Debat

Behandlingsrådet: Prioriter prioritering, når fremtiden sundhedsvæsen skal sammensættes

I denne tid sætter regeringen retningen for fremtidens sundhedsvæsen, når flere kommissioner fremlægger deres rapporter, mens der forhandles økonomi for området, og en ny sundhedspakke sættes i søen. Alligevel overser man et vigtigt element – nemlig prioritering, skriver Michael Dall. 

Når der årligt bruges 13 milliarder kroner på medicinske produkter, apparater og udstyr, skal vi arbejde systematisk med at indhente viden om teknologierne, inden der træffes beslutninger, skriver Michael Dall.<br>
Når der årligt bruges 13 milliarder kroner på medicinske produkter, apparater og udstyr, skal vi arbejde systematisk med at indhente viden om teknologierne, inden der træffes beslutninger, skriver Michael Dall.
Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Michael Dall
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er efterhånden slået fast i den offentlige debat, at sundhedsvæsenet er udfordret. Vi mangler ressourcer – både i form af midler og personale – og samtidig vokser sundhedsvæsenets opgave: Vi får flere ældre, flere kronikere og flere multisyge, og samtidig kan vi behandle længere og bedre end nogensinde før.

Derfor er det også positivt, at regeringen sætter fokus på fremtidens sundhedsvæsen med blandt andet Robusthedskommissionen, Strukturkommissionen, Lønstrukturkommissionen, Sundhedspakken og et løft til sundhedsområdet i økonomiforhandlingerne med regionerne. Alligevel mener jeg, at man overser en vigtig pointe, når man politisk sætter rammerne for fremtidens sundhedsvæsen: Penge er godt, prioritering er bedre.  

Vi skal turde prioritere tid til prioritering, både i de politiske kredse og i de kliniske miljøer

Michael Dall
Formand for Behandlingsrådet og lægelig direktør, Odense Universitetshospital

For med den udvikling, vi ser i sundhedsvæsenet, kan vi fortsætte med at pumpe penge ind i et umætteligt system, uden at vi egentligt får løst sundhedsvæsenets udfordringer. Det kræver prioritering. Vi skal turde at sætte os ned og beslutte, hvad vi som samfund vil prioritere i vores sundhedsvæsen – og så skal vi prioritere at udføre prioriteringen fremadrettet.

Der findes nemlig ikke noget nemmere end at træffe hurtige, uovervejede beslutninger, mens sund prioritering baserer sig på grundige undersøgelser, afdækning af flere perspektiver og baserer sig på kloge valg. 

Faglig funderet prioritering tager tid – men det er det, sundhedsvæsenet har brug for. Og vi skal turde prioritere tid til prioritering, både i de politiske kredse og i de kliniske miljøer.  

360 graders blik på prioritering 
Som formand for Behandlingsrådet arbejder jeg med prioritering af sundhedsteknologier. Et vigtigt område, som fylder meget i sundhedsvæsenets økonomi. Årligt bruges der omkring 13 milliarder kroner på medicinske produkter, apparater og udstyr i Danmark fordelt på flere hundrede tusinde teknologier. 

Med den størrelsesorden af investeringer giver det alt andet lige god mening at arbejde systematisk med at indhente viden om teknologierne, inden der træffes beslutninger. Og det gør Behandlingsrådet: Ved at kigge på både patientens perspektiv, klinisk effekt og sikkerhed, de organisatoriske implikationer og sundhedsøkonomi, når vi gennemfører evalueringer og større analyser, kommer vi 360 grader rundt om teknologien og leverer dermed et solidt beslutningsgrundlag.

Det giver alt andet lige god mening at arbejde systematisk med at indhente viden om teknologierne, inden der træffes beslutninger

Michael Dall
Formand for Behandlingsrådet og lægelig direktør, Odense Universitetshospital

Den slags systematisk gennemgang tager tid, og tid er en mangelvare i sundhedsvæsenet. Men til gengæld skaber det et oplyst grundlag, man kan prioritere ud fra.  

Behandlingsrådet er heldigvis ikke den eneste evalueringsinstitution, der er med til at skabe mere sundhed for pengene. Dem er der flere af. Men som formand for Behandlingsrådet vil jeg gerne sende en opfordring til dem, der netop nu former fremtidens sundhedsvæsen: 

Der er behov for, at prioritering foretages på systematisk, evidensbaseret grundlag. Kun sådan sikrer vi, at det ikke bliver hurtige eller midlertidige dagsordener, der dikterer, hvad midlerne går til – eller omvendt, at en klinikers faglige interesse for et område eller patientgruppe bliver afgørende for afdelingens indkøb.

Derfor skal vi som samfund prioritere prioriteringen af sundhedsvæsenet og sikre os, at grundlaget for denne prioritering netop er gennemarbejdet og grundigt afdækkende. Kun sådan sikrer vi mest mulig sundhed for pengene. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Dall

Lægelig direktør, speciallæge i medicinsk gastroenterologi og hepatologi, Odense Universitetshospital – Svendborg Sygehus, formand, Behandlingsrådet
cand.med. (Syddansk Uni. 2002), ph.d. (Syddansk Uni. 2011), MPM (Syddansk Uni, 2015)

0:000:00