Ældre mænd hopper og danser som aldrig før

NYHED: De danske ældre er i de seneste 12 år kommet i langt bedre form. Mændene ligger dog langt bedre end kvinderne, viser nye tal.
Ældre danskere er kommet i bedre form.
Ældre danskere er kommet i bedre form.Foto: Altinget.dk
Anders Heissel
Foto:

Hvis vi faldt tilbage til niveauet fra 1987 og der samtidig kommer en stigende ældreandel af befolkningen vil der komme en øget udgift til sundhedsvæsnet, fordi flere ældre vil fungere dårligere.

Louise Eriksen
Forskningsassistent ved Statens Institut for Folkesundhed

Målt på fysisk aktivitet er den stigende andel af ældre danskere bestemt ingen byrde. For andelen af ældre over 60 år med en god fysik er steget markant de seneste år. I dag har 68 pct. en god mobilitet, mens tallet kun var 51 pct. i 1987, viser nye tal fra Statens Institut for Folkesundhed.

Den forbedrede mobilitet betyder, at de ældre uden besvær kan gå 400 meter uden hvilepauser, klare trappen fra en etage til en anden og bære fem kilo i eksempelvis indkøbsposerne.

Det går fremad for både mænd og kvinder, men andelen af mænd med god fysisk mobilitet er stadig noget større end andelen af kvinder.

Tallene stammer fra den nationalt repræsentative Sundheds- og Sygelighedsundersøgelse i 2005, der giver en status på befolkningen, men ikke nogen forklaringer på udviklingen, siger Louise Eriksen, videnskabelig assistent på Statens Institut for Folkesundhed.

"Men det kan skyldes, at man som 60-årig i dag er friskere og dyrker mere motion end man gjorde tidligere," siger Louise Eriksen.

God form - svag hjerne
De ældres fysiske funktionsniveau måles både via deres mobilitet og via kommunikationsfærdigheder, der tjekker om de kan kan læse en avis, høre og forstå sammenhængen i en samtale samt tale uden besvær.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00