Debat

Dagens brugerbetaling er uretfærdig

DEBAT: Hvad er lige logikken i, hvad vi skal betale for og hvad, der er gratis? Det spørgsmål stiller Venstre-manden Carl Holst, der er regionsrådsformand i Region Syddanmark.
Carl Holst fra Venstre mener, at brugerbetaling for sundhedsydelser skal debatteres.
Carl Holst fra Venstre mener, at brugerbetaling for sundhedsydelser skal debatteres.
Bayar Tarik Fattah

Jeg studerer idræt på Københavns Universitet. Jeg er tilknyttet Altinget | Sundhed og Altinget | Transport.

Vis mere
Lasse Lange
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hvad er lige logikken i, hvad vi skal betale for, og hvad der er gratis? Jeg kan ikke se den, og derfor har jeg svært ved at forstå den berøringsangst, der har været i forhold til at tage hul på debatten om brugerbetaling for sundhedsydelser.

Carl Holst
Regionsrådsformand
Af Carl Holst (V)
Regionsrådsformand, Region Syddanmark

Når du bliver undersøgt og behandlet hos den praktiserende læge eller på sygehuset, skal du ikke have penge op af lommen. Det skal du til gengæld, når du går til tandlæge, fysioterapeut eller kiropraktor. Hvad er lige logikken i, hvad vi skal betale for og hvad, der er gratis?

Jeg kan ikke se den, og derfor har jeg svært ved at forstå den berøringsangst, der har været i forhold til at tage hul på debatten om brugerbetaling for sundhedsydelser. Vi har jo allerede brugerbetaling i Danmark - vi har bare vænnet os til, at det koster at gå til tandlæge og psykolog eller at få et par briller for den sags skyld.
 
Tilfældig og uretfærdig
For mig at se er den måde, vi praktiserer brugerbetaling på i dag, både tilfældig, ulogisk og dermed uretfærdig. Og jeg er sikker på, at vi kan indrette brugerbetaling på sundhed bedre, og uden at det bliver dyrere at være dansker. Er det eksempelvis en idé, at det skal koste et mindre beløb at gå til lægen? Et beløb, som får os til at tænke over, om det nu også er nødvendigt? I Norge betaler man for at gå til læge, så andre har allerede taget dette skridt.
 
En nødvendig debat
Når det er nødvendigt at tage debatten, skyldes det for det første, at vi betaler rigtig meget for vores gode, tilgængelige og velfungerende sundhedsvæsen. Samtidig oplever vi et stadigt stigende antal besøg hos lægerne og på sygehusene. Og endelig stiller regeringen krav om, at vores sundhedsvæsen skal være endnu mere effektivt.
 
Systemet under pres
Det siger sig selv, at alt dette sætter hele vores sundhedsvæsen under et kolossalt pres. Vi kan simpelthen ikke fortsætte med at gøre, hvad vi gør i dag, og for mig er det en pligt at sørge for, at vi udnytter de ressourcer, vi har, på den bedste måde. Vi har prøvet øvelsen før med medicintilskuddene for nogle år siden. Tidligere gav amtet forskelligt tilskud til forskellig slags medicin. Nu giver vi i stedet tilskud til borgeren efter behov. Systemet er ikke perfekt, men det er mere socialt afbalanceret og dermed også mere retfærdigt.

Hvad kan vi gøre?
For mange borgere er det en stor udgift at gå til f.eks. tandlæge, men dårlig tandhygiejne kan være med til at give en dårligere almen sundhedstilstand og dermed dårligere livskvalitet for borgeren. Kunne man omfordele midlerne, så det blev billigere at gå til tandlæge, imod at der blev indført en mindre brugerbetaling på besøgene hos den praktiserende læge? Der er brug for, at vi tænker i nye baner. Og en gennemarbejdet form for brugerbetaling kan være med til at sikre:

• At forbruget af sundhedsvæsenet bliver så ansvarligt og hensigtsmæssigt som muligt
• At der frigives ressourcer, som kan være med til at forbedre kvaliteten af de forskellige behandlinger
• At vores sundhedsvæsen bliver mere retfærdigt
 
Lad os tage hul på en fordomsfri debat om, hvordan vi fordeler de store summer, vi bruger på sundhed - retfærdigt, intelligent og til alles bedste.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00