Debat

Depression er ikke et privat anliggende

DEABT: Problemerne med depression kan langt bedre håndteres, hvis vi fik fjernet berøringsangsten over for at tale åbent om det, skriver Thomas Bo Bjørn Klee, administrerende direktør i Lundbeck Pharma.
Researcher på Altinget | Social og Altinget | Udvikling.
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi skal holde op med at være så berøringsangste, men betragte depression på linje med sygdomme som kræft eller diskusprolaps.

Thomas Bo Bjørn Klee
Administrerende direktør, Lundbeck Pharm

Af Thomas Bo Bjørn Klee
Administrerende direktør, Lundbeck Pharma

Først og fremmest er depression naturligvis et problem for det enkelte menneske, der kan opleve dyb tristhed, lavt selvværd, tab af livslyst og energi, selvmordstanker, fysiske smerter, dårlig søvn, svigtende koncentration og hukommelse og en række andre symptomer, der giver stærkt forringet livskvalitet og nedsat evne til at fungere personligt, socialt og arbejdsmæssigt.

Men depression er ikke blot et privat anliggende. En undersøgelse, som Lundbeck gennemførte i efteråret 2012, viser, at hver femte dansker har oplevet at være uarbejdsdygtig på grund af depression, og at en depressiv episode i gennemsnit medfører 39 sygedage.

Dertil kommer, at de såkaldt kognitive symptomer, som nedsat hukommelse, koncentrationsevne og manglende evne til at træffe beslutninger, indebærer nedsat produktivitet i de perioder, hvor den depressive medarbejder trodser symptomerne og er fysisk til stede på sin arbejdsplads.

Mere fokus på arbejdspladsen
Danske Regioner vurderede i 2009, at depression koster samfundet 14 milliarder kroner om året. Og siden 2001 har der været en markant stigning i antallet af personer, der får tildelt førtidspension pga. depression og angst.

Arbejdsgivere på tværs af offentlige og private virksomheder bør i højere grad gå aktivt ind i kampen for at hjælpe medarbejdere, der bliver ramt af depression. Både fordi depression har store menneskelige omkostninger, men også fordi det er en god forretning for virksomhederne at tage sig af medarbejdernes mentale sundhed.

Det rejser naturligvis en række spørgsmål, for hvordan gør man det?

Den vigtigste forudsætning er, at kulturen på de enkelte arbejdspladser tillader, at man italesætter og synliggør problemet, så medarbejdere tør fortælle chefen og kollegerne, hvis de bliver ramt af en depression.

Mange depressionsramte oplever, at deres arbejdsevne er væsentligt reduceret under en depression, og en depressiv medarbejder, der i forvejen er udfordret på sin selvtillid, kan meget let frygte at blive opfattet som uegnet til jobbet. Lundbecks undersøgelse fra 2012 viser da også, at kun 63 procent ville fortælle deres arbejdsgiver, hvis de fik en depression.

Stop berøringsangsten
Vi skal holde op med at være så berøringsangste, men betragte depression på linje med sygdomme som kræft eller diskusprolaps. Arbejdsgiveren og medarbejderen har en fælles interesse: At medarbejderen bliver rask og fuldt funktionsdygtig.

Første skridt kan være, at man så hurtigt som muligt får lagt en fælles, realistisk plan for medarbejderens tilbagevenden til en normal arbejdstilstand, og at planen fokuserer på opgaver, der med sikkerhed kan løses og giver en succesoplevelse.

Fakta

Bland dig i debatten!

Send dit indlæg til [email protected] 

For langt de fleste vil det være en fordel at fastholde kontakten til arbejdspladsen, for hvis man først er langtidssygemeldt, risikerer man at falde ud af arbejdsmarkedet.

I Lundbeck arbejder vi målrettet med at skabe åbenhed om psykisk sygdom, så vi bliver bedre til at håndtere depression hos vores ansatte.

Vi opfordrer alle danske arbejdspladser til at gøre det samme. Det betaler sig. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00