Debat

Kiropraktorer vil aflaste læger: Patienter bør gå direkte til os

En direkte vej til kiropraktoren, når det drejer sig om muskel- og ledsmerter, vil spare sundhedssystemet penge og patienterne tid og energi, skriver Lone Kousgaard Jørgensen.

Patienter bør gå direkte til kiropraktor, når de oplever muskel- og ledsmerter, skriver Lone Kousgaard Jørgensen.
Patienter bør gå direkte til kiropraktor, når de oplever muskel- og ledsmerter, skriver Lone Kousgaard Jørgensen.Foto: Søren Hytting/NF/Ritzau Scanpix
Lone Kousgaard Jørgensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

For mange, der lider af ondt i ryggen og smerter i muskler og led, får ikke den rigtige behandling.

Alt for mange, der lider af rygsmerter tager smertestillende medicin med mange bivirkninger, får operationer inden de konservative muligheder er udtømt, og de cykler rundt mellem læger, sundhedsprofessionelle og alternative behandlere. 

Sådan har det været i mange år. Men intet sker. I Dansk Kiropraktor Forening har vi et bud på en løsning. Der er i dansk sundhedspolitik stort fokus på behandlingsgarantier. Men hvorfor tales der kun om behandlingsgaranti, når det handler om kirurgi? 

Alle sundhedsstyrelsens nationale kliniske retningslinjer peger på, at der skal gives råd, vejledning og manuel behandling i fire til 12 uger før kirurgi for stort set alle lidelser i muskler og led (undtagen frakturer). Så hvorfor er behandlingsgarantierne begrænset til den aktivitet, der foregår på sygehusene?  

Jeg vil opfordre politikerne til at huske, at langt de fleste patienter ikke skal opereres – langt de fleste vil have gavn af konservativ behandling.

Hvorfor skal disse patienter ikke hjælpes det rigtige sted hen med det samme? Der mangler oplysning til både patienter og læger om, hvilken vej de bør gå. 

Hvorfor skal borgere med smerter i muskler- og led ikke oplyses bedre om, at de ikke behøver forbi den praktiserende læge for at få en henvisning?

Kiropraktorerne har en lang videregående evidensbaseret uddannelse fra Sundhedsvidenskabeligt fakultet på Syddansk Universitet, og vi er specialister i at udrede og behandle ikke bare ondt i ryggen, men bevægeapparatet bredt.

Vi kiropraktorer kan på en enkel måde afhjælpe en stor del af kapacitetsudfordringen i almen praksis med noget, der ligner et snuptag

Lone Kousgaard Jørgensen
Formand, Dansk Kiropraktor Forening

Som integreret del af det danske sundhedsvæsen sender vi epikriser og korrespondancer til lægen, vi kan udføre røntgenundersøgelse med det samme på rette indikation, og vi kan henvise til MR- og CT-scanninger. 

Vi kan påtage os at henvise til operation eller fysioterapeut, hvis det bliver nødvendigt. Aktuelt sker det via en korrespondance og en tur forbi egen læge. 

Sparer sundhedsvæsnet unødige udgifter
Sundhedsvæsenet sparer penge, og patienterne bliver lynhurtigt udredt og får den rette behandling og rådgivning. De kan springe køen over hos lægen og alligevel have tryghed ved, at lægen er med lige i baghånden. 

Lænderygsmerter er årsag til næsten ti procent af alle besøg hos alment praktiserende læge og er dermed den sygdom, der er årsag til flest besøg hos den alment praktiserende læge overhovedet.

Hertil kommer alle de andre muskel-led-problemer som for eksempel nakkesmerter (seks procent af alle besøg), artrose (otte procent) og så videre. 

Sagt på en anden måde: Vi kiropraktorer kan på en enkel måde afhjælpe en stor del af kapacitetsudfordringen i almen praksis med noget, der ligner et snuptag.

Denne løsning vil betyde, at nogle opgaver, som i dag fylder i almen praksis og på sygehusene, kan hjælpes over til kiropraktorerne.

Vi har klinikker i hele landet og god tilgængelighed. Ikke nok med, at det vil aflaste lægerne og forkorte ventetiden, det vil også bidrage til en mere specialiseret og tværfaglig håndtering og måske politisk lige så vigtigt en billigere behandling af patienter med muskel- og ledsygdomme. Hvad venter vi på?

Regeringen har bebudet en sundhedsreform i 2021. Det giver rigtig god mening. Husk at lave den med patienterne i centrum. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024