Sådan bliver Kvindernes Kampdag markeret

8. marts er det Kvindernes Internationale Kampdag, og det markeres ved en række arrangementer rundt om i landet. Altinget har samlet et overblik over arrangementerne her. 

Foto: Kevin Shakir/Ritzau Scanpix
Laura Bejder Jensen

Nyt Europa inviterer til et arrangement om, hvordan sexisme gennemsyrer vores samfundsindretning, kultur og kvindesyn, og hvordan vi kan komme kulturen til livs gennem EU-lovgivning og i EU-institutionerne. 

Hvornår: Klokken 8.30-10.00.
Hvor: Johan Borups Højskole, Frederiksholms Kanal 24, 1220 København.

Læs mere her

Fagbevægelsens Interne Uddannelser (FUI) – ligestilling sætter fokus på kønsopdeling på det danske arbejdsmarked. Arrangementet lægger op til en diskussion af, hvordan vi åbner det kønsopdelte arbejdsmarked for at forhindre konsekvenser som uligeløn, ringe medarbejdertrivsel og uhensigtsmæssige stereotypier.  

Hvornår: Klokken 9.30-13.00.
Hvor: 3F, Kampmannsgade 4, 1790 København V.

Læs mere her.

Fakta

Siden 1910 har kvinder verden over haft en international kampdag, der sætter fokus på kvinders stilling og rettigheder i verden. Det var dog først i 1921, at 8. marts blev fastlagt som dato. 

I 1975 afholdt FN et internationalt kvindeår for at sætte fokus på kvinders rettigheder verden over. I forlængelse heraf vedtog medlemslandene at gøre Kvindernes Internationale Kampdag officiel. Dette betyder, at FN siden 1975 har opfordret verdens nationer til at markere dagen. 

Den akademiske fagbevægelse holder i anledning af kampdagen et online arrangement om sexisme på arbejdsmarkedet. Arrangementet lægger op til en sondering af, hvor langt vi er nået med at bekæmpe sexisme på arbejdsmarkedet, og hvad de næste skridt skal være. 

Hvornår: 15.30-16.30
Hvor: facebook live

Læs mere her

Fagbevægelsens Hovedorganisation markerer Kvindernes Internationale Kampdag med et online-arrangement. Årets 8. marts i fagbevægelsen stiller skarpt på grænser og forebyggelse af seksuel chikane på arbejdspladserne.

Til arrangementet deltager blandt andre ligestillingsminister Trine Bramsen (S), som vil præsentere den kommende trepartsaftale om seksuel chikane.

Hvornår: Klokken 15.30-16.45.
Hvor: Facebook.

Læs mere her.

Ligelønsbevægelsen og FH Nordjylland afholder i dagens anledning demonstration til kamp for ligestilling både nationalt og internationalt. Arrangementet sætter fokus på ligeløn, #MeToo, samtykkelovgivning og fri abort. 

Hvornår: Klokken 16.00.
Hvor: Nytorv, 9000 Aalborg.

Læs mere her.

Oxfam Ibis inviterer til feministisk fyraften og fællesspisning, hvor de sætter fokus på kønsbaseret vold. Oxfam Ibis har inviteret tre eksperter til en samtale om de seneste nyheder og opmærksomhed på emnet i Danmark, Latinamerika, Afrika og Mellemøsten. 

Hvornår: Klokken 16.30-17.30.
Hvor: Nørre Allé 7, 2200 København N.

Læs mere her

FOA markerer dagen med et aftensmadsarrangement. Programmet byder på en række oplæg med blandt andet Camilla Søe og Maria Gudme, initiativtagerne til #enblandtos, som holder oplæg om #MeToo og krænkelser. 

Hvornår: Klokken 16.30-20.00.
Hvor: FOA's Forbundshus, Staunings Plads 1, 1790 København V.

Læs mere her

JB10 og Næstved Ungdomsskole har sat folketingspolitiker Rosa Lund (EL) i stævne til en snak om, hvad vi som samfund kan gøre for at optimere nutidens ligestilling.

Hvornår: Klokken 17.30.
Hvor: JB10, Jernbanegade 10, 4700 Næstved.

Læs mere her

Fakta

Mangler vi et arrangement, så send en mail til [email protected]

Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) markerer Kvindernes Internationale Kampdag med feministiske topmøder i København og Aarhus. Topmødet tager fat i, hvordan vi får flere kvinder ind i politik, og hvad vi kan gøre for at forhindre kvindevold og kvindedrab. 

Hvornår: Klokken 18.00 (København) og 18.30 (Aarhus).
Hvor: DSU's landsforbud, Ramsingsvej 30, 2500 Valby og DSU Aarhus' lokaler, Amaliegade 27, 8000 Aarhus C.

Læs mere her.

Kvinfo inviterer til fejring af Kvindernes Internationale Kampdag i Vega. Programmet for aftenen byder på en lang række performere, der har sat deres præg på ligestillingsarbejdet det seneste år. 

Hvornår: Klokken 18.00-22.30.
Hvor: Vega, Enghavevej 40, 1674 København.

Læs mere her.

BUPL, Dansk Socialrådgiverforening og Dansk Sygeplejeråd afholder et online aftenarrangement, hvor debattør Emma Holten stiller skarpt på feministisk økonomi. Emma Holten deler sine bud på, hvordan vi kan anskue økonomi og hinanden på en mere fair og bæredygtig måde.

Hvornår: 18.30-20
Hvor: online

Læs mere her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00