Dagens corona-overblik: Stor hjælpepakke til efterskolerne og pludselig uenighed om dobbeltstraf

LYNOVERBLIK: Folketinget er klar med en hjælpepakke på 540 millioner kroner til landets efterskoler. Radikale og Enhedslisten vil ikke støtte forslag om dobbeltstraf. Nationalbanken klar med dyster forudsigelse. Få overblikket over dagens corona-nyheder her. 

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Velkommen til Altingets daglige nyhedsoverblik over coronakrisens udvikling, hvor du på fem minutter kan blive opdateret på det nyeste indenfor politik og økonomi samt få de seneste globale nyheder.

Politik
Folketingets partier har onsdag endnu en hjælpepakke parat. Denne gang til landets efterskoler, der kompenseres for svigtende indtægter med 540 millioner kroner. Det skriver TV 2

Aftalen betyder, at efterskolerne fra i dag og en måned frem kan få et nyt statstilskud på 1.000 kroner per elev per uge.

Folketinget skal i dag stemme om et lovforslag om at skærpe straffene for forbrydelser, der kan relatere sig til coronakrisen, eksempelvis tyveri af værnemidler.

Men forslaget, der kommer til afstemning, betyder også, at straffen for at bryde maskeringsforbuddet, fornærmende tiltale til betjente og forstyrrelse af den offentlige orden hæves under coronakrisen. 

Derfor vil Radikale og Enhedslisten ikke støtte forslaget, skriver TV 2.

Enhedslisten mener, at regeringen udnytter coronakrisen til at gennemføre udlændingestramninger.

"Regeringen har valgt at bryde den ellers vigtige politiske borgfred ved at udnytte situationen til at føre symbolsk udlændingepolitik. Men det giver ingen mening at gøre indsatsen mod corona til et udlændingespørgsmål," siger retsordfører Rosa Lund (EL) i en pressemeddelelse fra partiet. 

Venstre opfordrer til at fremskynde statslige byggerier af nye havvindmølleparker, anlæg af veje og renoveringer af boligmassen, skriver DR.  

Forslaget skal holde hånden under byggeriet, så færre ansatte i byggebranchen mister deres arbejde på grund af coronakrisen.

Kulturminister Joy Mogensen (S) fortsætter forhandlingerne om en hjælpepakke til medierne klokken 14.00 i eftermiddag.

Ministeren har 180 millioner kroner med i tasken til mødet, der kan bruges på en bred medieaftale. Læs Altingets artikel om forhandlingerne her

Alzheimerforeningen er bekymrede for, at servicen på landets plejehjem vil dale, når coronavirussen spreder sig yderligere.

Foreningen har skrevet et åbent brev til statsminister Mette Frederiksen, hvor den opfordrer hende til at sikre, at der vil være nok personale til stede i alle kommuner. 

Økonomi
Efter en tirsdag med stigninger på det danske aktiemarked, er markederne igen i dag i rødt. Eliteindekset over de 25 mest handlede danske aktier står ved artiklens udgivelse til tilbagegang på 1,75 procent i dag.

Nationalbanken har i dag præsenteret en analyse over de potentielle økonomiske konsekvenser af coronakrisen. Og det er ikke udelukkende godt nyt.

Banken arbejder med tre scenarier, hvoraf det værste spår en væksttilbagegang på ti procent af BNP, mens det bedste lyder på et tab på tre procent.

Samtidig roser bankens direktør Folketinget for de mange hjælpepakker, der har været med til at standse blødningen af arbejdspladser. 

Læs også

Globalt
Sverige har siden coronakrisens begyndelse arbejdet med en helt anden strategi end Danmark. Landet har ikke i samme grad lukket samfundet ned, og måske får det konsekvenser nu.

I et internt dokument, som Aftonbladet har fået adgang til, vurderes det, at landets hovedstad, Stockholm, løber tør for sengepladser allerede om en uge. I samme analyse lyder det, at behandlingsbehovet først ventes at toppe i slutningen af måneden.

Regionen er derfor i gang med at omstille sygeplejen, så den blandt andet kan udføres i syge borgeres hjem. 

I Bruxelles planlægger Europa-Kommissionen et enormt arbejdsløshedsprogram til en værdi af op til hele 100 milliarder euro. Det skriver politico.eu.

Beskæftigelseskommissær Nicolas Schmit siger ifølge mediet, at Kommissionen arbejder hårdt på at kunne præsentere et udspil til pakken inden længe. 

Virussens udbredelse i Danmark

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00