Bent Hansen: Hyledumt at fejlvurdere underskud

ØKONOMI: Regionerne går ud af 2010 med et underskud på kun 200 millioner. Tre måneder før var forventningen et underskud på 1,2 mia. Danske Regioner ærgrer sig.
Foto: Anne-Li Engstrøm
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Mellem 1,2 og 1,3 milliarder kroner. Så stort forventede både Danske Regioner, Sundhedsministeriet og Finansministeriet, at Danske Regioners underskud ville være i 2010 for bare få måneder siden.

Uden at medierne fattede større interesse for det, kunne Danske Regioner så i denne uge glædeligt offentliggøre, at prognosen for det endelige regnskab viser et underskud på kun 200 millioner.

Det var en slående kontrast til i december 2010. Her var både milliarden til forskel og den opmærksomhed, som oplysningerne om regionernes forventede underskud på 1,2 mia havde. Berlingske Tidende bragte nyheden på avisens forside.

Også i Altinget blev formand for Danske Regioner Bent Hansen bedt forklare sig om underskuddet. Her forklarede han at regionerne først ville få balance i budgetterne i 2011. Også sundhedsminister Bertel Haarder (V) slog i Altinget fast, at underskuddet på 1,2 mia. var helt forventeligt.

En veldreven virksomhed med en egnet økonomistyring ville i december kunne skønne meget præcist, hvordan regnskabet for 2010 ville komme til at se ud. Regionernes økonomistyring er endnu ikke god nok.

Per Nikolaj Bukh
Professor i økonomistyring

Bent: Hyledumt
Nu lægger Bent Hansen over for Altinget ikke skjul på, at han ærgrer sig voldsomt over, at regionerne fejlagtigt varslede et milliardunderskud.

"Det er jo hyledumt først at melde et så stort underskud ud, og så få dårlig omtale på det. Det fik jo kritikerne til igen at sige, at regionerne ikke kan styre sygehusøkonomien og igen få regionernes lukning på dagsordenen," siger Bent Hansen der dog så glæder sig over, at fejlvurderingen var til den rigtige side.

Men hvordan kan I vurdere en milliard forkert?

"Vi og ledelserne på hospitalerne undervurderede den kraftige opbremsning i aktiviteten på sygehusene i den sidste halvdel af 2010. Vi troede ikke, det ville slå igennem så hurtigt. Men man har heller ikke tidligere set så hurtige økonomiske og personalemæssige nedskæringer i regionerne før," siger Bent Hansen.

Han peger også på, at de 200 millioner, der trods alt vil være som overskridelse, fylder lidt i regionernes samlede budgetter på i alt 100 milliarder.

Professor i økonomistyring på Aalborg Universitet, Per Nikolaj Bukh, mener, man både kan argumentere for, at regionernes fejlskøn er kritisabelt, samt at det er acceptabelt.

"En veldreven virksomhed med en egnet økonomistyring ville i december kunne skønne meget præcist, hvordan regnskabet for 2010 ville komme til at se ud. Regionernes økonomistyring er endnu ikke god nok. Det kræver en række ændringer i økonomistyringen," siger Per Nikolaj Bukh.

Ekspert: Det er småpenge
Han vurderer, at regionerne er ved at fintune deres økonomistyring, så de hurtigere får et overblik over de reelle udgifter i forhold til budgetterne.

Hvis man skal se med milde øjne på den forkerte forudsigelse på en milliard, peger han på, at regionernes samlede budget er på omkring 100 milliarder.

"Vi er jo på omkring en procent af det samlede budget. Samtidig kan man jo heller ikke vide, om regionerne bevidst har lavet et forsigtigt skøn, fordi de ville være sikre på ikke at ende med at større overskud end først meldt ud," siger Per Nikolaj Bukh.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bent Hansen

Bestyrelsesformand, Grenaa Havn., fhv. regionsrådsformand (S), Midtjylland og formand for Danske Regioner
cand.mag. i historie og samfundsfag (Aarhus Uni. 1976)

Per Nikolaj Bukh

Professor, Aalborg University Business School, Aalborg Universitet
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1991), ph.d. i driftsøkonomi (Aarhus Uni. 1995)

0:000:00