Debat

DR mudrer debatten om medicin

DEBAT: Der er brug for en debat om medicin. Men DR fejler i sit forsøg i programmerne "Danmark på piller", der blandt andet omhandler brugen af antidepressiva, skriver koncernchef i Lægemiddelindustriforeningen Ida Sofie Jensen.
Der er brug for en debat om medicin, men DR mudrer debatten til med deres program "Danmark på piller", skriver Ida Sofie Jensen fra Lægemiddelforeningen (LIF) i dette debatindlæg.
Der er brug for en debat om medicin, men DR mudrer debatten til med deres program "Danmark på piller", skriver Ida Sofie Jensen fra Lægemiddelforeningen (LIF) i dette debatindlæg.
Uddannet journalist fra Center for Journalistik ved Syddansk Universitet, januar 2013. Pt. i gang med Cand. Public på Syddansk Universitet. Fungerer som researcher på Velfærdsteknologi, Sundhed, Teknik og bidrager til tilrettelæggelsen af EU-TV-projektet.
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ida Sofie Jensen
Koncernchef, Lægemiddelindustriforeningen  

Danmarks Radio har indledt kampagnen "Danmark på piller". Desværre er kampagnen ensidig, overfladisk og derfor også ligegyldig formidling af sundhedsstof. Det er ærgerligt, hvis det er det bedste, som Danmarks Radios stærkt hypede "samfundskanal" DR2 kan præstere.

Kampagnen er baseret på gamle myter og fordomme om lægemiddelforbruget; nuancer undertrykkes, og det hele præsenteres for seerne på en måde, hvor omdrejningspunktet er værten og fortælleformen i stedet for indholdet.

Poul Videbech kunne ikke bekræfte fordom
At myter og fordomme gentages, gør dem jo ikke rigtigere, men det er tilsyneladende helt bevidst, at DR prioriterer sådan. Professor Poul Videbech, der i modsætning til DR's lægefaglige hovedkilde rent faktisk er psykiater, beskriver i en Facebook-opdatering, hvordan han blev interviewet til gårsdagens udsendelse på DR2 på en måde, hvor det var tydeligt, at han skulle bekræfte journalistens dagsorden om antidepressivas påståede manglende effekt, voldsomme bivirkninger, og at medicinen i øvrigt er afhængighedsskabende.

Det kunne Poul Videbech ikke bekræfte. Tværtimod. Og Poul Videbech beskriver, at det stod klart under interviewet, at journalisten og Danmarks Radio ikke ønskede reel oplysning, som kunne videreformidles til seerne.

At myter og fordomme gentages, gør dem jo ikke rigtigere, men det er tilsyneladende helt bevidst, at DR prioriterer sådan.

Ida Sofie Jensen
Koncernchef, Lægemiddelforeningen

Væsentlig problemstilling bliver mudret til
I Lif har vi et betydeligt fokus på, om lægemidler anvendes på den bedst mulige måde - det gælder både af læger og patienter. Overordnet set betyder det, at medicin skal tilbydes de patienter, der har behov for den, og at ingen patienter hverken skal fejl-, over- eller underbehandles.

Altså en væsentlig problemstilling hvis løsning mudres og siden umuliggøres af DR2-kampagnen. Tilmed kan de langsigtede konsekvenser i form af patienter, der ophører med deres behandling uden at kontakte en læge, ikke vurderes endnu.

For sagen er, at optimal anvendelse af lægemidler fordrer en række forhold, der alle skal være til stede i et behandlingsforløb:

•At lægen sikrer den bedst mulige udredning og diagnostik af den enkelte patient.

•At lægen i samråd med patienten fastlægger en behandling og et eventuelt behandlingsforløb, herunder laver aftaler og informerer om den medicinske behandling med henblik på at sikre, at patienten er indforstået med behandlingen og har modtaget fyldestgørende information om anvendelsen, de forventede effekter og mulige bivirkninger.

•At lægen sikrer den fornødne opfølgning og efterkontrol af patienten, herunder løbende og systematisk evaluerer den medicinske behandling i forhold til patientens compliance samt effekt og eventuelle bivirkninger.

Det lyder enkelt, men er vanskeligt i praksis. Derfor har Lif netop opfordret Lægeforeningen til at samle de relevante parter til en drøftelse og vurdering af redskaber, herunder faglige vejledninger, beslutningsstøtteredskaber m.m., som kan og bør tages i anvendelse.

Brug for en bedre depressionsbehandling
På depressionsområder er der brug for en plan for bedre behandling. Altså en plan for hvordan diagnosticerings- og behandlingskvaliteten samt ordinationerne kan forbedres. Der er derimod ikke behov for en skræmmekampagne, som stigmatiserer mennesker med en alvorlig lidelse, som depression ofte er. Vi kender alle sammen til at være nedtrykte, triste eller ulykkelige, hvis vi bliver ramt af en krise eller sorg, fx ved dødsfald i familien. Depression er noget andet. Man lider af depression, når følelsen af tristhed, tomhed og håbløshed bliver så alvorlig, at man bliver handlingslammet og invalideres socialt. DR2-programmet lykkes på forunderlig vis at ramme helt forbi dette alvorlige faktum i sin dækning.

Det er i den forbindelse værd at nævne, at mens DR promoverer budskabet: "Vi spiser piller i rå mængder", så er danskernes samlede lægemiddelforbrug ikke højere end forbruget i de øvrige nordiske lande. Og selvom danskernes lægemiddelforbrug er stigende samlet set, så sker stigningen fra et lavt niveau.

Sundhedsstyrelsen oplyser på deres website, at forbruget af antidepressiv medicin i Danmark ligger på samme niveau som i Sverige. Norge har derimod et lavere forbrug af antidepressiv medicin. Til gengæld har Norge, stadig ifølge Sundhedsstyrelsen, et dobbelt så stort forbrug af benzodiazepiner (medicin mod angst, uro og søvnbesvær), som i Danmark er reduceret markant, da det ofte skabte afhængighed hos patienterne. Nuancer som sammen med trovæørdigehden er gået tabt hos DR.

Emnet er for vigtigt til, at Danmarks Radio skal have held med at sabotere en løsningsorienteret diskussion om de bedst mulige behandlingstilbud til danskerne. En diskussion som Lif gerne indgår i.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00