Debat

Danske Regioner: Lad os bygge et helt nyt digitalt fundament for sundhedsvæsenet 

Sundhedsvæsenet har brug for en digitalt platform, der én gang for alle samler patienternes spredte data på tværs af sektorer. Vi foreslår en fælles sundhedssky, der rummer den samlede kæde af et patientforløb fra start til slut i takt med, at mere behandling flytter til det nære, skriver Mads Duedahl og Lars Gaardhøj.

Alt for mange patientnære oplysninger er strandet i praktiserende læger og andre af sundhedsvæsenets aktørers egne fagsystemer, skriver Mads Duedahl og Lars Gaardhøj.
Alt for mange patientnære oplysninger er strandet i praktiserende læger og andre af sundhedsvæsenets aktørers egne fagsystemer, skriver Mads Duedahl og Lars Gaardhøj.Foto: Niels Ahlmann Olesen/Berlingske/Ritzau Scanpix
Mads Duedahl
Lars Gaardhøj
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det skal være nemmere og bedre at være patient.

En stor del af behandlingen skal ud af hospitalerne og tættere på patienterne, som kan opnå større livskvalitet ved at få mere ansvar for egen sygdom hjemmefra, for eksempel via telemedicinløsninger, der giver tryghed for den enkelte, øger kvaliteten og aflaster hospitalerne.

En sammenhængende patientrejse kræver bedre datadeling mellem sundhedsvæsenets forskellige aktører som hospitaler, praktiserende læger, speciallæger, fysioterapeuter, tandlæger og den kommunale pleje.

En ny digital sundhedssky kan vise sit værd uafhængigt af, hvilken strukturel model Sundhedsstrukturkommissionen anbefaler.

Mads Duedahl og Lars Gaardhøj
Hhv. næstformand, Danske Regioner og formand, Danske Regioners arbejdsgruppe om digitalisering

Effektiv datadeling

For selvom vi har bygget mange fællesoffentlige løsninger til brug i hele sundhedsvæsenet, ligger mange patientnære oplysninger i parternes egne fagsystemer. Det betyder, at data skal deles på tværs af aktører og sektorer, når der samarbejdes om en patient.

De talrige integrationer og udbygninger mellem flere dataplatforme vil for evigt kræve et stort vedligehold. De understøtter ikke en sømløs tværsektoriel datadeling og er ikke gearet til hurtigt at integrere nye lovende teknologier.

Effektiv deling af data på tværs af sektorer er afgørende i et sammenhængende sundhedsvæsen. Mere end halvdelen af alle patientforløb går på tværs af sektorer, mens blot fire procent går på tværs af regioner. I regionerne deles relevante data allerede via sundhed.dk, så det er ikke der, skoen trykker.

Danske Regioner har et bud, som bør blive det næste store skridt i digitaliseringen af sundhedsvæsenet. 

Læs også

En ny sundhedssky

Vi foreslår en fællesoffentlig sundhedssky.

En løsning, der etablerer et nyt digitalt fundament. En sundhedssky kan rumme den samlede kæde af et patientforløb i en fremtid, hvor en stor del af behandlingen skal flyttes udenfor hospitalerne til det nære.

Et sømløst fundament bygget til at understøtte brugere, der bevæger sig på tværs af sektorer, og hvor alle udbydere er koblet sammen i et fællesskab omkring patienten. Et bud, der imødekommer de reelle behov, borgerne oplever med sammenhæng i deres kontakt med sundhedsvæsenet.

Sundhedsskyen skal designes, så den understøtter levering af opgaver i det nære sundhedsvæsen samt for lovende digitale løsninger og teknologier.

Danske Regioner har i den aktuelle debat om reformer af sundhedsstrukturerne anbefalet, at vi samler ansvaret for hele kæden af sundhedsydelser i regionerne, så udviklingen af det nære sundhedsvæsen får en stærk drivkraft.

Men skyen kan vise sit værd uafhængigt af, hvilken strukturel model Sundhedsstrukturkommissionen anbefaler.

Tre krav til en ny digital struktur

For det første skal skyens it-infrastruktur understøtte forskellige sundhedsaktørers samarbejde om patienten, som i højere grad vil være længerevarende og gå på tværs af sektorer. Med andre ord skal alle sundhedspersoner, en patient møder, kunne få overblik over hele det aktuelle behandlingsforløb, når det er nødvendigt – og patienten skal også gerne selv kunne se med.

Målet er ikke at dele så meget data som muligt, men at dele de relevante data til den rigtige behandler på rette tidspunkt.

Mads Duedahl og Lars Gaardhøj
Hhv. næstformand, Danske Regioner og formand, Danske Regioners arbejdsgruppe om digitalisering

Målet er ikke at dele så meget data som muligt, men i stedet at dele netop de relevante data til den rigtige behandler på rette tidspunkt.

For det andet skal infrastrukturen understøtte løsninger og tilbud i det nære sundhedsvæsen. Det vil sige løsninger, som kan styrke borgernes egenomsorg og egenmestring, for eksempel via selvhjælpsprogrammer, hjemmebehandling, monitorering og virtuelle kontakter. Og som kan forebygge sygdom, så borgeren får bedre liv med mindre behov for sundhedsydelser.

For det tredje skal det være nemmere at udvikle innovative løsninger ovenpå det eksisterende it-fundament. Vi skal muliggøre innovation og hurtigere ibrugtagning af nye digitale løsninger og teknologier, som rummer potentiale til at løfte behandlingskvalitet og effektivitet og understøtte tilbud i det nære sundhedsvæsen.

Finland, Holland og Brasilien er i gang med et etablere nye digitale strukturer, som bæres af skyteknologiens kraftige udvikling de seneste år.

Lad os sætte i gang. En fælles offentlig sundhedssky kan give gevinster for patienter, sundhedsprofessionelle, it- og digitaliseringsenhederne, innovation og forskning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mads Duedahl

Regionsrådsformand (V), Region Nordjylland, 1. næstformand, Danske Regioner, medlem, Venstres Forretningsudvalg og Hovedbestyrelse
cand.scient.adm. (Aalborg Uni. 2013)

Lars Gaardhøj

Regionsrådsformand (S), Region Hovedstaden, 2. næstformand, Danske Regioner, formand, Dansk Selskab for Patientsikkerhed, bestyrelsesmedlem, Wonderful Copenhagen
cand.mag. i samtidshistorie (Syddansk Uni. 2001)

0:000:00