Debat

Gøtzsche fik sin vilje

DEBAT: Peter Gøtzsche startede forleden debatten om psykofarmaka med en eksplosion. Men der er faktisk kommet konstruktive tiltag ud af den skingre debat, skriver Tor Juul.
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Tor Juul
Kommunikationsmedarbejder, Operate A/S
Tor Juul skriver indlægget som privatperson

Psykiatrien fik en eksplosiv start på året, da Peter Gøtzsche den 6. januar proklamerede i Politiken, at al psykofarmaka bør fjernes fra markedet. Der gik ikke længe, før samtlige aktører inden for området - inklusive ham selv - havde slået fast, at det budskab kræver en del nuancer. Køen for Gøtzsche-kritikere var lang.

Det var han selv medskyldig i med sit valg af stil i debatten. Men hvis vi ser tilbage på hans kronik, som startede det hele, ser det nu ud til, at Gøtzsche fik sin vilje.

Skræller man retorikken væk, var kronikken primært et opråb om, at der inden for den psykiatriske forskning mangler viden om årsag og effekt ved antidepressiv medicin.

Det gode spørgsmål er, om den offentlige debat og psykiaternes fælles udspil var kommet uden Gøtzsches højlydte startskud. Det tror jeg ikke.

Tor Juul
Kommunikationsmedarbejder

Samtidig med at de praktiserende læger har svært ved at håndtere antidepressiv medicin, der er nyttig ved korttidsbehandling, men kan være skadelig, når den bliver brugt i årevis. Mere overordnet var Gøtzsches mål med kronikken og turbulensen - ifølge ham selv - at skabe opmærksomhed omkring udfordringerne.

Risikerer at skade sig selv
Opmærksomhed må man sige, at han fik. Debatten har været livlig i en lang række medier. Noget af debatten har handlet om, hvorvidt Gøtzsches overskrifter gør større skade, end de gør gavn.

Her gør han sig selv sårbar med blandet andet det bombastiske budskab om, at al psykofarmaka bør fjernes. Men en stor del af debatten har faktisk handlet om behandlingen af depression.

Eksempelvis ved Peter Gøtzsches deltagelse i Deadline den 18. januar, hvor emnet blev debatteret med professor i psykiatri Merete Nordentoft. Her kom debatten hurtigt til at handle om, hvordan de konkrete tilfælde af depression - let, moderat, svær - bliver behandlet på korrekt vis.

Og på vegne af Dansk Psykiatrisk Selskab inviterede Merete Nordentoft de praktiserende læger til et tættere samarbejde, da 80 procent af antidepressiva bliver udskrevet af praktiserende læger.

En yderligere kvalificering kom torsdag den 6. februar, da alle landets psykiatri-professorer og Dansk Psykiatrisk Selskab offentliggjorde en fælles kronik på Altinget.dk.

Var det fælles udspil kommet uden Gøtzsche?
Et af kronikkens hovedbudskaber er, at vi stadig mangler viden om, hvordan og hvorfor psykiatrisk medicin virker. Psykiaterne opfordrer til en opprioritering af forskningen.

Derudover opfordrer de igen til et tættere samarbejde mellem praktiserende læger og psykiatri, så de praktiserende læger kan blive opkvalificeret i forhold til at behandle depression.

Det gode spørgsmål er, om den offentlige debat og psykiaternes fælles udspil var kommet uden Gøtzsches højlydte startskud. Det tror jeg ikke.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Gøtzsche

Direktør, Institut For Videnskabelig Frihed, professor dr.med., Københavns Uni.
cand.med. (1984), cand.scient. i biologi og kemi (1974)

0:000:00