Har Robusthedskommissionen kurs mod glemmebogen?

Robusthedskommissionen finpudser sine anbefalinger til slutningen af august. Hvor har arbejdet været mest vanskeligt, og hvordan undgår anbefalingerne at ende i glemmebogen? Og hvad skal man ellers holde øje med i den nye sundhedspolitiske sæson? En sundhedsøkonom og en regionsdirektør kommer med deres bud.

SDU-professor Jes Søgaard og Region Sjællands nye regionsdirektør, Annemarie Zacho-Broe, gæster Politisk Stuegang i denne udgave. 
SDU-professor Jes Søgaard og Region Sjællands nye regionsdirektør, Annemarie Zacho-Broe, gæster Politisk Stuegang i denne udgave. Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

En ny regionsdirektør med kommunal fortid, og en forsker med 44-års erfaring fra sundhedsøkonomien.

Bagagen er forskellig hos de to gæster i Politisk Stuegang.

Fra hver deres position giver professor på SDU’s Center for Populationsstudier, Jes Søgaard og Annemarie Zacho-Broe, direktør for Region Sjælland, deres perspektiv på en række aktuelle emner.

Dagens emner:

  • Går det bedre eller dårligere med sundhedsvæsenet efter sommerferien?
  • Hvad skal man holde øje med i den nye sundhedspolitiske sæson?
  • Region Sjællands store hospitalsreform
  • Hvordan går det med Region Hovedstadens løfte om at dele personale med Region Sjælland?
  • Stigende medicinudgifter fører til nye regler med mere brugerbetaling


Det blev der blandt andet sagt:

Jes Søgaard:  

Hvordan endte man med at have et nedslidt sundhedsvæsen i starten af halvfemserne?

”Derouten starter i begyndelsen af 80'erne. Og det er simpelthen et trade-off: Skal vi redde nationaløkonomien, eller skal vi redde sundhedsvæsenet. Og det var altså nationaløkonomien, der vandt. Og det gik hårdt ud over især sygehusene.”

Hvorfor er den økonomiske omfordeling mellem regionerne ulogisk ifølge sundhedsøkonomerne?

"Region Midtjylland har hvert år puttet cirka én milliard kroner i den her omfordelingskasse. Og 250 millioner kroner kommer fra henholdsvis Region Syd- og Nordjylland. Hovedparten af de penge går til Region Hovedstaden. Og det er regionen, som har de sundeste og rigeste borgere. Jeg kalder det en omvendt Robin Hood-model."


Annemarie Zacho-Broe:

Meget er sket i sundhedsvæsnet med patientrettigheder og nye behandlinger:

"Men hvis jeg skal kigge på det sådan helt overordnet, så driver vi langt hen ad vejen sygehusvæsenet, som vi gjorde for 30 år siden."

Hvorfor har Region Sjælland også en omfattende økonomisk reform på vej?

"Vi skal have en langt mere transparent økonomimodel hos os, så sygehuse i Køge, Holbæk og Nykøbing Falster og Slagelse meget, meget mere smidigt kan løse opgaver for hinanden, uden vi skal sende alt for mange regninger rundt i systemet. Og for at sige det ærligt, så er det næsten nemmere for os i dag at handle med Hovedstaden (sygehuse), end det er med vores egne sygehuse."

Om behovet for at fusionere Sjællands Universitetshospital og Nykøbing Falster Sygehus:

”Hvis vi har en overlæge, der går på pension på Nykøbing Falster Sygehus, så har du i princippet et speciale, der kan kollapse lige om lidt. Og det er noget af det, jeg er blevet mest overrasket over.”

 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00