Jelved og Lykketoft: VK skaber et A og B-samfund

VELFÆRD: Regeringen er ved at skabe et A og B-samfund, hvilket ikke er godt for Danmark, mener Marianne Jelved og Mogens Lykketoft.
Marianne Jelved og Mogens Lykketoft kritiserer regeringen for at skabe et A- og et B-samfund. Det er ikke godt for Danmark, lyder meldingen.
Marianne Jelved og Mogens Lykketoft kritiserer regeringen for at skabe et A- og et B-samfund. Det er ikke godt for Danmark, lyder meldingen.
Anders Agner Pedersen
Velfærdsstaten er under pres. Og det er bestemt ikke blevet mindre af, at der i øjeblikket hærger en finanskrise, hvis lige ikke er set i mange år. En finanskrise, som forventes at få ledigheden til at stige. Ikke desto mindre er der fortsat en risiko for, at der om få år vil mangle arbejdskraft til den offentlige sektor. Derfor må der gøres noget nu. Det mener tidligere partiformand for Socialdemokraterne Mogens Lykketoft, og den radikale ditto, Marianne Jelved.

"Vores velfærdssamfund bliver sat under pres. Det er allerede under pres efter min mening. Det er svært at få medarbejdere til at løse opgaverne i vores kerneinstitutioner," indleder Marianne Jelved, der i dag er socialordfører for De Radikale, og lader Lykketoft tage over.

Bedre forhold for offentlig ansatte
"Det handler også om, hvorvidt der er status nok i at arbejde i det offentlige. Om der er tålelige arbejdsforhold. Eksempelvis når man arbejder på et sygehus, i en børnehave eller på en skole. Vi skal have skabt en respekt om de job, for vi har brug for, at der er mennesker, der har lyst til at være med til at løse opgaverne," siger Mogens Lykketoft, der efter sin exit som S-formand i 2005 har indtaget rollen som Socialdemokraternes udenrigsordfører. Men selv om det i dag er Helle Thorning-Schmidt, der står i forreste række, når der skal uddeles politiske kindheste til regeringen, så har Lykketoft ikke glemt, hvordan det skal gøres. For som han ser det, er der flere centrale dele af velfærdssamfundet, som er blevet ladt i stikken under VK-regeringen.

"På et område som sundhedsområdet, der ser vi, at der er flere af de offentlig ansatte, der søger mod det private. Samtidig med at vi ser, at der er flere, der tegner private sygeforsikringer. På den måde får vi altså en klasseinddeling, som jeg mener er alvorlig," lyder det med alvor i stemmen fra den tidligere finansminister. Jelved nikker. Hun er enig med Lykketoft i, at Danmark er kommet næmere et A og B-samfund under VK-regeringen.

VK skaber et A og B-samfund
"Det mener jeg, at vi er. Og det underbygges af den retorik, som benyttes. Her tænker jeg på de svageste grupper i samfundet, som bliver italesat som problemet. Hvis vi tager statsministeren som eksempel, så kan han i sine taler sige: Vi har stoppet tilstrømningen. Hvorefter han underbygger, at der er et problem. Og så slutter han med at sige, at aldrig har vi haft så mange indvandrere i arbejde eller under uddannelse som nu. Så han taler med to tunger, og dermed forhindrer han, at der sker en egentlig integration," forklarer Jelved og uddyber:

Claus Hjort har jo ellers sagt, at Danmark ikke måtte blive til et 'Mig Selv A/S Samfund', men det er det, som han er ved at skabe.

Marianne Jelved
Socialordfører, Radikale Venstre

"Det, der er centralt, er, at alle mennesker oplever, at de hører til et sted. Og at de bliver anerkendt på lige fod med andre. Og det er den anerkendelse, som ikke sker i Danmark. Selv om du er født, opvokset og uddannet i Danmark kan du opleve, at der bliver set på dig med mistroiske øjne. Det er en ond cirkel, som vi skal have brudt."

Fællesskabet i centrum
Kort tid inden efterårsferien var centrumvenstretænketanken CEVEA på banen med et budskab, der handlede om, at de ønskede at få ansvaret for fællesskabet tilbage på dagsordenen. Et budskab, som både Jelved og Lykketoft bakker op om. For under VK-regeringen er det blevet mere legalt at vende fællesskabet ryggen, mener de.

"Når man tager 1,5 mia. kroner fra ulandsbistanden og giver til sygehusene, for at vi med Claus Hjort Frederiksens billede kan få flere hofter, så sender man et signal til danskerne om, at det ikke længere betyder så meget at hjælpe de fattige i verden. Nu skal vi bekymre os om os selv. Og det er en symbolhandling, som sender et meget uheldigt signal. Et skattestop er jo heller ikke just et fællesskabsfremmende element. Det er bare et smart budskab, som gør, at folk får lov til at tænke mere på sig selv end på fællesskabet," siger Marianne Jelved. Lykketoft er enig.

Vi skal appellere til danskernes sunde holdninger
"Så sent som i åbningsdebatten den anden dag gjorde Fogh og hans folk jo meget ud af at male billedet af, at vi andre vil hæve skatterne, og at de vil sikre skattestoppet. Jeg er ikke tilhænger af, at man forhøjer skatterne. Det var jeg heller ikke, da vi sad i regering. Men den der tankegang om, at det altid er bedst at give folk pengene i deres egen lomme, selv om sygehusene har store problemer, den skal der gøres op med. Og jeg tror ikke, at det bliver så svært, for jeg tror, at man kan appellere til nogle meget grundlæggende sunde holdninger hos danskerne, men det er op til os at få det her forklaret ordentligt," understreger Mogens Lykketoft, inden han lader sin gamle ministerkollega få det sidste ord:

"Claus Hjort har jo ellers sagt, at Danmark ikke måtte blive til et 'Mig Selv A/S Samfund', men det er det, som han er ved at skabe," lyder det afslutningsvis fra Marianne Jelved.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marianne Jelved

Fhv. økonomiminister, kultur- og kirkeminister, MF 1987-22 og politisk leder (R), fhv. viceborgmester i Gundsø 1982-85
lærer (Hellerup Seminarium 1967), cand.pæd. i dansk (Danmarks Lærerhøjskole 1979)

Mogens Lykketoft

Formand, Energinet Danmark, fhv. formand for Folketinget, fhv. MF (S), fhv. udenrigs- og finans- og skatteminister, fhv. partiformand, fhv. formand, FN's generalforsamling
cand.polit. (Københavns Uni. 1971)

0:000:00