Anita Knakkergaard i offensiv mod røgfri sygehuse

Sundhedsudvalgsmedlem Anita Knakkergaard (DF) er stærkt utilfreds med indførelsen af et totalt rygeforbud på Aalborg Sygehus. Hun frygter, at de rygende patienter vil fravælge sygehuset af frygt for abstinenserne. Sundhedsformand i Nordjyllands Amt kalder det "noget pjat".
Cecilie BechLars Igum Rasmussen
Fakta
Rygeregler på Aalborg Sygehus

  • Fra 1. januar 2005 er Aalborg Sygehus røgfrit og personale, pårørende og patienter må ikke længere ryge på stedet. Til patienter kan gives individuel dispensation.

    Dette betyder at:

  • Personale ikke må ryge i sygehuset.
  • Andre personer med ærinde på sygehuset ikke må ryge, mens de opholder sig i sygehuset.
  • Patienter har ikke mulighed for at ryge bortset fra i ganske særlige situationer og på særlige steder.
  • Pårørende må ikke ryge i sygehuset.
  • Rygning på området skal foregå på særligt afmærkede steder.


  • Kilde: Aalborg Sygehus
    "Skal de overvægtige til at betale vægtafgift, og skal vi forbyde spiritus - og sende folk i fængsel, der drikker? Det er skruen uden ende, det her," siger en stærkt fortørnet Anita Knakkergaard (DF) til Altinget.

    Knakkergaards udbrud kommer som reaktion på, at Aalborg Sygehus sammen med resten af de nordjyske sygehuse har været totalt røgfrit siden 1. januar 2005. Hun har nu stillet et arsenal af spørgsmål til sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) om rygeforbudet og dets konsekvenser - se nedenfor.

    Den aalborgensiske folketingspolitiker og medlem af Sundhedsudvalget er meget oprørt over forbudet, og udover krænkelse af den personlige valgfrihed frygter hun også, at forbudet vil betyde et kraftigt patientfald:

    "Godt 25% af den danske befolkning er i dag rygere. Jeg er bange for, at omkring 10% vil fravælge Aalborg Sygehus til fordel for et andet sygehus længere væk, fordi de ikke vil udsættes for abstinenserne. Og det kan da ikke være særlig godt," fremfører hun.

    Dokumentation

    §20-spørgsmål fra Anita Knakkergaard:

    Spørgsmål 1827: Vil ministeren oplyse, hvor mange sygehuse der er røgfri i Danmark, og hvad menes der med røgfri?

    Begrundelse: Ingen

    Spørgsmål 1828: Vil ministeren oplyse, om syge mennesker, der ønsker at ryge og derfor ikke er motiveret til at holde op, skal tvinges til at holde op med at ryge, hvis de vil indlægges på Aalborg Sygehus i nærheden af deres familie?

    Begrundelse: Spørgeren mener ikke, at det er menneskeligt, at personale og pårørende til alvorligt syge mennesker, der eventuelt skal opereres og i forvejen er bange og usikre på, hvad fremtiden vil bringe, nu også skal udsættes for en såkaldt kold tyrker, hvis de vil gøre brug af Aalborg Sygehus eller andre sygehuse, hvor forholdene er de samme med hensyn til rygning som i Aalborg.

    Spørgeren mener, at det er en god ide, hvis patienten selv er motiveret og ønsker at holde op, at hospitalet tilbyder at hjælpe med at stoppe rygning. Dog skal det være patienten, der ytrer ønske om det. Opholdsstuerne på Aalborg Sygehus for patienter, der ryger bør have en betydelig bedre udluftning, det samme gælder andre sygehuse samt psykiatriske hospitaler. Dette vil være til gavn for patienterne og personalet.

    Da det ikke er ulovligt eller kriminelt at ryge, skal de 25–27 pct. af befolkningen, der ryger selvfølgelig have lov at ryge i dertil indrettede opholdsstuer, hvor udluftningsanlæg selvfølgelig skal være i orden, og der skal være opholdsstuer for rygerne på alle afdelingerne.

    Spørgsmål 1829: Vil ministeren oplyse, hvad Aalborg Sygehus har afsat af midler til lægemiddelindustrien til betaling for nikotinplastre, nikotintyggegummi m.v., samt om patienterne bliver afhængige af disse produkter?

    Begrundelse: Ingen.

    Spørgsmål 1830: ministeren oplyse, hvilke konsekvenser det får for rygere, hvis de ryger i smug på f.eks. toiletterne på de røgfri sygehuse, vil det være muligt at bortvise patienter fra hospitalet, hvis de ikke overholder rygeforbuddet, og er det rigtigt, at der ifølge Aalborg Sygehus kan gives dispensation fra patienters egne læger?

    Begrundelse: Ingen.

    Spørgsmål 1833: Vil ministeren oplyse, om sygehusene i Aalborg og Bispebjerg ikke er til for patienter, der ryger, i så fald hvorfor ikke, og hvad agter ministeren at gøre ved det?

    Begrundelse: Ingen.

    Spørgsmål 1834 Vil ministeren forklare, hvordan Nordjyllands Amt/Aalborg Sygehus kan tillade sig at gøre Aalborg Sygehus røgfrit pr. 1. januar 2005?

    Begrundelse: Ingen

    Spørgsmål 1837: Mener ministeren, at det overhovedet er forsvarligt at skulle gennemgå en operation med abstinenser, der bl.a. består i nikotinabstinenser, som f.eks. forkølelsessymptomer, koncentrationsbesvær, nedsat hjerterate, humørsvingninger, irritabilitet, frustration, vrede eller depressiv stemning, hunger efter tobak, øget hoste, svimmelhed, forstoppelse, søvnløshed, rastløshed, nervøsitet, uro, angst, træthed, øget appetit eller vægtstigning, sår og blister i munden samt hovedpine, og kan ministeren bekræfte, at abstinenserne varer i flere uger?

    Begrundelse: Spørgeren mener ikke, at det er menneskeligt, at personale og pårørende til alvorligt syge mennesker, der evt. skal opereres og i forvejen er bange og usikre på, hvad fremtiden vil bringe, nu også skal udsættes for en kold tyrker, hvis de vil gøre brug af Aalborg Sygehus eller andre sygehuse, hvor forholdene er de samme med hensyn til rygning som i Aalborg.

    Spørgeren mener, at det er en god ide, hvis patienten selv er motiveret og ønsker at holde op, at hospitalet tilbyder at hjælpe med at stoppe rygning. Dog skal det være patienten, der ytrer ønske om det. Opholdsstuerne på Aalborg Sygehus for patienter, der ryger, bør have en betydelig bedre udluftning. Det samme gælder andre sygehuse samt psykiatriske hospitaler. Dette vil være til gavn for patienterne og personalet.

    Da det ikke er ulovligt eller kriminelt at ryge, skal de 25-27 pct. af befolkningen, der ryger, selvfølgelig have lov at ryge i dertil indrettede opholdsstuer, hvor udluftningsanlæg selvfølgelig skal være i orden, og der skal være opholdsstuer for rygerne på alle afdelingerne.

    Spørgsmål 1839: Vil ministeren oplyse, om de danske sygehuse stadig har opholdsstuer, hvor patienter kan ryge på afdelingerne, selv om de er røgfrie, og hvilke hospitaler gælder det?

    Begrundelse: Ingen

    Spørgsmål 1840: Kan ministeren ikke frygte, at den lille nordjyske region, som lægerne ved Aalborg Sygehus mener er for lille til at bevare ekspertisen vedrørende traumecenter, hjerneoperation og hjerteoperation, nu vil stå endnu svagere, da patienter, der ryger, vil fravælge Aalborg Sygehus til stor skade for beboerne i området?

    Begrundelse: Ingen.

    Spørgsmål 1841: Finder ministeren det forsvarligt på baggrund af, at over 25 pct. af den danske befolkning ryger, at betale til et sygehus i den nordjyske region, der fravælger rygere?

    Begrundelse: Ingen

    Spørgsmål 1843: Vil ministeren oplyse, om pårørende til alvorligt syge, evt. døende, eller patienter, der har risiko for at dø, har adgang til opholdsstuer for rygende patienter på sygehusene?

    Begrundelse: Ingen.


    Altinget logoSundhed
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    0:000:00