Kritik af patientløse diagnoser

TEMA V: For at overholde behandlingsgarantien skal offentlige læger henvise patienter - som de aldrig ser - til specifikke indgreb. Et problem, mener næstformand i Etisk Råd og Lægeforeningen.
Foto: colourbox
Fakta

Eksempel på offentlig viderehenvisning:
Egen læge henviser patienten til behandling. Der kan for eksempel stå: "Gennem trekvart år ondt i højre knæ, hyppige aflåsningstilfælde, sygemeldt i tre mdr., vil gerne undersøges mhb. kunstigt knæ."

Det offentlige hospital modtager patienten, men kan ikke opfylde ventetidsgarantien på en måned. Derfor skal hospitalet sende patienten videre med en behandlingskode.

Speciallægen på det offentlige sygehus skal uden at se patienten omsætte det, som den henvisende læge beskriver i henvisningen, til en behandlingskode, som er udtryk for et specifikt indgreb.

Frit valg betyder, at patienter kan blive henvist til et privat sygehus, som har en aftale med de danske regioner. I den aftale er der aftalt en pris for konkrete operationer. Derfor er patienter nødt til at blive henvist med en operationskode.

Hvis den offentlige læge mener, at diagnosen er for uklar til, at der kan angives en operationskode, så har lægen mulighed for at sætte behandlingsgarantien ud af kraft.

Find lovgivningen her.


Kilde: Region Hovedstaden, Indenrigs- og Sundhedsministeriet
Fakta

Fakta om Altingets rundspørge
20 ud af landets 22 ledende offentlige overlæger på det ortopædkirurgiske område har medvirket i undersøgelsen.

Deltagerne er blevet stillet følgende spørgsmål (svarprocent fremgår):

Ser du et problem i, at man visiterer patienter videre til forundersøgelse i privat regi uden at have set patienten?
(Ja: 45%, Nej: 55%)

SE PRÆCISERING I ARTIKLEN NEDERST:

Lægerne på Hørsholm Sygehus' ortopædiske afdeling har sagt stop for behandlingsgarantiens krav om at sende patienter, som de aldrig ser, videre til én bestemt type operation.

De mener, at ordningen er et slag mod deres lægefaglighed.

Ifølge Søren Solgaard, klinikchef på afdelingen, strider den praksis mod hans lægefaglige ansvar overfor patienten:

"Jeg kan godt se, hvad en patient fejler, når jeg får en henvisning, men jeg kan ikke se, om der er tilstrækkelig årsag til at operere. Det kræver efter min overbevisning, at man har set patienten og talt med patienten," siger Søren Solgaard.

Når det offentlige ikke kan opfylde behandlingsgarantiens krav om undersøgelse og operation inden 30 dage, så skal sygehuset tilbyde patienten behandling på et privat sygehus. Det skal ske på baggrund af beskrivelserne fra den praktiserende læge eller speciallæge, som i første omgang har henvist patienten.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00