Danskerne afviser at betale for at gå til læge

LÆGE: 75 pct. af danskerne vil ikke betale for at gå til egen læge. Flere partier har haft skiftende holdninger til brugerbetaling. Men De Radikale vil gerne indføre det, hvis det er en del af en større reform.
Danskerne vil ikke betale for at gå til egen læge.
Danskerne vil ikke betale for at gå til egen læge. Foto: colourbox.com
Maria Dalby
Et stort flertal af danskerne vil ikke betale for at gå til egen læge. 75 pct. siger nej, mens 21. pct. ikke ville have noget imod at betale 100 kr. for at gå til egen læge. Så mens danskerne har en meget klar holdning til brugerbetaling på området, har de politiske partier haft lidt sværere ved at finde ud af, hvad deres holdning til brugerbetaling skal være.

"Det er ikke overraskende, at danskerne siger nej til at betale for noget, som de indtil nu har fået gratis. Vi har talt om, at sundhedsvæsnet skal reformeres, og i den forbindelse vil vi gerne inddrage brugerbetaling, hvis det eksempelvis kan betyde, at udgifterne til tandlæge kan refunderes," siger Lone Dybkjær, der er sundhedsordfører for de Radikale.

Skiftende holdninger
I Venstre stemte baglandet i 2006 brugerbetaling ved egen læge ind i principprogrammet, men partitoppen lagde efterfølgende afstand til forslaget. Også i Det Konservative Folkeparti har der været livlig debat om brugerbetaling.

Så sent som i april i år var partiets daværende finansordfører, Lars Barfoed, ude og sige, at brugerbetaling godt kunne blive en realitet ved lægen, da der var nødt til at være en prioritering af offentlige midler.

Også Socialdemokraterne har haft gang i diskussionen, og tilbage i 2005 sagde deres sundhedsordfører, Lone Møller, at partiet ønskede en form for brugerbetaling ved egen læge, der kunne slås sammen med medicintilskuddet, så lægebesøget bliver gratis, når et loft på et nærmere bestemt beløb nås.

Ikke en del af løsningen
Men da rapporten om "Fremtiden i almen praksis" for lidt over en måned siden var færdig, så var der ingen forslag om brugerbetaling. Og det til trods for, at flere eksperter peger på, at det er en god løsning til at løse den voksende lægemangel.

"Det kan afhjælpe problemet med, at der mangler praksislæger i Danmark. Hvis folk går lidt mindre til lægen, kan den enkelte læge have flere patienter. Problemet er, at folk ikke nødvendigvis kun skærer de unødvendige lægebesøg væk," siger Jes Søgaard, som er direktør for Dansk Sundhedsinstitut (DSI), til Fyens og Nordjyske Stiftstidende.

Dokumentation

Vil du være villig til at betale 100 kr. for at gå til den praktiserende læge?

21 pct.: JA, et gebyr for at gå til lægen vil betyde, at det kun er de virkelig syge, der går til lægen

75 pct.: NEJ, et gebyr for at gå til lægen vil betyde, at en del syge lader være med at gå til lægen af økonomiske grunde

4 pct. svarede "ved ikke".

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lone Dybkjær

Fhv. minister (R), fhv. MF, fhv. MEP
cand.polyt. (DTU 1964)

0:000:00