Debat

Gigtforeningen: Indfør afklaringsgaranti

DEBAT: Vi kan som samfund ikke være bekendt, at syge mennesker skal leve i et årelangt vakuum, hvor hverken deres fremtid på arbejdsmarkedet eller deres økonomiske situation er afklaret, skriver Gigtforeningens Mette Bryde Lind.

En afklaringsgaranti skal sikre, at den sygemeldte får klarhed over sin situation og derfor kan begynde at leve sit nye liv, skriver Mette Bryde Lind.<br>
En afklaringsgaranti skal sikre, at den sygemeldte får klarhed over sin situation og derfor kan begynde at leve sit nye liv, skriver Mette Bryde Lind.
Foto: Søren Hytting
Camilla Kamstrup
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mette Bryde Lind
Direktør i Gigtforeningen

Fakta
Bland dig i debatten!
Send et indlæg til [email protected]

I Gigtforeningen får vi et stigende antal henvendelser fra syge mennesker, som oplever at blive kastet rundt i systemet i årevis.   

Sygedagpenge, jobafklaringsforløb, ressourceforløb, kontanthjælp eller ingenting – ydelsen er forskellig, men oftest er situationen den samme: En person med alvorlig sygdom bliver sendt rundt i det kommunale hamsterhjul uden udsigt til afklaring. En afklaring, der gør, at man kan komme videre med sit liv og bidrage med de ressourcer, man kan på arbejdsmarkedet.

Umenneskelig lang ventetid
Det kan tage tid at afklare en borgers arbejdsevne, ligesom sygdommen kan være udsvingende. Men det er dybt umenneskeligt, at en kommune tillader sig at bruge tre, fem eller endda otte år på at finde ud af, om et menneske er berettiget til fleksjob, førtidspension eller kan omskoles til andet erhverv.

Det bør være muligt at give en langtidssygemeldt borger en garanti for, at der senest 12 måneder efter sygedagpengenes ophør er truffet afgørelse om en varig løsning.

Mette Bryde Lind
Direktør i Gigtforeningen

Sådan kan man simpelthen ikke tillade sig at skalte og valte med andres tilværelser. 

Det vil være rimeligt med en tidsfrist. Derfor foreslår vi i Gigtforeningen, at der indføres en afklaringsgaranti. En afklaringsgaranti skal sikre, at mennesker, der er langtidssygemeldte, får en garanti for, at der senest 12 måneder efter sygedagpengenes ophør er truffet afgørelse om en varig løsning.

Løsningen kan være fleksjob (eventuelt af afgrænset varighed), førtidspension eller revalidering.

Udretningsretten er på rette vej
Vi kender allerede modellen fra sundhedsvæsenet. Her blev der i 2013 indført en udredningsret (diagnosegaranti). I mange år var det et problem, at patienter ventede alt for længe og blev kastebold mellem forskellige specialer, uden at nogen tog det overordnede ansvar.

Udredningsretten blev indført for at sikre enten en hurtig diagnose eller en fast og forpligtende plan for det videre forløb.

Da udredningsretten blev præsenteret, var der en række indvendinger. Og der var skam også startvanskeligheder. Men faktum er, at udredningsretten er på rette vej og år for år bliver bedre.

Ventetid på højst 12 måneder
Nu er tiden kommet til at brede modellen ud. Det bør være muligt at give en langtidssygemeldt borger en garanti for, at der senest 12 måneder efter sygedagpengenes ophør er truffet afgørelse om en varig løsning.

Her vil systemet måske indvende, at den enkeltes ressourcer kan ændre sig på sigt. Svaret må være: "Ja, det er muligt. Og så må systemet tage hånd om det til den tid." I stedet for at bide sig fast i, at borgeren skal være 100 procent afklaret på alle leder og kanter, må vi i stedet være mere fleksible i de løsninger, der anvendes.

Hvis borgerens arbejdsevne bedrer sig, er det kun godt. Så opjusteres timeantallet i fleksjobbet, borgeren overgår fra førtidspension til et mini-fleksjob eller til et ordinært job.

Sygemeldte får klarhed
Vi kan som samfund ikke være bekendt, at syge mennesker skal leve i et årelangt vakuum, hvor hverken deres fremtid på arbejdsmarkedet eller deres økonomiske situation er afklaret.

En afklaringsgaranti skal sikre, at den sygemeldte får klarhed over sin situation og derfor kan begynde at leve sit nye liv. Det er godt for både den syge og for samfundet. At blive fastholdt i ingenting er spild af både samfundets og den enkeltes tid og ressourcer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Bryde Lind

Adm. direktør, Gigtforeningen
sygeplejerske, HD(O) (CBS), MPA

0:000:00