600 mio. kroner for at redde danskernes tænder

Hvis de 300.000 danskere, der lider af aggressiv paradentose, skal kompenseres økonomisk for deres behandling, vil det koste staten 600 mio. kroner.
Kristian Lund Pedersen

Det lyder jo helt utroligt, men nu vil jeg kigge nærmere på udregningen. Det er mange penge for staten, men det er også et problem, at folk mister deres tænder, fordi de ikke har økonomien til at betale for behandlingen.

Birthe Skaarup (DF)
Formand for Folketingets Sundhedsudvalg
Fakta
Paradentose er en lidelse i tændernes støttevæv, som blandt andet er karakteriseret ved, at bakteriebelægninger breder sig ned under tandkødsranden. Tilstedeværelsen af bakterier giver anledning til en betændelsesreaktion, hvorved bindevæv og knogle nedbrydes. Herved opstår der lommer omkring tænderne, således at tænderne bliver løse og til sidst tabes.

Kilde: Sundhedsstyrelsen
Det vil koste hele 600 mio. kroner om året, hvis samfundet skal kompensere økonomisk for de udgifter, der er forbundet med behandlingen af den såkaldte aggressive paradentose.

Det er sundhedsminister Lars Løkke Rasmussens (V) svar på det §20-spørgsmål formanden for Folketingets Sundhedsudvalg Birthe Skaarup (DF) stillede efter det kom frem, at et hidtil ukendt stort antal danskere ikke kan betale sig fra den nødvendige behandling.

Birthe Skaarup stiller sig uforstående over for, at patienter ikke kan få tilskud, når de lider af en infektion i munden, mens patienter med infektioner andre steder på kroppen kan blive behandlet gratis.

300.000 danskere er ramt
Udregningen har Sundhedsstyrelsen foretaget for Sundhedsministeren, og i opgørelsen kommer det samtidig frem, at næsten 300.000 danskere formodes at være ramt af den aggressive type af paradentose, som kræver livslang behandling. Det er ca. 8 pct. af voksenbefolkningen over 20 år.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00