Debat

Gigtforeningen: Lad os bekæmpe folkesygdommen ”ondt i muskler og led”

DEBAT: Tiden er inde til, at vi sætter større fokus på sygdomme, vi skal leve med, og ikke kun dem, vi dør af, skriver Mette Bryde Lind fra Gigtforeningen og efterspørger en national handlingsplan for forebyggelse af muskel- og skeletsygdomme.

Nu er det op
til Folketinget at gribe bolden og sætte ind med en national handlingsplan for
forebyggelse af muskel- og skeletsygdomme, skriver Mette Bryde Lind fra
Gigtforeningen.
Nu er det op til Folketinget at gribe bolden og sætte ind med en national handlingsplan for forebyggelse af muskel- og skeletsygdomme, skriver Mette Bryde Lind fra Gigtforeningen.Foto: Camilla Rønde/Ritzau Scanpix
Amalie Bjerre Christensen

Amalie er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hun har tidligere været tilknyttet Altinget som journalistpraktikant og senere som redaktionsassistent.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mette Bryde Lind
Direktør i Gigtforeningen

Hjertesygdomme, kræft og blodpropper er de sygdomme, som koster flest danskere livet.

Muskel- og skeletsygdomme koster til gengæld flest tabte gode leveår.

De er skyld i en fjerdedel af vores sygefravær og er den næsthyppigste årsag til førtidspension herhjemme.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Vi skal selvfølgelig søge at bekæmpe alle sygdomme. Men nu er tiden kommet til, at vi sætter større fokus på sygdomme, som vi skal leve med – ikke kun dem, som vi dør af.

Danmark halter bagud
Der er masser af politisk velvilje til at sætte ”ondt i muskler og led” på dagsordenen, viste en velbesøgt konference på Christiansborg forleden.

Al fornuft tilsiger, at det er bedre at bruge penge på forebyggelse end på passiv forsørgelse.

Mette Bryde Lind
Direktør, Gigtforeningen

Her satte Gigtforeningen en række politikere, forskere, kommuner og organisationer stævne for at få nogle bud på, hvordan vi bekæmper en af nutidens største folkesygdomme.

Smerter i muskler og led påvirker i hundredtusindvis af danskere.

Mange har så ondt, at de i en arbejdsdygtig alder ufrivilligt må trække sig fra arbejdsmarkedet. Andre går hver dag på job, men smerter i kroppen forhindrer dem i at arbejde effektivt. Det går ud over livskvaliteten, og det går ud over samfundsøkonomien.

Beskæftigelsesministeren erkender, at Danmark halter bagud, når det gælder det psykiske og fysiske arbejdsmiljø. Hele 34 procent af de anmeldte erhvervssygdomme i 2016 skyldtes en muskel- og skeletsygdom.

Regeringen har som mål at indgå en politisk aftale om arbejdsmiljø inden folketingsvalget. Ja tak, siger vi her i Gigtforeningen. Og selvfølgelig en aftale, som tænker i forebyggelsesindsatser.

Smerter koster milliarder
Problemet bliver kun større i fremtiden.

I løbet af de kommende år trækker de store årgange sig tilbage fra arbejdsmarkedet. Færre unge vil erstatte dem, og vi oplever allerede nu stigende mangel på arbejdskraft.

Flere end 700.000 danskere er allerede diagnosticeret med en muskel- og skeletlidelse. Ifølge Statens Institut for Folkesundhed betød sygdomme i led, ryg og muskler i 2010 et samlet produktionstab på cirka ni milliarder kroner.

Merudgifterne til behandling i sundhedsvæsenet, sygedagpenge og førtidspension løb op i over 20 milliarder kroner.

Al fornuft tilsiger, at det er bedre at bruge penge på forebyggelse end på passiv forsørgelse.

Vi har alle et ansvar
PensionDanmark har forsøgsvis etableret en sundhedsklinik midt på en byggeplads, hvor ansatte med smerter i muskler og led hurtigt og effektivt kan få behandling hos en speciallæge.

Den ordning har ifølge pensionsselskabet resulteret i et fald i sygefravær på mellem 5 og 10 procent.

Energiselskabet Ørsted gør en dyd ud af at ”vedligeholde de ansatte”, som hver dag med hårdt fysisk arbejde vedligeholder vindmøllerne.

Og i Hjørring Kommune har de med succes fået 50 procent flere borgere end i andre kommuner i Nordjylland flyttet fra passiv forsørgelse til at være en del af arbejdsstyrken. Hvilken effekt ville dén indsats ikke have, hvis den blev bragt op i en national skala!

Lad os lægge en plan
Forskerne har evidens for, hvad der virker. I al sin enkelhed skal vi blive ved med at være aktive.

Vi skal have fysisk aktivitet integreret i vores hverdag. Vi skal have hjælp til at håndtere smerter. Og så skal vores arbejdsplads blive bedre til at tilrettelægge arbejdet, så vi kan holde til – og beholde – vores job, også når vi vender tilbage efter et sygdomsforløb.

Med andre ord: at fastholde mennesker med smerter i muskler og led på arbejdsmarkedet kræver løsninger på tværs af sundhed og beskæftigelse.

Vi skal tilbyde helhedsorienteret, tværfaglig behandling i form af hurtig udredning, fysisk træning, sociale indsatser samt forebyggelse og rehabilitering på arbejdspladserne gennem for eksempel en varierede arbejdsstillinger og -rutiner.

Politikerne har anerkendt udfordringen, og bolden er givet op. Nu er det op til Folketinget at gribe den og sætte ind med en national handlingsplan for forebyggelse af muskel- og skeletsygdomme.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Bryde Lind

Adm. direktør, Gigtforeningen
sygeplejerske, HD(O) (CBS), MPA

0:000:00