Debat

Brancheforening: Tænk medicinsk cannabis ind i life science-strategien

DEBAT: Der er stor politisk interesse for, at regeringen sætter fart på arbejdet med en ny life science-strategi. Erhvervsministeren skal tænke medicinsk cannabis med ind i en styrket life science-strategi, mener Medicinsk Cannabis Industri.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) er nødt til at tænke den medicinske cannabisindustri ind i en kommende strategi for life science-området, mener Medicinsk Cannabis Industri.
Erhvervsminister Simon Kollerup (S) er nødt til at tænke den medicinske cannabisindustri ind i en kommende strategi for life science-området, mener Medicinsk Cannabis Industri.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten Snede og Marianne Hundtofte Nielsen
Formand og næstformand, Medicinsk Cannabis Industri

Life science er som bekendt juvelen i dansk industris krone. Eksporten buldrer derudaf, hvilket både gavner samfundsøkonomien og styrker beskæftigelsen.

Og faktisk kan life science-industrien komme til at stå for en endnu større del af vareeksporten ved, at regeringen med erhvervsminister Simon Kollerup (S) tænker den medicinske cannabisindustri med ind i en kommende strategi for life science-området.

I dag tegner life science-industrien sig for en vareeksport til en værdi af cirka 108 milliarder kroner. Det er flot, for konkurrencen på det internationale marked for lægemidler og medicinsk udstyr er benhård, og vi er både oppe mod magtfulde giganter og nationale interesser langt over vores egen vægtklasse.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Derfor bør en kommende life science-strategi naturligvis også beskæftige sig med, hvordan Danmark ikke alene kan forsvare sin position, men styrke og udvikle den. Her ligger det efter vores opfattelse lige for at tænke medicinsk cannabis ind i life science-strategien.

Potentialet er nemlig stort, og synergieffekterne i forhold til den traditionelle life science-industris forskningsmiljøer og den generelle internationaliseringsindsats, faciliteret af blandt andet Udenrigsministeriet, er iøjnefaldende.

En af de vigtigste knapper vedrører det regulatoriske område.

Morten Snede og Marianne Hundtofte Nielsen
Formand og næstformand, Medicinsk Cannabis Industri

Europæisk marked oplever vækst
For at tage potentialet først anslår en rapport fra Cowi, at det europæiske marked for medicinsk cannabis vil have en anslået værdi på cirka 50 milliarder kroner i 2023.

Kunne Danmark de kommende tre år sætte sig på bare en femtedel af det marked, ville life science-industrien på meget kort tid vokse med yderligere ti procent. Realistisk? Ja, bestemt.

For det første oplever det europæiske marked for fuldspektret medicinsk cannabis allerede en meget betydelig årlig vækst. For det andet har de danske producenter af medicinsk cannabis allerede kapacitet til at forsyne hele det europæiske marked med medicinsk GMP-certificeret medicinsk cannabis af en høj kvalitet og til konkurrencedygtige priser. Udgangspunktet for at opnå noget stort er altså til stede.

Sammenholder man dette med de forskningsmæssige kompetencer og strukturelle mulighederne for at indsamle og behandle data, som vi har i Danmark, tegner der sig et væld af nye forskningsmæssige muligheder, som kan understøtte udviklingen af et nyt ben i den danske life science-branche.

Læs også

Regeringen og Folketinget skal udvise vilje
Det er vores vurdering, at Danmark gennem et stærkt offentligt-privat samarbejde hurtigt kan tilspille sig en førende international rolle, når det gælder forskning og udvikling på det medicinske cannabisområde. Hvis regering og folketing vil, naturligvis.

Hvor der er en vilje, er der en vej, siger man. Herfra skal der lyde en indtrængende opfordring til hurtigst muligt at tænke den medicinsk cannabisindustri ind i en styrket life science-strategi.

Vi står parate med både visioner og erfaringer, som kan sikre, at vi får drejet på de helt rigtige knapper. En af de vigtigste knapper vedrører det regulatoriske område.

Med de rette ressourcer og kompetencer hos de regulatoriske myndigheder, kan vi som branche få den nødvendige "competetive edge". Uden hjælp fra myndighederne er vi på den. Agil regulering er og bliver således et nøglebegreb, hvis den medicinske cannabisindustri skal udnytte sit fulde potentiale.

Vores oplevelse er desuden, at det myndighedsmæssige samarbejde kan styrkes yderligere. Vi må sammen sikre et dynamisk tværgående samarbejde, som først og fremmest er styret af tydelige politiske visioner og en klar strategi.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00