Debat

Aktører: Genoptræningsgarantien kalder på fælles aftaler

DEBAT: Vi må ikke ende i en situation, hvor der er kvantespring til forskel på kommunernes praksis. Derfor er en national aftale om genoptræningsgarantien vejen frem, skriver Dansk Erhverv og Sundhed Danmark i et fælles indlæg.

<span>Vi skal have en fælles aftale om kvaliteten af genoptræning, som
er til gavn for alle landets kommuner og ikke mindst borgerne, skriver Katrina Feilberg Schouenborg og Jesper Danneris
Luthman.</span>
Vi skal have en fælles aftale om kvaliteten af genoptræning, som er til gavn for alle landets kommuner og ikke mindst borgerne, skriver Katrina Feilberg Schouenborg og Jesper Danneris Luthman. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Amalie Bjerre Christensen

Amalie er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hun har tidligere været tilknyttet Altinget som journalistpraktikant og senere som redaktionsassistent.

Vis mereIcon / Direction / Dropdown
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Katrina Feilberg Schouenborg og Jesper Danneris Luthman
Hhv. sundhedspolitisk chef i Dansk Erhverv og branchedirektør i Sundhed Danmark

Fra 1. juli har alle patienter ret til at starte genoptræning senest syv dage efter, de er blevet udskrevet af hospitalet. Kan kommunen ikke tilbyde det, kan patienten nu vælge en privat udbyder.

Det er en sag, som både Dansk Erhverv og Sundhed Danmark har kæmpet for længe.

Nu får vi endelig sat en stopper for de lange ventetider til genoptræning.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til debat@altinget.dk

Patienten skal være tryg
Hvor nogle kommuner før havde 30 dages ventetid, vil den fremtidige garanti stramme kraftigt op. Og ikke bare på færre dage – men også på kvalitet.

En genoptræningsgaranti – forankret i en national aftale – vil sikre, at postnummeret ikke er afgørende for, hvilket tilbud patienten får. Men hvad der er fagligt rigtigt. Det er en stor gevinst for borgerne.

En genoptræningsgaranti – forankret i en national aftale – vil sikre, at postnummeret ikke er afgørende for, hvilket tilbud patienten får.

Katrina Feilberg Schouenborg og Jesper Danneris Luthman, Hhv. sundhedspolitisk chef i Dansk Erhverv og branchedirektør i Sundhed Danmark

Vi mangler dog stadig en løsning på, hvordan den overordnede aftale skal se ud. Hvordan vi skaber en model, der på bedst mulig vis sikrer fundamentet for genoptræningsgarantien.

Vi må ikke ende i en situation, hvor der er kvantespring til forskel på kommunernes praksis. Derfor er en national aftale er vejen frem.

Med en gennemsigtig og ensartet model for alle landets kommuner sikrer vi, at de private sundhedsaktører har de rette betingelser for at byde sig til, og at patienten får den rette genoptræning i den rette forløbspakke.

Har man fået nyt knæ, så skal man have en plan, der genoptræner det. Har man været ude for et uheld eller har fået en hjerneblødning, skal der også være en pakke til det. Det skal være ’rygraden’ i garantien.

For at kunne tilbyde genoptræning skal der være ens, høje krav til udbyderen. Både i kommunen og i det private. For patienten skal både kunne være tryg i sine valg, når han eller hun bliver genoptrænet. Og vide, at det vigtige ikke er, hvem der står for genoptræningen, men at det sker hurtigt og med høj kvalitet.

Kommuner kan gå sammen
Aftalen vil dermed give en unik mulighed for, at der senere kan laves større nationale aftaler med volumen i.

For eksempel kunne en række kommuner gå sammen om at udbyde pakkerne, så volumen blev større. På den måde vil der også være en anseelig besparelse i det for den enkelte kommune. Og vi vil skabe et endnu stærkere privat marked.

Det vil dermed ikke alene være til fordel for kvalitetssikringen af patienternes genoptrænings- og rehabiliteringsforløb. Det vil også kunne mærkes på kommunekasserne, som vil have stor gavn af en fælles administration, hvor landets 98 kommuner i fællesskab kan sikre fair og lige forhold. 

Vi oplever, at Staten og Kommunernes Indkøbsservice (SKI) både lytter og arbejder med mange af de samme tanker. Vi tror på, at vi inden jul kan forhandle en aftale på plads, der sikrer de mest almindelige genoptræningspakker. Så må vi tage resten hen ad vejen.

Da aftalerne om det udvidede frie sygehusvalg (ret til udredning og behandling inden for 30 dage) startede, havde de heller ikke alt med. Og først senere er de mange udbud kommet med. Men garantien er helt indiskutabelt et positivt politisk indgreb, der sætter barren højt for den danske sundhedssektor, hvor borgernes ve og vel står højt på prioriteringslisten.

Derfor er vores opfordring, at de endelige aftaler laves med Sundhed Danmark, som netop har erfaringen med forhandle nationale aftaler, så vi i fællesskab får sikret en fælles aftale til gavn for landets kommuner – og endnu vigtigere borgerne.

For kun gennem en fælles aftale får vi skabt en stærk genoptræningsgaranti.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Katrina Feilberg Schouenborg

markedschef, Sundhed og Life Science, Dansk Erhverv
cand.scient.adm. (RUC 2006)

Jesper Danneris Luthman

Markedsdirektør, Rud Pedersen Healthcare
cand.scient.san.publ. (Københavns Uni. 2008)