Krav: Demente skal ud af hjemmeplejen

DEMENS: Alzheimerforeningens direktør kræver bedre behandling af de demente. Demente er syge og hører ikke hjemme i ældreplejen, lyder budskabet på foreningens konference.

Der er frem for alt brug for, at vi anerkender demenssygdom som en sygdom. Vi skal gå fra at se demente som nogen, der hører under ældreomsorg, til at se på, hvordan vi kan give demenspatienterne den bedste behandling og pleje.

Nis Peter Nissen
Direktør for Alzheimerforeningen
Fakta
Fakta om Alzheimers Sygdom og andre demenssygdomme: I Danmark lever 80.000 mennesker med en demenssygdom. Heraf har ca. 40.000 Alzheimers sygdom. Der er 14-15.000 nye tilfælde af demens i Danmark hvert år. I 2040 forventes antallet af demente over 60 år at vokse til 178.000. 400.000 personer i Danmark lever i dag med en dement i familien. Kun en tredjedel af alle demente får stillet en specifik demensdiagnose. De direkte omkostninger ved demens i Danmark andrager 7-8 milliarder kr. om året. Demens er den femte hyppigste dødsårsag i Danmark.

Kilde: Nationalt Videnscenter for Demens (Rigshospitalet) og Sundhedsstyrelsens MTV-rapport om demens: ”Udredning og behandling af Demens – en medicinsk teknologivurdering 2008”

Bella Center danner i disse dage rammen om DemensDage 2010 og en ny dagsorden for de demente.

Alzheimerforeningens direktør, Nis Peter Nissen, var klar i sit budskab til politikerne og sundhedssystemet:

"Der er frem for alt brug for, at vi anerkender demenssygdom som en sygdom. Vi skal gå fra at se demente som nogen, der hører under ældreomsorg, til at se på, hvordan vi kan give demenspatienterne den bedste behandling og pleje," siger han i en pressemeddelelse.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00