Debat

Regionerne skal nok bruge hjertepengene rigtigt

DEBAT: Ulla Astman er ikke enig i Dagens Medicins udlægning af regionernes brug af de 150 mio. kr., som Folketinget har afsat til ventelisterne på hjerteområdet.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ulla Astman
Formand for Danske Regioners sundhedsudvalg

Dagens Medicin bragte den 3. oktober 2008 en artikel om hjerteområdet. Vinklen var, at de midler, der blev afsat på finansloven for 2008 til midlertidig højere aktivitet på hjerteområdet - 100 mio. kr. - ikke var blevet brugt til formålet af regionerne.

Af artiklen fremgik, at jeg medgiver, at pengene kan være gået til andet end målrettede ventelisteprojekter, og at vi ikke præcis kan sige hvor midlerne anvendes, da de er givet over bloktilskuddet. Så vupti - Ulla Astman bekræfter, at regionerne opfører sig "respektløst". Men der mangler et par nuancer i det billede. Og artiklen i Dagens Medicin og de artikler, der har været bragt i diverse dagblade, yder ikke regionerne retfærdighed.

Jeg vil derfor gerne ved 5 hovedpunkter opsummere, hvad der er "op og ned" i sagen.

For det første er der en grund til, at regionerne endnu ikke er begyndt at bruge de 100 mio. kr. Pengene har nemlig ikke været indarbejdet i budgetterne for 2008. Det skyldes, at finanslovsaftalen for 2008 først blev indgået i foråret 2008. Her var der enighed om at afsætte midler til pukkelafvikling, men pengene bliver i sådan en situation ikke bare udbetalt til regionerne. Efterfølgende indgik spørgsmålet om pukkelafvikling på hjerteområdet i økonomiforhandlingerne mellem regeringen og Danske Regioner. Aftalen blev indgået i juni 2008, og midlerne udmøntes rent faktisk først til regionerne via bloktilskuddene i sidste kvartal af 2008. Den første rate af pengene er derfor først netop blevet udbetalt.

For det andet er midlerne ikke forsvundet ned "i et sort hul", idet hver enkelt region tydeligt har reserveret midlerne til pukkelafvikling i forbindelse med implementering af pakkeforløbene på hjerteområdet. Regionerne er nu i gang med at afdække, præcis hvor og hvordan der skal sættes ind med pukkelafvikling i forhold til de afsatte midler.

Nu hvor midlerne ses i regionerne, arbejdes der altså seriøst på, at midlerne skal anvendes konstruktivt på de områder, som er nødvendige i forhold til indførelse af hjertepakkerne.

For det tredje undersøger regionerne, hvordan man "får mest for pengene". Det er ikke hensigtsmæssigt at bruge pengene på at betale dyre overarbejdstimer, hvis det betyder, at meget færre patienter kommer igennem et hurtigere diagnostisk forløb eller behandlingsforløb. Midlerne søges anvendt til størst mulig gavn i den enkelte region - og dermed også ansvarsfuldt.

For det fjerde skal det fremhæves, at regionerne i øvrigt gennem længere tid har iværksat mange forskellige initiativer til at nedbringe ventetider på hjerteområdet: Ændring i vagtlag, opgaveglidning til sygeplejersker, udbygning af telemedicin, udbygning af kapacitet (personale, senge, apparatur, eftermiddags- og aftenambulatorier), indførsel af Lean-principper, hjertepakkeforløb m.m. Projekter som er igangsat uafhængigt af de afsatte midler for 2008.

For det femte er ventetiden ikke stigende, Faktum er, at de mange gode ventelisteprojekter i regionerne betyder, at ventetiden for hjertepatienter til KAG (røntgenkontrastundersøgelse) og ballonudvidelse faktisk er faldet mange steder i landet i henhold til Dansk Hjerteregisters opgørelse. Der har været en lille stigning i ventetiden til by-pass operation - hvilket fortrinsvis skyldes problemet med at rekruttere specialuddannet personale.

Samlet set lever regionerne op til ansvaret i forhold til de tildelte midler til pukkelafvikling i forhold til implementering af pakkeforløbene, idet midlerne administreres målrettet og med respekt for patienterne. Jeg er sikker på, at de allerede iværksatte ventelisteprojekter, og de kommende pukkelafviklingsprojekter - finansieret ved de tildelte midler for 2008 - vil have en mærkbar effekt på antallet af ventende patienter til bl.a. forundersøgelser m.m.

I vedlagte bilag beskrives status i regionerne i forhold til de tildelte midler til midlertidig højere aktivitet med henblik på afvikling af den nuværende ventetidspukkel i forbindelse med implementering af pakkeforløbene.

Dokumentation

BILAG: Status i hver region i forhold til de afsatte bloktilskudsmidler
Følgende er gældende i forhold til de afsatte midler til pukkelafvikling for 2008:

Region Nordjylland har endnu ikke udmøntet beløbet for 2008 fra bloktilskuddet (9,5 mio. kr.), idet der endnu ikke foreligger konkret materiale vedrørende forløbet med implementeringen af hjertepakkerne. Når der foreligger konkret materiale, vil Region Nordjylland påbegynde arbejdet med udmøntningen af det afsatte beløb, så det sikres, at beløbet anvendes mest hensigtsmæssigt i forhold til de kommende pakkeforløb.

Desuden er der ved budgetlægningen for 2008 taget udgangspunkt i de forventede aktivitetsbehov for hjerteområdet i budgetperioden. Hjertecenteret /Aalborg Sygehus er således i 2008 tilført 17,4 mio. kr. til øget aktivitet inden for revaskulariseringer (KAG/PCI) og elektrofysiologi (ICD-pace­ma­ker­anlæggelse). Dertil kommer sidste etape af en 3-årig opbygning af RFA-behandlingskapaciteten, som for 2008 udgør 5,6 mio. kr. I alt er der en yderligere tilførsel på 23 mio. kr. i budgetterne for 2008. Generelt er der således i Region Nordjylland tilført langt flere midler til området end tildelt ved bloktilskuddet til pukkelafvikling.

For Region Hovedstaden svarer de tilførte beløb fra bloktilskuddet til ca.32 mio. kr. i 2008. Midlerne indgår i regionens budget og er reserveret til initiativer på hjerteområdet. Regionen arbejder på at udrede, hvordan midlerne bedst kan bringes i anvendelse, idet hospitalerne vil blive anmodet om oplæg til prioritering heraf med fokus på ventelisteafvikling, afhjælpning af flaskehalse og implementering af hjertepakkeforløbene. Regionen forventer således en snarlig udmøntning af midlerne, men kan ikke på nuværende tidspunkt redegøre for, hvordan midlerne vil blive fordelt.

Region Midtjylland forventer i løbet af efteråret 2008 at iværksætte yderligere ventelisteprojekter udover de allerede planlagte og iværksatte. Ventelisteprojekterne vil være rettet mod de områder, hvor der i øjeblikket opleves størst ventetid, og i den forbindelse vil der også blive rettet fokus mod de områder, som i forhold til beskrivelsen af hjertepakkernes indhold er centrale i forhold til at skabe et godt grundlag for iværksættelsen af hjertepakkerne. Det er dog for tidligt på nuværende tidspunkt at redegøre konkret for, hvilke projekter som vil blive iværksat. Region Midtjylland har modtaget ca. 19 mio. kr. i bloktilskud til pukkelafvikling på hjerteområdet.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ulla Astman

Kontorchef, HK Nordjylland, fhv. regionsrådsformand (S), Region Nordjylland
cand.scient.adm. (Aalborg Uni. 1996)

0:000:00