Debat

Direktør: Vi ved ikke nok om kvinders symptomer, fordi forskning i medicin tager udgangspunkt i mænd

Vi mangler mere forskning inden for kvindesygdomme. Ikke kun de sygdomme, som alene rammer kvinder, men derimod de sygdomme som rammer begge køn, men hvor næsten al forskning og behandling er tiltænkt mænd, skriver Anette Steenberg.

Et oplagt sted at starte vil være at uddanne alt fra læger til Falckreddere i, hvordan de forskellige symptomer optræder, så kvinders ”diffuse” symptomer på alvorlige sygdomme ikke tilskrives stress eller angst, som vi desværre ser alt for tit i dag, skriver Anette Steenberg.
Et oplagt sted at starte vil være at uddanne alt fra læger til Falckreddere i, hvordan de forskellige symptomer optræder, så kvinders ”diffuse” symptomer på alvorlige sygdomme ikke tilskrives stress eller angst, som vi desværre ser alt for tit i dag, skriver Anette Steenberg.Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Anette Steenberg
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Når mænd og kvinder rammes af et hjertestop, så er symptomerne forskellige. Det er en sandhed, som mange måske efterhånden har hørt – men ved vi også, hvilke symptomer man som biologisk kvinde så i stedet skal holde øje med? 

Det samme problem gør sig gældende inden for rigtig mange af de sygdomme, som vi dør af. Men eftersom forskningen historisk set og til stadighed primært sker på mandekroppen, så ved vi ikke nok om, hvordan symptomer føles i en kvindekrop, og hvordan medicin og behandling reagerer. 

Der hersker fortsat en forældet tilgang om, at mændenes krop og symptomer er udgangspunktet – og kvindens symptomer er afvigelse.

Anette Steenberg
Adm. direktør, Medicon Valley Alliance

Det er positivt, at Regeringens Sundhedsstrukturkommission snart kommer med sine nye anbefalinger, hvor udspillet er, at man blandt andet sikrer mere social lighed inden for sundhedsvæsnet. 

Jeg har dog en appel til kommissionens arbejde: Nemlig at man inddrager køn som faktor i sine modeller. 

Kvinders symptomer er afvigelse

Vi mangler mere forskning inden for kvindesygdomme, og ikke kun de sygdomme, som alene rammer kvinder, men derimod de sygdomme som rammer begge køn, men hvor næsten al forskning og behandling er tiltænkt mænd. 

Der hersker fortsat en forældet tilgang om, at mændenes krop og symptomer er udgangspunktet – og kvindens symptomer er afvigelse. Et oplagt sted at starte vil være at uddanne alt fra læger til Falckreddere i, hvordan de forskellige symptomer optræder, så kvinders ”diffuse” symptomer på alvorlige sygdomme ikke tilskrives stress eller angst, som vi desværre ser alt for tit i dag. 

Læs også

Og kigger vi på den forskning, der skal ligge til grund for vores sundhedsvæsen, så kunne man starte med at sikre, at testpersoners kønsfordeling repræsenterer fordelingen af, hvem der rammes af den sygdom, man undersøger. 

Kun fire procent til kvinders sundhed

Til Regionernes Politiske Topmøde i april hørte vi statsministeren tale en masse om skærmsundhed, men hun sluttede også med at påpege problemet i, at det meste medicin er udviklet til mandekroppen. 

Det er kun omkring fire procent af de samlede forskningsmidler, der går til kvinders sundhed. Samtidig går alene to procent specifikt til forskning inden for prostatakræft. 

Anette Steenberg
Adm. direktør, Medicon Valley Alliance

Så mit håb er, at regeringen har taget netop dén dagsorden med i sit arbejde i Sundhedsstrukturkommissionen. 

I Danmark har vi nemlig alle forudsætninger for at gøre området til en styrkeposition og blive frontløbere inden for forskning, udvikling og innovation inden for kvinders sundhed. Ikke alene er det vigtigt for den enkelte kvinde, men det er også vigtigt for familien omkring, arbejdspladsen og samfundet som helhed, og i sidste ende vil det også være en samfundsøkonomisk fordel, at vi sikrer, at flere patienter får den rigtige behandling i tide. 

Ifølge det amerikanske magasin Forbes er det kun omkring fire procent af de samlede forskningsmidler, der går til kvinders sundhed. Samtidig går alene to procent specifikt til forskning inden for prostatakræft. 

I USA har lægemiddelagenturet FDA forpligtet sig til at have en fair repræsentation af kønnene i kliniske tests, men i Europa har EMA ikke lavet samme aftale.

Ikke desto mindre er det rigtigt og vigtigt, hvis vi starter i Danmark med at sætte klare rammer for, hvordan vi vil sikre, at det ikke er ens køn, der skal afgøre, hvordan man behandles i sundhedsvæsnet, eller om man overlever et hjertestop. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anette Steenberg

Adm. direktør, Medicon Valley Alliance, bestyrelsesleder, Birkebo selvejende plejehjem, bestyrelsesmedlem, Velliv Foreningen, Juhler Group
Kandidat i international handel og forhandling (Syddansk Universitet, 1995)

0:000:00