Tænketank: EU risikerer at være for dårligt forberedt på den næste pandemi

Corona-krisetidens store tanker om en sundhedsunion bliver hurtigt glemt, og styrkelsen af EU’s beredskab mod sundhedskriser halter, advarer Tænketanken Europa i en ny rapport.

Selv om mange betragter EU's fælles indkøb af vacciner som en succes, tøver de europæiske regeringer med at give EU mere magt over sundhed.
Selv om mange betragter EU's fælles indkøb af vacciner som en succes, tøver de europæiske regeringer med at give EU mere magt over sundhed. Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

BRUXELLES: Trods et forøget budget og mange store ord om et sandt europæisk sundhedsberedskab, så vil EU stadig ikke være godt nok rustet, når den næste pandemi banker på døren.

Den advarsel kommer Tænketanken Europa med i en ny analytisk rapport præcis tre år efter, at en fransk læge fandt EU’s første patient smittet med covid19. Det satte gang i historiske restriktioner og omvæltninger på tværs af kontinentet.

Krigen i Ukraine og dens konsekvenser har afledt opmærksomheden fra de store tanker om en europæisk sundhedsunion.

”Coronakrisen har efterladt aftryk i EU’s institutioner og budgetter. Men det er slet ikke nok til, at man realistisk kan tale om et langsigtet fælleseuropæisk sundhedsberedskab,” siger chefanalytiker Ditte Brasso Sørensen, der står bag rapporten sammen med kollegaen Rasmus Egmont Foss.

De to forskere har gennem to år indsamlet information og interviewet en række relevante aktører i EU’s institutioner og medlemslandenes sundhedsmyndigheder.

En af rapportens hovedkonklusioner er, at den politiske interesse er hastigt faldende: Bare et år efter, at Danmark som det første EU-land afviklede de sidste corona-restriktioner, er fokus flyttet væk fra pandemien.

”Krigen i Ukraine og dens konsekvenser har afledt opmærksomheden fra de store tanker om en europæisk sundhedsunion, som vi hørte under pandemien,” siger Rasmus Egmont Foss.