Debat

Fysioterapeut: Myter om evidens ødelægger sundhedssystemet

Patienter lader sig behandle i den tro, at de bliver behandlet ud fra et oplyst, evidensbaseret grundlag. Men det er ikke altid tilfældet, og udokumenterede metoder og misinformation kan skabe myter om behandling. Det er dybt skadeligt for hele sundhedssystemet, skriver Simon Thor Larsen.

Der er intet&nbsp;videnskabeligt belæg for effekten af kiropraktisk behandling af spædbørn med kolik, skriver Simon Thor Larsen.<br>
Der er intet videnskabeligt belæg for effekten af kiropraktisk behandling af spædbørn med kolik, skriver Simon Thor Larsen.
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Coronapandemien har mere end noget andet belyst, at behovet for oplysning om evidensbaseret behandling er større end nogensinde. Evidens i det sundhedsfaglige arbejde og i sundhedsdebatten generelt er helt essentielt, hvis vi skal gøre en forskel i forhold til liv og død, og bevare tilliden til det danske sundhedssystem. 

Evidens i det sundhedsfaglige arbejde er helt essentielt, hvis vi skal gøre en forskel i forhold til liv og død, og bevare tilliden til det danske sundhedssystem.

Simon Thor Larsen
Fysioterapeut

Når vi som sundhedsprofessionelle hver dag forsøger at give mennesker en bedre livskvalitet, så de kan leve et værdigt liv, både privat og arbejdsmæssigt, har de en tiltro til, at de rent faktisk bliver behandlet ud fra et oplyst, evidensbaseret grundlag. At behandleren er ærlig om, hvad der virker, og hvad der ikke virker. Men desværre er der alt for mange behandlere i sundhedssektoren – vidende eller uvidende – der slår sig op på, at deres behandling er evidensbaseret.

Men virkeligheden er desværre en helt anden, og det kan i sidste ende få alvorlige konsekvenser. Derfor er det vigtigt at have en åben debat og dialog om, hvilke behandlinger, der er evidens for og hvilke, der skal betegnes som alternativ behandling, forstået som mere eller mindre udokumenterede behandlingsmetoder.

Utroværdig forskning skaber myter

Debatten om kiropraktik til spædbørn med kolik er et af de bedste eksempler på, hvordan alternative behandlingsmetoder bliver præsenteret som evidensbaseret behandling. Debatten er betændt og har stået på i flere årtier. Og den vil tilsyneladende ingen ende tage, selvom nyeste forskning – et netop publiceret dansk studie – viser, at der ikke er noget videnskabeligt belæg for effekten af kiropraktisk behandling af spædbørn med kolik.

Før det nye danske studie udkom, mente formanden for Dansk Kiropraktor Forening, Lone Kousgaard Jørgensen, ikke overraskende, at udlægningen af forskningen indenfor området er forkert. Jørgensen har blandt argumenteret for, at fem ud af seks studier viser en signifikant positiv effekt af den kiropraktiske behandling til spædbørn. Men hun undlader at oplyse, at forskningen er af ubrugelig kvalitet. Det er direkte utroværdigt – tenderende til manipulation af data – at begynde at modargumentere med unuanceret information.

Konsekvenserne ved denne type af misinformation er, at der opstår misforståelser, om hvilke behandlingsformer der virker. I værste tilfælde opstår der myter, som er svære at aflive, hvilket udvander sundhedssystemet.

Pseudovidenskaben har sejret

Kiropraktik af spædbørn var netop en overvejende årsag til, at kiropraktorer fik deres autorisation af politikerne i start-halvfemserne, til trods for at man dengang også vidste, at der manglede underbyggende evidens for manipulationsterapi.

Konsekvenserne ved denne type af misinformation er, at der opstår misforståelser, om hvilke behandlingsformer der virker. I værste tilfælde opstår der myter, som er svære at aflive, hvilket udvander sundhedssystemet.

Simon Thor Larsen
Fysioterapeut

Siden da er kiropraktikkens popularitet steget, hvorimod evidensbyrden er udeblevet. I følge Danmarks Statistik bliver mere end hvert fjerde barn tilset af en kiropraktor, før barnet er et år, selvom Dansk Pædiatrisk Selskab opfordrer til, at man ikke henviser spædbørn til kiropraktisk behandling. Pseudovidenskaben har desværre sejret i denne sammenhæng.

Så meget desto mere skræmmende er det, hvis politikerne i forbindelse med en kommende sundhedsreform overvejer at lægge flere opgaver og ansvar ud til kiropraktorerne, som Lone Kousgaard Jørgensen opfordrer til i Altinget 11. maj 2021. Først og fremmest skal der styr på hvad der faktisk er evidensbaseret behandling og hvilke alternative ydelser, der skal fjernes fra de autoriserede sundhedsprofessionelle.

Hvem skal være en del af det autoriserede sundhedsvæsen?

Ovenstående eksempel på, at alternative behandlingsformer pynter sig med at være evidensbaserede, er desværre kun et blandt mange. Men det bør ikke desto mindre give anledning til genovervejelser og kritisk sans hos en række behandlere og foreninger, når de informerer om deres behandlingstilbud – og refleksion hos politikerne, når de fremadrettet skal beslutte, hvem der skal være en del af det autoriserede sundhedsvæsen.

LÆS OGSÅ: Kiropraktorer vil aflaste læger: Patienter bør gå direkte til os

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lone Kousgaard Jørgensen

Bestyrelsesmedlem, European Chiropractors Union (ECU)
cand.manu. (SDU 2002)

0:000:00