12 kommuner bekæmper sygdom med trivsel

NYHED: Se på medarbejderens trivsel, når plejeansatte melder sig syge, siger Ballerup-model, som nu prøves i 12 kommuner.
Henrik Theil

Vi oplever, at langtidssyge f.eks. med en depression skal bevare kontakten til arbejdspladsen, for ellers ved vi, at efter 3 måneder, så kommer de aldrig tilbage.

Jeanette Eggert Eggertsen
Projektleder Straks Rask
Fakta

Projekt Rask Straks

Kommunerne i projektet er:

  • Ballerup Kommune - 280 medarbejdere
  • Billund Kommune - 600 medarbejdere
  • Bornholms Regionskommune - 100 medarbejdere
  • Brøndby Kommune - 200 medarbejdere
  • Glostrup Kommune - 350 medarbejdere
  • Guldborgsund Kommune - 1138 medarbejdere
  • Holstebro Kommune - 964 medarbejdere
  • Høje Taastrup Kommune - 513 medarbejdere
  • Kolding Kommune - 500 medarbejdere
  • Køge Kommune - 800 medarbejdere
  • Randers Kommune - 400 medarbejdere
  • Aabenraa Kommune - 1300 medarbejdere

Af de 12 kommuner deltager 4 kommuner, Ballerup Kommune, Bornholms Regionskommune, Holstebro Kommune og Køge Kommune i et pilotprojekt, der strækker sig fra november 2007 til juni 2008.


Kilde: www.raskijob.dk
Ballerup Kommune har sammen med 11 andre kommuner over hele landet fået tilskud fra Forebyggelsesfonden til projektet 'Straks Rask'. Det skal komme over 7.000 medarbejdere i ældre- og hjemmeplejen til gode i de 12 kommuner.

Målet med projektet er, at "bidrage til at fastholde medarbejdere med dårligt helbred eller bidrager til hurtig tilbagevenden til arbejdsmarkedet af sygemeldte indenfor ældreområdet/hjemmeplejen. Der skelnes ikke mellem fravær begrundet i fysiske eller psykiske årsager."

"Vi skal hurtigt have kontakt til medarbejdere, der melder sig syge, ofte af psykiske årsager. Det er jo ikke på grund af det psykiske eller fysiske arbejdsmiljø, men fordi de ofte har 'ondt i livet'. Vi oplever, at langtidssyge f.eks. med en depression skal bevare kontakten til arbejdspladsen, for ellers ved vi, at efter 3 måneder, så kommer de aldrig tilbage," fastslår projektleder Jeanette Eggertsen fra Ballerup Kommune.

Helsepiloter sikrer netværk og trivsel
Særligt motiverede medarbejdere bliver uddannet til helsepiloter og kommer til at fungere som en slags sundhedsambassadører, helsepiloter. Desuden vil de 12 kommuner etablere netværk mellem sygemeldte, som støtter hinanden, ligesom coaching og arbejde med kost og motion indgår i projektet.

Dokumentation

Forebyggelsesfonden

Fonden er oprettet som led i velfærdsaftalen med en kapital på 3 mia. kr.

Fonden kan hvert år uddele 350 mio. kr. (200 mio. kr. i 2007).

Forebyggelsesfonden giver mulighed for at skabe et bedre videns- og erfaringsgrundlag for den forebyggende indsats i virksomheder, på arbejdspladser og hos myndighederne.

Den forebyggende indsats skal medvirke til at færre forlader arbejdsmarkedet før pensionsalderen på grund af nedslidning, sygdom og tildeling af førtidspension.

Gennem en effektiv formidling af gode resultater fra de støttede projekter vil fonden tilskynde til en bedre indsats i de enkelte virksomheder og i indsatsen for genoptræning og rehabilitering af sygemeldte.

Ambitionen er, at projekterne både kan bruges som det gode eksempel for andre og som inspiration for beslutninger om regler i lovgivningen og administrationen m.v.

Fondens bestyrelse består af repræsentanter for arbejdsmarkedets parter og særligt sagkyndige.

Forebyggelsesfonden blev etableret 1. marts 2007, og i oktober uddelte den 90 mio. kr. til 36 projekter, og 42 projekter modtager tilsagn om støtte på onsdag den 19. december.

Yderligere tildelinger må vente til finansloven for 2008 er vedtaget, hvilket forventes af blive med udgangen af marts 2008.


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00