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget l Social eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for socialområdet.

Fra den 10. januar og en måned frem diskuterer debatpanelet prostitution. Det er tredje gang, Socialdebatten kører. Første omgang var debattens fokus på anbringelser af udsatte børn, der startede i starten af november.

Socialdebattens debatpanel

BLAND DIG I DEBATTEN! - Send en mail til [email protected]

Prostitution fastholder stereotyper
Og så er prostitution for Kvinderådet også et ligestillingsmæssigt antikvarisk levn, hvor begge køn fastholdes i fuldstændigt utidssvarende kvinde- og mandesyn og ditto roller.

Prostitution er ligestillingsmæssig stagnation, det gælder i sit fastholdende syn på, hvad kvinder er, og hvad kvinder skal levere, men i mindst lige så høj grad fastholdelse af mænd i nogle utidssvarende mandestereotyper centreret om mænds utæmmelige lyst, og ”hvor er det godt, der er prostituerede, for ellers ville antallet af voldtægter jo være meget højere”, eller den helt anden og nyere vinkel, manden der ellers ikke kan få sex andre steder, og så er der jo brug for en prostitueret.

Nej, Kvinderådet tror ikke, at et forbud mod sexkøb vil udrydde prostitution, ganske som et forbud mod voldtægt ikke har udryddet voldtægter – et forbud, som vi stadig går ud fra, alle støtter, selvom det ikke har fået voldtægter til at forsvinde fra jordens overflade. Men et forbud ville have været en slags streg i sandet for, hvor meget køb vi som samfund giver på ligestilling.

Majken Lundberg
Akademisk medarbejder i Kvinderådet

Blandt andet for at skubbe til disse stereotype billeder af køn havde Kvinderådet set frem til et forbud mod sexkøb; At politikerne havde placeret ligestillingsoverliggeren højere, hvad man blandt andet gennem en kriminalisering af sexkøb har gjort i Norge, Sverige og Island. Lande, vi normalt sammenligner os med på området ligestilling.

Et forbud vil ikke udrydde prostitution
Og lad mig slå fast: Nej, Kvinderådet tror ikke, at et forbud mod sexkøb vil udrydde prostitution, ganske som et forbud mod voldtægt ikke har udryddet voldtægter – et forbud, som vi stadig går ud fra, alle støtter, selvom det ikke har fået voldtægter til at forsvinde fra jordens overflade. Men et forbud ville have været en slags streg i sandet for, hvor meget køb vi som samfund giver på ligestilling.

Kvinderådet arbejder for et ligestillet samfund. Kvinderådet tror på og har altid kæmpet for seksuelt frisind. Og Kvinderådet mener ikke, at prostitutionens rigide kønsroller og snærende bånd bringer os så meget som en centimeter tættere på nogen af de mål.
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00