Debat

Behov for øget fokus på effekt i de nye sundhedsaftaler

DEBAT: Det er borgerens behov, der skal være i centrum i arbejdet med de nye sundhedsaftaler, skriver Arne Nikolajsen, direktør for Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune.
David Vestergaard Eriksen

Universitetspraktikant fra Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet. Researcher på Altinget | Christiansborg, Altinget | Arbejdsmarked samt Altinget | By & Bolig.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I stedet for blot at fokusere på behandlingseffekten bør vi allerede, når diagnosen stilles, understøtte borgerens handlekompetencer og mestringsevne.

Arne Nikolajsen
Direktør, Sundhed og Omsorg, Esbjerg Kommune

Af Arne Nikolajsen
Direktør, Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune

I økonomiaftalerne og arbejdet med de kommende sundhedsaftaler mellem regioner og kommuner lægges der op til, at sundhedsindsatserne fortsat måles på antal aktiviteter, behandlinger, kontroller mv. inden for de respektive sektorer. Der er i stedet behov for at måle på effekt og resultater på tværs af sektorerne med fokus på både behandlingseffekten og på, hvorvidt den sammenhængende indsats har gjort en forskel for borgerne.

Ser vi for eksempel på indlæggelser, måler vi blandt andet på antal uhensigtsmæssige indlæggelser og antal genindlæggelser. Vi spørger ikke: Hvad er vores største udfordringer, og hvor kan vi samlet set gøre den største forskel? Hvad bidrager til at øge borgerens sundhed, og oplever borgeren, at hans eller hendes evne til at mestre eget liv og drage omsorg for sig selv er øget? 

Indsats på tværs af sektorer
Fra kræftrehabilitering har vi set eksempler på, at en borger med en kræftdiagnose kan blive erklæret helbredt, men ved endt behandlingsforløb har mistet sit arbejde og fået en depression. I stedet for blot at fokusere på behandlingseffekten bør vi allerede, når diagnosen stilles, understøtte borgerens handlekompetencer og mestringsevne. Ved at tage afsæt i helhedsorienterede og rehabiliterende indsatser på tværs af sektorer øges den samlede effekt af indsatsen og sandsynligheden for, at borgeren genvinder evnen til at mestre eget liv.

Fakta

BLAND DIG!
Deltag i debatten. Send dit indlæg til redaktør af Altinget | Sundhed Lasse Lange på [email protected]

I Esbjerg Kommune arbejder vi på at anskue effektmåling i et bredere perspektiv, som ud over behandlingseffekten også favner den borgeroplevede effekt. Med afsæt i en kortlægning og beskrivelse af de væsentligste sundhedsudfordringer arbejder vi således med at måle den direkte effekt af vores sundhedsindsatser, samtidig med at vi, med fokus på borgerens handlekompetencer og mestringsevne, understøtter, at effekten fastholdes på den lange bane.

Målet er livskvalitet
Hvis målet er at skabe mere livskvalitet for den enkelte og mere sundhed for pengene, nytter det ikke at blive ved med at måle vores sundhedsindsatser på mængden af aktivitet og produktivitet. Vi producerer blot mere af det, vi allerede gør, frem for at tænke nyt. En bæredygtig indsats handler om, at vi gør en forskel for borgeren. Kun ved at have fokus på tværgående indsatser og samtidig tage afsæt i både behandlingseffekten og den borgeroplevede effekt, får vi reelt mere sundhed for pengene.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00