Regeringen bøjer sig for politisk pres: Tilbyder 180 millioner til trængte medier

CORONAHJÆLP: Efter stor ballade fra flere partier vil regeringen nu afsætte flere penge til at kompensere alle medievirksomheder, der lider på grund af coronakrisen. Onsdag eftermiddag genoptages forhandlingerne, hvor Enhedslisten vil stille krav om, at pengene ikke må gå til aktieudbytte.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

Der ser ud til at være kommet et betydeligt større pengebeløb på bordet, når kulturminister Joy Mogensen (S) onsdag eftermiddag inviterer til Skype-forhandlinger om en økonomisk hjælp til Mediedanmark.

Regeringen har nu afsat omkring 180 millioner kroner til de kriseramte medievirksomheder, erfarer Altinget fra en lang række kilder.

Beløbet er betydligt meget større end de 12,5 millioner kroner, som kulturministeren havde med til første forhandlingsmøde, og som Folketingets øvrige partier udvandrede fra i protest mandag eftermiddag.

I mellemtiden er det lykkedes ministeren at finde flere penge hos sin regering, hvilket også var den klare opfordring fra de øvrige partier.

De penge her skal ikke kapitaliseres i udbetalinger til aktionærerne for regnskabsåret 2020. Så hvis nogle medier betaler udbytte til aktionærerne, skal de betale pengene tilbage til staten.

Søren Søndergaard (EL)
Medieordfører

Kompensation på op til 80 procent
I regeringens oplæg, som er blevet præsenteret for medieordførerne, skal alle medievirksomheder med et omsætningstab på mellem 30 og 50 procent kompenseres for 60 procent af det tabte, mens virksomheder med et omsætningstab på over 50 procent kompenseres med 80 procent af tabt fortjeneste.

Selv om det skønnes at løbe op i 180 millioner kroner, er der ikke sat noget økonomisk loft på hjælpepakkens omfang.

De Radikales medieordfører, der var blandt de hårdeste kritikere af kulturministerens manglende vilje til at hjælpe medievirksomhederne, stiller sig nu tilfreds med udkastet.

"Vi bakker fuldtonet op om det. Udspillet virker både enkelt og logisk, og det har den størrelsesorden, vi gerne havde set. Det er ganske fremragende at se ministeren træde i karakter – også over for sin egen regering," siger Jens Rohde, der ser frem til Skype-mødet, der finder sted klokken 14 onsdag eftermiddag.

Gælder alle typer medier
I regeringens oprindelige oplæg skulle de afsatte 12,5 millioner gå udelukkende til de lokale og regionale ugeblade, hvilket flertallet af de øvrige partiers medieordførere kritiserede i skarpe vendinger for ikke mindst at være "konkurrenceforvridende".

Nu vil alle typer medievirksomheder været omfattet, hvilket har været meget afgørende for alle andre partier.

"Det er forudsætningen for, at vi kan støtte det, at hjælpen ikke kun kommer ud i små hjørner af medielandskabet," siger Jens Rohde.

EL vil standse aktieudbytte
Enhedslistens medieordfører, Søren Søndergaard, siger også til Altinget, at det meste i regeringens oplæg kan accepteres, men partiet vil stadig rejse nogle krav til forhandlingerne.

"De penge her skal ikke kapitaliseres i udbetalinger til aktionærerne for regnskabsåret 2020. Så hvis nogle medier betaler udbytte til aktionærerne, skal de betale pengene tilbage til staten. Det her tiltag skal sikre medierne, men skal ikke være en sikkerhedsgaranti til aktionærerne," siger Søren Søndergaard.

Men det krav kan Enhedslisten skyde en hvid pil efter, lyder det fra de borgerlige partier.

"Det kan de godt glemme alt om. Vi må vise virksomhederne den tillid, at de godt kan udvise samfundssind," siger Birgitte Bergman (K).

Venstres medieordfører, Britt Bager (V), tror heller ikke på, at det kommer til at ske.

"Jeg kan simpelthen ikke se de røde gå ud i pressen og gøre det her til en ideologisk kamp. Altså, vi står midt i en krise, og i øvrigt er der heller ingen andre af de store hjælpepakker, der stiller det her krav," siger hun.

Massiv kritik af kulturministeren
Den seneste uge er kritikken af kulturminister Joy Mogensen (S) taget kraftigt til i styrke.

Efter mandagens møde med medieordførerne, hvor ministeren kun havde 12,5 millioner med til de lokale ugeaviser, har flere af partierne luftet ønsket om at flytte forhandlingerne til Finansministeriet eller Erhvervsministeriet, da man ikke længere havde tillid til Joy Mogensen (S).

Ingen af partierne har dog villet stille et mistillidsvotum. Finansminister Nicolai Wammen (S) har også ifølge Altingets oplysninger insisteret på, at forhandlingerne skal fortsætte i Kulturministeriet.

Forhandlingerne genoptages klokken 14 onsdag eftermiddag.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Birgitte Bergman

Fhv. MF (K)
Bachelor of International Branding & Communication, Copenhagen Business Academy, bestyrelsesuddannelsen, CBS

Britt Bager

Fhv. MF (K), fhv. politisk ordfører 2018-19 (V), fhv. statsrevisor 2018-21
master i journalistik (SDU 2011), cand.jur. (Aarhus Uni. 2012), cand.soc. (CBS 2013)

Jens Rohde

Fhv. MF
student (Viborg Katedralskole 1989)

0:000:00