Udspil fra S: Mette Frederiksen vil binde Løkke til velfærdsmasten

VELFÆRD: Socialdemokratiet vil indføre en velfærdslov. Mandagens velfærdsudspil lægger desuden op til at flytte uddannelse i almen medicin ud fra sygehusene, men holder fast i tjenestepligt for yngre læger.

Formand Mette Frederiksen og Herlev-borgmester Thomas Gyldal præsenterede mandag partiets første udspil i valgkampen på Sosu C i Herlev. 
Formand Mette Frederiksen og Herlev-borgmester Thomas Gyldal præsenterede mandag partiets første udspil i valgkampen på Sosu C i Herlev. Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Andreas Arp
Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget

"Vi har behov for at binde hinanden til masten inde på Christiansborg, sådan at alt det gode, der bliver sagt om velfærd, ikke kun bliver sagt i valgkampen."

Mette Frederiksen (S)
Formand

Statsminister og Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen har allerede lovet 69 milliarder til velfærd, og nu kommer Socialdemokratiet også på banen med et velfærdsudspil.

Oppositionspartiet vil blandt andet indføre en velfærdslov, der skal forpligte den siddende regering til at afsætte penge nok til velfærd, selvom der kommer flere børn og ældre i fremtiden. 

Det sagde formand Mette Frederiksen, da hun sammen med Herlevs borgmester, Thomas Gyldal (S), præsenterede velfærdsudspillet på et pressemøde mandag.

Dokumentation

Det vil S på sundhedsområdet:

Nye nærhospitaler og flere praktiserende læger. Sundhedsvæsenet skal tættere på borgerne igen med nye nærhospitaler, hvor man kan blive behandlet for helt almindelige og ukomplicerede sygdomme. Vi vil også indføre en pligt for nyuddannede læger til at arbejde seks måneder hos en praktiserende læge i et område med lægemangel. Det skal bidrage til at sikre alle danskere en fast praktiserende læge tæt på, hvor de bor. Endelig foreslår vi som noget nyt at omlægge et halvt år af uddannelsen til praktiserende læge fra sygehuset til almen praksis, så der kommer flere læger i almen praksis.

Mere tid og mere personale. Der skal være mere tid til omsorgen for vores syge og gamle. Vi vil ansætte mere personale i sundhedsvæsenet og i ældreplejen, blandt andet 1.000 flere sygeplejersker på sygehusene. Derfor er der også brug for at uddanne flere sygeplejersker og flere social- og sundhedsmedarbejdere. Vi vil forpligte regionerne til at oprette flere praktikpladser til social- og sundhedsassistenter. Som noget nyt foreslår vi også, at studerende over 25 år får løn under hele uddannelsen til social- og sundhedsassistent og lov til at arbejde mere ved siden af deres uddannelse.

Flere hjemmehjælpstimer og flere plejeboliger. Siden 2015 er der skåret over en million hjemmehjælpstimer væk, selvom der er kommet mange flere ældre. Vi vil vende den udvikling og sikre flere hjemmehjælpstimer, når der i de kommende år kommer flere ældre. Vi foreslår også, at staten skal yde en større støtte til opførelsen af nye plejeboliger til ældre, så det bliver lettere at komme på plejehjem, når man har behov for det.

Kilde: Socialdemokratiet - "Velfærd først i hele Danmark"


0:000:00