Debat

Byrådsmedlem: Vi skal slå hårdere ned på skruppelløse puff bar-pushere

Der er brug for bedre håndhævelse frem for flere forbud på nikotinområdet, hvor de ulovlige puff bars har udviklet sig til en epidemi, som fanger børn og unge i nikotinafhængighed, skriver Tobias Bøgeskov Eriksen (S).

Brugen af ulovlige puff bars af mindreårige er steget eksplosivt fra 2021 til 2022, skriver Tobias Bøgeskov Eriksen (S).
Brugen af ulovlige puff bars af mindreårige er steget eksplosivt fra 2021 til 2022, skriver Tobias Bøgeskov Eriksen (S).Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Da jeg var barn, kørte der i TV en tegneserie om tre farvestrålende superheltepiger, Powerpuff Pigerne, som var skabt af en professor ved hjælp af blandt andet sukker og søde sager. Desværre har nutidens børn skiftet tegneserierne ud med de ulovlige, farvestrålende puff bars, der smager af – ja – sukker og søde sager.

De små sliklignende trojanske heste synes at brede sig som en steppebrand blandt børn. DR afdækkede eksempelvis i maj, at de har gjort deres indtog på folkeskoler landet over, og der berettes blandt andet om salg af ”sug” til 5 kroner stykket. Der er brug for at slå hårdt ned på de skrubbeløse puff bar-pushere, der spinder guld på at fange børn i et net af nikotinafhængighed. 

Der er brug for at slå hårdt ned på de skrubbeløse puff bar-pushere, der spinder guld på at fange børn i et net af nikotinafhængighed

Tobias Bøgeskov Eriksen
Byrådsmedlem, Aalborg Kommune (S)

Eksplosiv stigning i forbrug af e-cigaretter
I 2021 forbød vi smag i e-cigaretter ud fra en fornuftig ambition om at gøre e-cigaretter mindre tillokkende for mindreårige. Desværre ser der ud til, at tiltaget har virket modsat hensigten. Ifølge den nye §RØG-undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed er nikotinforbruget blandt mindreårige steget.

Ser man nærmere på tallene, kan det ses, at stigningen primært udgøres af en eksplosiv stigning i brugen af e-cigaretter på over 200 procent fra 2021 til 2022, som stort set kun skyldes brugen af de ulovlige puff bars med smag – på trods af at smag netop blev forbudt i 2021.

Det samme billede er gældende i den nyeste udgave af Danskernes Rygevaner, hvor det fremgår, at andelen af unge e-cigaretbrugere, som bruger e-cigaretter med smag af slik og sodavand, er steget fra 32 procent til 41 procent fra 2020, før smagsforbuddet trådte i kraft, til 2022. Ligeledes er andelen, der bruger frugtsmag, steget fra 67 procent til 83 procent.

Håndhævelseshammeren skal frem
I DR’s Kontant-udsendelse fra januar blev det under overskriften ”Nikotin til børn” afdækket, hvordan stort set alle elever i en folkeskoleklasse var eksponeret for disse ulovlige nikotinprodukter, og at mindreårige så let som at bestille pizza kunne bestille dem via sociale medier, hvor der også afholdes skattejagt med puff bars som præmie.

Det nytter ikke, at vi forsøger at løse problemet med flere forbud, som virker som at hælde vand på en oliebrand i køkkenet, når vi ikke kan håndhæve de forbud, vi i forvejen har

Tobias Bøgeskov Eriksen
Byrådsmedlem, Aalborg Kommune (S)

Af udsendelsen fremgik det, hvordan puff bar-pusherne har en avance på flere hundrede procent, samtidig med at de kun risikerer bødestraf. Det er skadeligt for retssikkerheden og almindelige borgeres tillid til myndighederne, at kriminelle stort set risikofrit kan slippe afsted med at gøre vores børn og unge nikotinafhængige for ussel mammon.

Som forælder i Danmark skal man være tryg ved at sende sit barn i skole eller lade det bruge sin mobiltelefon, uden at det bliver tilbudt ulovlige nikotinprodukter. Derfor skal vi have fat i den store håndhævelseshammer, næste gang der skal forhandles forebyggelsestiltag på Christiansborg. Det nytter ikke, at vi forsøger at løse problemet med flere forbud, som risikerer at virke som at hælde vand på en oliebrand i køkkenet, når vi ikke kan håndhæve de forbud, vi i forvejen har.

Det er slemt nok, at børn i dag har travlt med at blive voksne og hurtigt skifte legetøj og tegnefilm ud med TikTok og Instagram. Men vi skal som samfund sætte foden ned, når det kommer til børns brug af nikotinprodukter.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00