Høegh: Slut med friturefest i sportshallen

KLUMME: Skal vi nå hele vejen mod en sundere livsstil, kræver det blandt andet oplysning, flere sunde fristelser og øget tilgængelighed overalt, skriver ministeren.

Af Henrik Høegh (V)
Fødevareminister

Efter en udmattende håndboldkamp er det oplagt at tanke reserverne op i sportshallens cafeteria.

Desværre står menuen ofte på fedt, salt og sukker i form af pommes frites og slik, når brugerne af landets idrætshaller slår vejen forbi cafeteriet. Det er den ærgerlige konklusion af en ny undersøgelse, som Fødevareøkonomisk Institut har foretaget for Fødevareministeriet.

Hvordan kan det være, at der ikke bare lugter af sved, men i høj grad også af friture i sportshallernes korridorer?

Jeg tror, at det hænger sammen med en årelang kultur, økonomi og et ønske om at give børn og unge dét, de umiddelbart vil have. Jeg mener ikke, at vi skal forbyde hverken pommes frites eller blandet slik. Begge dele smager godt og er ikke skadeligt i fornuftige mængder.  

Men det skal være muligt at vælge en sund snack, hvor end vi samles. Også i idrætshallerne. Og børn kan faktisk godt lide sunde fristelser som gulerødder og æbler, pastasalat og sandwiches, hvis det bliver præsenteret og serveret rigtigt.   Heldigvis er interessen for sund mad og drikke blevet større, og nogle idrætshaller har taget skeen i egen hånd.

Blandt andet har man i DGI-byen i København og i Vejen Idrætscenter gjort en indsats for en sundere kost. Det er kommunerne, der driver mange af landets idrætshaller, og de bør derfor komme ind i kampen og støtte op om et sundere udvalg.  

Jeg vil fra min side skubbe på ved at styrke oplysningsindsatsen og rådgivningen til kommuner og halforpagtere, så de ved, hvad der er sundt, og kan sammensætte et sundt og spændende madudvalg.

Det vil jeg blandt andet gøre ved at opkvalificere og udvide Fødevarestyrelsens populære Alt om Kost Rejsehold, der i dag vejleder skoler og daginstitutioner i sund madpolitik og madordninger, til også at kunne rådgive idrætshaller og kommuner.   Morgendagens sportsstjerner og andre sunde børn vokser ikke op på en diæt af franske hotdogs, chips og sodavand, men derimod på groft, grønt og varieret mad.

Nye Bendtnere eller Wozniackier får vi dog ikke ved alene at ændre maden i idrætshallerne.  

Sundere mad i idrætshallerne er blot én sten på vejen til en sundere livsstil. Men skal vi hele vejen, kræver det blandt andet oplysning, flere sunde fristelser og øget tilgængelighed overalt, så det sunde valg bliver det nemme valg, uanset om man er hjemme eller ude.

Klumme bragt i 24Timer

0:000:00