Tænketank: EU risikerer at være for dårligt forberedt på den næste pandemi
Corona-krisetidens store tanker om en sundhedsunion bliver hurtigt glemt, og styrkelsen af EU’s beredskab mod sundhedskriser halter, advarer Tænketanken Europa i en ny rapport.
Thomas Lauritzen
Europa-analytikerBRUXELLES: Trods et forøget budget og mange store ord om et sandt europæisk sundhedsberedskab, så vil EU stadig ikke være godt nok rustet, når den næste pandemi banker på døren.
Den advarsel kommer Tænketanken Europa med i en ny analytisk rapport præcis tre år efter, at en fransk læge fandt EU’s første patient smittet med covid19. Det satte gang i historiske restriktioner og omvæltninger på tværs af kontinentet.
Krigen i Ukraine og dens konsekvenser har afledt opmærksomheden fra de store tanker om en europæisk sundhedsunion.
Rasmus Egmont Foss
Analytiker, Tænketanken Europa
”Coronakrisen har efterladt aftryk i EU’s institutioner og budgetter. Men det er slet ikke nok til, at man realistisk kan tale om et langsigtet fælleseuropæisk sundhedsberedskab,” siger chefanalytiker Ditte Brasso Sørensen, der står bag rapporten sammen med kollegaen Rasmus Egmont Foss.
De to forskere har gennem to år indsamlet information og interviewet en række relevante aktører i EU’s institutioner og medlemslandenes sundhedsmyndigheder.
En af rapportens hovedkonklusioner er, at den politiske interesse er hastigt faldende: Bare et år efter, at Danmark som det første EU-land afviklede de sidste corona-restriktioner, er fokus flyttet væk fra pandemien.
”Krigen i Ukraine og dens konsekvenser har afledt opmærksomheden fra de store tanker om en europæisk sundhedsunion, som vi hørte under pandemien,” siger Rasmus Egmont Foss.
Mens EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, fremhævede behovet for en sundhedsunion i sine årlige State of the European Union taler både i 2020 og i 2021, så blev sundhedspolitik nærmest slet ikke nævnt i hendes tale sidste år.
”Tankerne om et skred i retning af at give EU nye kompetencer på sundhedsområdet er allerede ude af billedet. Det kunne man også se i det arbejdsprogram med kommende lovforslag, som kommissionen præsenterede i oktober, hvor sundhed fyldte meget lidt,” siger Rasmus Egmont Foss.