Hvem får for meget og hvem får for lidt? Forstå tallene bag kampen om de offentlige lønkroner

Eksperterne i Lønstrukturkomitéen gav ikke noget klart svar på, om nogle offentligt ansatte tjener for meget eller for lidt. Det er der fortsat mange udlægninger af. Det handler ikke kun om genetillæg og jobløn, men også om tilpasning mellem udbud og efterspørgsel.

Sygeplejerskernes formand Grete Christensen holdt solo-pressemøde tirsdag om, hvorfor Lønstrukturkomitéen ikke indfangede sygeplejerskernes lønproblemer.<br>
Sygeplejerskernes formand Grete Christensen holdt solo-pressemøde tirsdag om, hvorfor Lønstrukturkomitéen ikke indfangede sygeplejerskernes lønproblemer.
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Det var sygeplejerskernes lønkamp, der førte til nedsættelsen af Lønstrukturkomitéen.

Alligevel kunne komitéens formand, økonomiprofessor Torben M. Andersen efter to års arbejde ikke givet et endelig svar på om hverken sygeplejersker, pædagoger, fængselsfunktionærer, embedsmænd eller andre større offentlige personalegruppe tjener for meget eller for lidt.

Komitéens analyser skulle være med til at sikre, at alle nu har et mere solidt vidensgrundlag at diskutere offentlige lønninger ud fra. Men kort tid efter offentliggørelsen stod det klart, at analyserne bliver læst meget forskelligt på tværs af de faglige organisationer.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00