Debat

Dansk EU-repræsentant: Kommissionens vaccineindkøb holdt sammen på Europa

Et år inde i coronapandemien har vi blandt andet set, at EU-kommissionen kan holde sammen på Europa midt i en krisetid, skriver Stina Soewarta.

Sundhedskommissær Stella Kyriakides har som en del af EU-kommissionen sørget for vacciner til alle EU-lande, skriver Stina Soewarta.
Sundhedskommissær Stella Kyriakides har som en del af EU-kommissionen sørget for vacciner til alle EU-lande, skriver Stina Soewarta.Foto: Olivier Hoslet/Epa-Efe/Ritzau Scanpix
Stina Soewarta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det var ikke noget kønt syn.

Kilometerlange bilkøer ved grænsen mellem Tyskland og Polen. Estere, lettere og litauere ville gerne hjem, men kunne ikke. For første gang siden 1989 var der atter lukkede grænser i Europa. Der var kamp om masker og andre værnemidler, og ganske uhørt var der eksportrestriktioner internt i EU.

Temadebat

Et år med corona

Det er nu et år siden, corona-pandemien for alvor fik tag i hele Europa. Et år der blandt andet har budt på massive nedlukninger, lukkede grænser, en kæmpemæssig økonomisk hjælpepakke og vaccineopkøb. 

Følg med i Altingets debatserie fra 15. marts, hvor et hold af debattører vil svare på følgende spørgsmål:

  • Hvordan håndterede EU det første år? Og hvordan ser fremtiden ud?

Der var i nogen lande solidaritet med hårdt pressede sygehusvæsner i Italien, Portugal og Spanien. Men det var ikke samtlige EU-lande, som udviste solidaritet i disse måneder. Det var virkeligheden i foråret 2020.

Det er en vigtig debat Altinget rejser her, for hvad kan vi lære af et år med coronapandemien? Og hvad kan vi sammen blive bedre til i EU?

EU har lært af finanskrisen
I virkeligheden startede EU's covidhåndtering allerede i vinteren 2020 med evakuering af europæiske statsborgere fra Kina, koordineringsmøder mellem EU's sundhedsmyndigheder, hasteforskning i den nye coronavirus, og ikke mindst afsendelse af mange tons beskyttelsesudstyr til kinesiske sygehuse.

EU lærte af finanskrisen, at hvis man handler for sent, så bliver det dyrere på den lange bane.

Stina Soewarta
Repræsentationschef, EU-kommissionen

Covidhåndteringen vil fortsætte de næste år, for følgerne af sygdommen er lange og omfattende. Derfor er der i Europa ikke alene brug for vacciner, men også for økonomiske saltvandsindsprøjtninger og et fremadrettet blik på grøn omstilling.

En af de ting, vi som EU lærte af finanskrisen i det sidste årti, var, at hvis man handler for sent og for forsigtigt, ja, så bliver det dyrere på den lange bane. Derfor blev der iværksat en hasteomfordeling af ubrugte fondsmidler til de lande, der var hårdt ramt af covid.

Der blev også straks løsnet for finanspolitikken med brug af den såkaldte undtagelsesklausul i stabilitets- og vækstpagten, og der blev hastegodkendt milliarder af euro i statsstøtte.

Derudover blev der ekstraordinært vedtaget den såkaldte SURE-ordning, hvor EU udstedte sociale obligationer, så medlemslandene kunne låne penge til negativ rente og sikre sig, at lønmodtagerne kunne modtage understøttelse uden at blive fyret. På den måde er de klar, i samme øjeblik samfundet åbner.

Den største evakueringsaktion nogensinde
Der blev også i sommeren 2020 indgået aftale mellem medlemslandene om en genopretningsfond på 750 milliarder euro, både som lån og som tilskud. Idéen er, at pengene lånes på markedet af EU-Kommissionen efter godkendelse fra alle medlemslande.

Planerne skal udarbejdes af medlemslandene, de skal være fremtidssikrede, og derfor skal mindst 37 procent gå til klimaarbejdet, og mindst 20 procent skal gå til digital omstilling. Samtidig blev der aftalt et nyt syvårigt budget.

Mere end 700.000 EU-borgere blev hentet hjem fra hele verden i den største evakueringsaktion nogensinde.

Stina Soewarta
Repræsentationschef, EU-kommissionen

Det er klart, at alle lande er berørt af covid, også selvom de har været forskånet for meget store udbrud. Med de forsyningslinjer og produktion vi har opbygget i EU, så påvirker en nedgang i produktionen i et land straks produktionen i flere andre, derfor har krisen ramt alle.

Hurtigt efter den kaotiske start med grænseproblemer og eksportrestriktioner blev der etableret såkaldte grønne baner, så varer atter kunne flyde frit over grænserne. Selvom priserne nogen steder er steget, så har der intet sted i EU været mangel på varer, heller ikke på eksempelvis frisk frugt og grønt fra Sydeuropa på noget tidspunkt.

Samtidig kom der hurtigt gang i produktion af værnemidler, og der blev også hurtigt opbygget lagre rundt omkring i EU (herunder i Danmark), som alle lande kan trække på. Mere end 700.000 EU-borgere blev hentet hjem fra hele verden i den største evakueringsaktion nogensinde.

Det store interne slagsmål udeblev
I sommeren 2020 begyndte Italien, Tyskland, Holland og Frankrig at samarbejde om indkøb af vacciner. I juni 2020 indgik de en aftale med AstraZeneca om indkøb af 400 millioner doser til levering før jul. Det fik andre, særligt små lande, til at frygte, at enkelte store lande ville sætte sig på alle vacciner.

Derfor fik Kommissionen til opgave at indkøbe for alle, og overtog kontakten til alle firmaer. Det betyder, at det helt store slagsmål mellem landene er undgået, for alle lande har haft lige adgang til samme pris.

Lige nu er udfordringen produktionskapaciteten og de ingredienser og hjælpemidler, der skal bruges til vaccinerne. En udfordring EU hjalp firmaerne med meget tidligt ved at yde finansiel hjælp til udbygning af produktionskapaciteten, allerede inden det var klart om vaccinerne virkede.

De næste udfordringer bliver den løbende tilpasning af vacciner til mutationerne. Det har været og er en krise af næsten uset omfang. EU er ikke igennem endnu, men på vej. Et nyt covidcertifikat kan forhåbentlig åbne for Europa denne sommer.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00