Debat

Forskningsfond: Kliniske forskere taber kampen om forskningsmidler til fultidsforskere

Kliniske forskere taber ofte kampen om forskningsmidler, og det har konsekvenser for vores sundhedssystem og for vores helbred. Politikerne er begyndt at prioritere forskningsmidler til området, men vi har brug for at blive bedre til at anerkende den kliniske forsknings vigtighed på dens egne præmisser, skriver Maja Horst, Jørgen Frøkiær og Henrik Toft Sørensen.

Kliniske forskere kan kun forske i en del af tiden i områder med begrænset kommerciel interesse. Det gør, at de ofte har svært ved at finde midler til at finansiere forskningen, skriver Danmarks Frie Forskningsfond.<br>
Kliniske forskere kan kun forske i en del af tiden i områder med begrænset kommerciel interesse. Det gør, at de ofte har svært ved at finde midler til at finansiere forskningen, skriver Danmarks Frie Forskningsfond.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Maja Horst
Jørgen Frøkiær
Henrik Toft Sørensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Klinisk forskning er den praktisk orienterede del af den sundhedsforskning, som blandt andet handler om at beskrive patienters sygdomsbilleder og sygdomsforløb, vurdere diagnostiske metoder, gennemprøve forskellige former for behandling og klinisk forebyggelse, så som vaccinationer og svangreundersøgelser. Og det er et arbejde, som oftest finder sted ved siden af det kliniske arbejde med patienterne.

Den kliniske forskning foregår derfor tæt på patienterne - ofte i samspil med dem - og det er forskning, der ofte hurtigt er mærkbar for patienterne. Det kan være forskning i bedre behandling af børn med OCD, optimering af behandling af KOL-patienter, eller ny behandling af træthed for patienter med multipel sklerose.

Alt sammen forskning, som vil gøre en mærkbar forskel i livskvalitet for en stor gruppe patienter, men også forskning, der næppe vil kunne tiltrække kommerciel finansiering fra eksempelvis private fonde med medicinsk fokus og medicinalfirmaer på grund af manglende indtjeningspotentiale.

Ofte er der begrænset kommerciel interesse inden for de mange andre sundhedsområder, den kliniske forskning dækker

Maja Horst, Jørgen Frøkiær og Henrik Toft Sørensen

I Danmark er vi rigtig dygtige til at bedrive klinisk forskning, blandt andet fordi vi har exceptionelt gode registerdata og en unik infrastruktur, og vi tiltrækker derfor også mange dygtige kliniske forskerne, men vi står ved en skillevej.

Hul i finansieringen af klinisk forskning
Det er positivt, at finansieringen af sundhedsforskning er steget markant gennem de seneste år i Danmark. Det skyldes i høj grad, at private fonde har øget deres forskningsbudgetter betragteligt, men midlerne er ofte bundet til specifikke forskningsområder med stor kommerciel interesse. Det kan eksempelvis være kræft, diabetes eller Alzheimers-sygdomme.

Men der er ofte begrænset kommerciel interesse inden for de mange andre sundhedsområder, den kliniske forskning dækker, eksempelvis praksisnære studier af behandling af blodpropper i hjernen eller hjertet, eller behandling af forstoppelse i forbindelse med operationer.

Samtidig er klinikerne ikke fuldtidsforskere, for de har deres berettigede fokus på patienterne. Men kliniske forskere konkurrerer alligevel blandt andet med naturvidenskabelige og biomedicinske fuldtidsforskere om midler til mere grundforskningsorienterede discipliner. Denne forskning er også vigtig, men disse forskere vil ofte have et bedre udgangspunkt at blive bedømt på, fordi de er fuldtidsforskere.

Efter ti års karriere vil kliniske forskere ofte have haft svært ved at opnå samme gennemslagskraft som en fuldtidsforsker. Derudover konkurrerer klinikere, der har fokus på den patientnære forskning, ofte med forskning i sygdomme, som har decideret kommercielle interesser.

Klinikerne står ofte bag vigtig forskning i sygdomme, som er mindre livstruende, men som kan have store konsekvenser for den brede befolkning. Det kan være patienter med kronisk tarmbetændelse, hånd-artrose (kendt som slidgigt) eller spiseforstyrrelser.

Der er simpelthen et hul i finansieringen af den kliniske forskning, og det kan i sidste ende få konsekvenser for os alle sammen

Maja Horst, Jørgen Frøkiær og Henrik Toft Sørensen

Kombinationen af kun at kunne forske i en del af tiden kombineret med den begrænsede kommercielle interesse gør, at klinikerne ofte har svært ved at finde midler til at finansiere forskningen. Der er simpelthen et hul i finansieringen af den kliniske forskning, og det kan i sidste ende få konsekvenser for os alle sammen.

Første lapper til at lukke hullet er på plads
Hullet i finansieringen af den kliniske forskning blev delvist lukket med de politisk fastsatte, tematiske midler til klinisk forskning, som Danmarks Frie Forskningsfond fik ansvaret for at uddele i 2022 og igen i 2023. I 2022 var der afsat 130 millioner kroner, som Danmarks Frie Forskningsfond skulle udmønte til Styrket klinisk og uafhængig forskning, og det tal er steget til 200 millioner kroner her i 2023.

Med de midler har regeringen og forligspartierne skabt sammenhængskraft mellem ambitionerne om at sikre Danmark en førende position og skabe nybrud indenfor klinisk forskning og den afgørende vigtige økonomiske håndsrækning, som udmøntes af Danmarks Frie Forskningsfond til uafhængig klinisk forskning.

Erfaringerne med at uddele tematiserede midler i Danmarks Frie Forskningsfond viser, at det er vigtigt, at midlerne gives i store puljer med brede og åbne rammer, hvor forskernes egne idéer kan få de bedste betingelser for at blive afprøvet. Selvom midlerne er bundet til det kliniske område, er de frie i den forstand, at det er alene de bedste forskningsprojekter med potentiale til nybrud, som skal have midlerne.

Et af de kliniske forskningsprojekter, som fik midler i 2022, står Anton Pottegård, professor på Syddansk Universitet, bag. Han og hans forskergruppe skal undersøge forstoppelse i forbindelse med hofteoperationer. Formålet er at afgøre, hvordan man bedst forebygger forstoppelse efter hofteoperationer ved hjælp af laksantia.

Studiet vil kunne afhjælpe et stort og hyppigt klinisk problem: Et dansk studie har tidligere vist, at 70 procent af alle patienter med en brækket hofte er plaget af forstoppelse i dagene efter en operation. Komplikationer forlænger hospitalsindlæggelser, øger sygeplejetid og sundhedsudgifter og giver stort ubehag for patienterne. Projektet fik i 2022 midler under Danmarks Frie Forskningsfonds kliniske opslag, men havde forskningsgruppen ikke fået midlerne her fra, havde projektet næppe kunnet finde finansiering andre steder.

Ud over midler, skal vi også have tilpasset vores forskningssystem, så vi anerkender den kliniske forskning på sine egne præmisser

Maja Horst, Jørgen Frøkiær og Henrik Toft Sørensen

Vi er startet, men langt fra i mål
Det er positivt, at regeringen og aftalepartierne gennem de tematiserede midler til klinisk forskning har vist vilje til at opprioritere den kliniske forskning i Danmark. Det vil mange patienter kunne mærke den positive effekt af inden for et væld af sundheds- og sygdomsområder.

Ud over midler, skal vi også have tilpasset vores forskningssystem, så vi anerkender den kliniske forskning på sine egne præmisser. Danmarks Frie Forskningsfond har sammen med seks andre forskningsorganisationer og forskningsfinansierende fonde i Danmark - og adskillige i resten af Europa - underskrevet aftalen ”Agreement on Reforming Research Assessment”.

Aftalen forpligter underskriverne til at arbejde med en række principper og løfter, der skal fremme en bredere bedømmelse af forskning. Målet er, at vi anerkender alle de bidrag, som er nødvendige for, at vi har et velfungerende forskningssystem. Det gælder eksempelvis også klinisk forskning, som kan tage mange ressourcer og have stor indflydelse, men som ikke nødvendigvis giver lige så mange høj-citerede publikationer i toptidsskrifter. Det er også et vigtigt skridt for at sikre den kliniske forsknings fremtid.

Nu skal vi i fællesskab fortsætte fokus på det kliniske område og love hinanden ikke at lade det være en døgnflue. Styrket klinisk forskning kommer i sidste ende os alle til gode.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Maja Horst

Dekan, Arts, Aarhus Universitet,
ph.d. (Copenhagen Business School 2003), cand.comm. (Roskilde Uni. 1996)

Jørgen Frøkiær

Klinisk lærestolsprofessor og overlæge. Institutleder af Klinisk Medicin, AU
dr. med.

Henrik Toft Sørensen

Klinisk lærestolsprofessor, Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet, overlæge, Aarhus Universitetshospital, adjungeret professor, Boston University, Geisel School of Medicine at Dartmouth, University of North Carolina, USA
dr.scient. (2021), dr.med. (1996), ph.d. (1994), cand.med. (Aarhus Uni. 1983)

0:000:00