Debat

Socialdebatten stiller skarpt på prostitution

PRÆSENTATION: Den kommende måned sætter Socialdebatten fokus på prostitution, efter at regeringen droppede et forbud mod købesex. Læs mere om Socialdebatten og de nye debattører her.
Pernille Diana Castle Møller
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Prostitution er fortsat et kontroversielt og tabuiseret emne.

Regeringen har tidligere lagt op til, at prostitueredes kunder skulle kriminaliseres, men nu har de lagt kursen om. Regeringen vil i stedet satse på en stærkere social indsats, hårdere kurs mod bagmænd og bedre beskyttelse af handlede kvinder. En ny kurs, som møder hård kritik fra baglandet.

Men er det overhovedet muligt at løse udfordringerne ved prostitution uden et forbud mod købesex? Er der noget forkert i at købe eller sælge sex? Hvilke socialredskaber kan hjælpe de prostituerede, der ønsker en anden livsbane?

I sidste måned satte Socialdebatten et særligt fokus på forebyggelse af negativ social arv. Nu er turen kommet til prostitution, som altid har været en politisk varm kartoffel. Men som otte nye debattører er klar til at tage fat på her på Altinget | Social den kommende måned.

Alle andre end de otte udvalgte debatdeltagere er velkomne til at blande sig i debatten om prostitution - send mail til [email protected].

Det nye debatpanel består af otte personer, som har særlig viden om og erfaring med problemstillinger inden for prostitution. Læs mere om panelet her:   

Fakta
Altinget | Social har sat gang i et nyt debatkoncept, som går under navnet ’Socialdebatten’. Det nye koncept vil overordnet fokusere og styrke den socialpolitiske og socialfaglige debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget l Social eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for socialområdet.

Fra den 10. januar og en måned frem diskuterer debatpanelet prostitution. Det er tredje gang, Socialdebatten kører. Første omgang var debattens fokus på anbringelser af udsatte børn, der startede i starten af november.

Socialdebattens debatpanel

BLAND DIG I DEBATTEN! - Send en mail til [email protected]

Foto:
Foto: ft.dk
Foto:
Foto: Uffe Høgh Olesen

<img align="left" src="@nyimg=12762@" />Rasmus Horn Langhoff, medlem af Folketinget og ligestillingsordfører for Socialdemokraterne.
Rasmus Horn Langhoff har en bachelor i historie og medievidenskab fra Københavns Universitet. Han har siden valget i 2011 været folketingsmedlem for Socialdemokraterne og ligestillingsordfører. Rasmus Horn Langhoff har været meget engageret i prostitutionsdebatten. Han har sat fokus på flere kvinder i ledelse og arbejder for op til 12 ugers øremærket forældreorlov til mænd. Ud over sit ordførerskab på ligestilling er Rasmus Horn Langhoff erhvervsskoleordfører. 

<img align="left" src="@nyimg=12854@" />Niels Jul Nielsen, lektor i etnologi og historie ved Københavns Universitet.
Niels Jul Nielsen har i en årrække beskæftiget sig med arbejdsliv, produktion og arbejdsmarked fra den tidlige industrialisering til i dag. I samarbejde med etnolog Lise Astrup Frandsen har Niels Jul Nielsen blandt andet fortaget en arkiv- og feltarbejdsbaseret udforskning af prostitution i krydsfeltet mellem myndighedsregulering, samfundsdiskurs og hverdagspraksis med særlig fokus på udviklingen i København i sidste halvdel af 1800-tallet og igennem de seneste 30-40 år.

Foto:
Foto:
Foto:
Foto: ft.dk

<img align="left" src="@nyimg=12864@" />Mikkel Warming, socialborgmester for Enhedslisten i Københavns Kommune.
Mikkel Warming har været valgt til Københavns Borgerrepræsentation siden 1998 og siden 2005 været Københavns Kommunes socialborgmester. Mikkel Warming mener ikke, at der findes (straffelovs)råd eller rapporter, der kan berette en fortsat lovliggørelse. Han argumenterer derfor for, at prostitutionskunder skal kriminaliseres.

<img align="left" src="@nyimg=12873@" />Majken Lundberg, akademisk medarbejder i Kvinderådet.
Majken Lundberg er uddannet kulturgeograf fra Københavns Universitet. I Kvinderådet har hun beskæftiget sig med forskellige emner inden for køn og ligestilling, herunder trafficking, prostitution, kvinders repræsentation, ligeløn og kvinders politiske deltagelse i MENA-regionen. Majken Lundberg har fulgt den danske, europæiske og internationale prostitutions- og trafficking-debat, lovgivning og udvikling tæt de sidste 10 år.

<img align="left" src="@nyimg=12747@" />Flora Ghosh, stifter og centerchef af LivaRehab.
Flora Ghosh er bachelor i engelsk, socialrådgiver og cand.scient.soc. I 2009 var hun med til at etablere LIVa - Forening mod skadevirkninger af prostitution, idet hun mener, at det er vigtigt at have fokus på prostitutionens konsekvenser i stedet for kun at tale om kundernes vilkår. Siden 1999 har Flora Ghosh arbejdet som socialrådgiver i diverse kommuner, på Kofoeds Skole og Mødrehjælpen. Senere som chefkonsulent i Dansk Flygtningehjælp og som sekretariatschef ved Settlementerne. Flora Ghosh er udpeget som medlem af Rådet for socialt udsatte siden 2009.

<img align="left" src="@nyimg=12853@" />Merete Riisager, medlem af Folketinget og ligestillingsordfører for Liberal Alliance.
Merete Riisager er, ud over at være ordfører for ligestilling, også børne- og undervisningsordfører samt EU-ordfører for Liberal Alliance. Hun er uddannet cand. mag. i Pædagogik og har som ung arbejdet i psykiatrien både med pleje og rådgivning. Merete Riisager har politisk beskæftiget sig med prostitutionsdebatten på græsrodsniveau siden 2002.

<img align="left" src="@nyimg=12779@" />Susanne Møller, talsperson for sexarbejdernes InteresseOrganisation.
Susanne Møller er uddannet sygeplejerske, men skiftede i 2005 sygeplejen ud med sexarbejde. I 2008 var hun med til at stifte Sexarbejdernes InteresseOrganisation, der kæmper for at fjerne diskriminerende lovgivning mod sexarbejdere. Som talsperson for et arbejde, hvor kun få har mulighed for at stå frem, har hun gennem årene været aktiv i debatten på området med læserbreve, deltagelse i debatpaneler, kronikker og foredragsoplæg for interesserede.

<img align="left" src="@nyimg=12780@" />Birgit Petersson er speciallæge i psykiatri, har egen praksis, og lektor i medicinsk kvinde- og kønsforskning ved Københavns Universitet.
Birgit Petersson har siden 1970 forsket i kvinders vilkår og skrevet en lang række bøger blandt andet ”Jagten på det Sunde Liv”, ”Misundelse og Kærlighed” og ”De fire Årstider - om Kvinder og Seksualitet”. Birgit Petersson har formidlet om sygdom og sundhed i alle medier, heriblandt bladet ”Kvinder” og ”Alt for damerne”. Hun har i de seneste år beskæftiget sig med blandt andet trafficking. Derudover har hun mange års behandlingserfaring med kvindelige prostituerede.
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Horn Langhoff

MF (S), Formand for Folketingets klima- energi- og forsyningsudvalg, psykiatriordfører og næstformand i folketingsgruppen (S)
cand.mag. i historie og medier og kultur (Københavns Uni. 2014)

Mikkel Warming

Næstformand, Boligselskabet AKB, København Politisk konsulent, Socialpædagogerne Nordsjælland, Formand for Askovfondens bestyrelse
ba i forvaltning (RUC 1994)

Merete Riisager

Forfatter, foredragsholder, fhv. undervisningsminister (LA), fhv. direktør, Dansk Svømmeunion
cand.mag.pæd. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00