Debat

Forbund: Underernæring koster os dyrt

DEBAT: Politikere skal tænke større og se på tværs af kommuner og regioner, hvis vi vil vinde kampen mod underernæring, siger Kost og Ernæringsforbundets Ghita Parry. En kamp, som koster milliarder.

Mange genindlæggelser af ældre kan forebygges, hvis blot vi stopper med at pege fingre ad hinanden og tænker i løsninger, skriver Ghita Parry.&nbsp;<br>
Mange genindlæggelser af ældre kan forebygges, hvis blot vi stopper med at pege fingre ad hinanden og tænker i løsninger, skriver Ghita Parry. 
Foto: Presse
Camilla Kamstrup
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ghita Parry
Formand for Kost & Ernæringsforbundet

I Region Hovedstaden sker det mere end 2.500 gange på et år, at svage ældre patienter bliver genindlagt inden for et døgn.

I Region Sjælland er det lidt under halvdelen af borgerne, der ikke får de hjemmebesøg efter indlæggelsen, de er visiteret til.

Det koster ikke kun ressourcer hos den enkelte patient. Det koster også samfundskassen.

Fakta
Bland dig i debatten!
Send et indlæg til [email protected]

Hvad værre er: Mange af genindlæggelserne kan forebygges.  

Se på tværs
Men det kræver, at politikerne kan og tør tænke større. De skal se på tværs af kommuner og regioner, hvis vi skal komme problematikken til livs.

Ministeriets status på sundhedsområdet viser med al tydelighed, at de svage og underernærede ældre bliver taberne.

Ghita Parry
Formand for Kost & Ernæringsforbundet

Det handler om at bruge måltider som sundhedsfremmer. Det handler om tværfaglige miljøer, hvor fagfolk på tværs af sektorerne arbejder sammen.

Hvor diætisten fra sygehuset følger de ældre hjem og sørger for, at de får den rigtige kost, så de kan komme til kræfter igen.

Peg ikke fingre
Derfor nytter det hele ikke noget, at politikerne har travlt med at pege fingre ad hinanden.

Ældre- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) siger til Berlingske, at hun tror, at en del af forklaringen ligger i kommunerne, som efter hendes mening ikke er gode nok til at tage hånd om de ældre.

I kommunerne vender de projektøren mod regionerne, og i regionerne vender de den tilbage igen. 

Underernæring koster milliarder
Problemet er for massivt til at blive skubbet rundt.

Ministeriets status på sundhedsområdet viser med al tydelighed, at de svage og underernærede ældre bliver taberne.

Sammen med Arla og professor dr.med. Jens Kondrup skønner vi i publikationen "Underernæring – det skjulte samfundsproblem", at underernæring koster samfundet seks milliarder kroner om året.

Tænk, hvad vi kunne gøre, hvis vi fokuserede på løsninger. 

Dagens ret: Løsninger
Lad mig derfor servere et par bud. For vi ved, hvad der virker.

Vi ser gode resultater med følg-hjem-ordninger som på Bispebjerg Hospital, med lækker hospitalsmad til småtspisende som "Herlevs herligheder", hvor de ældre får appetitten og livsmodet tilbage.

Vi ser gode resultater, når mad og måltider i både kommuner og regioner bliver forankret i ledelsen og tænkt ind i sundhedsydelserne som i Madservice Aalborg. Eller når det er en del af en tværfaglig indsats som på Sygehus Vendsyssel og i Frederikshavn kommune.

Det er dem og mange andre gode tiltag, der ligger til grund for de anbefalinger til både ældres og patienters måltider, som Kost & Ernæringsforbundet udgav tidligere i år.

Vi kæmper med dyre medicinudgifter i det danske sundhedsvæsen.

Men overvej perspektiverne i at fokusere på at forebygge og sundhedsfremme. Hvad nu hvis vi for alvor brugte mad og måltider i kampen mod underernærede og svage ældre?

Det siger sig selv, at en svag og underernæret krop har svært ved at komme til hægterne igen. Det er svært at tage imod behandling, og behandlingen tager længere tid.

Det er ikke, fordi at mad og måltider er et guldæg.

Og så alligevel: Det er en af de lavthængende frugter. Vi bidrager gerne med at plukke frugten, så vi kan høste gevinsten.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ghita Parry

Formand, Kost og Ernæringsforbundet
økonoma

0:000:00