Torben Hollmann: Sagen om Alles Lægehus viser, at vi skal stoppe med at lade private aktører lave profit på bekostning af vores velfærd

Sundhedsvæsenet er bygget på gensidig tillid mellem regionerne og de privatpraktiserende læger. Når virksomheder som Alles Lægehus bryder den kontrakt, svækker de hele systemet og borgernes adgang til lægehjælp. Derfor skal de sættes uden for sundhedsvæsnets dør, skriver Torben Klitmøller Hollmann.

Vores system er ikke bygget til skruppelløse mennesker, som vil malke vores fælles velfærdssamfund og prioriterer bil, båd og bøffer over patientsikkerhed, kvalitet og medmenneskelighed, skriver Torben Klitmøller Hollmann.
Vores system er ikke bygget til skruppelløse mennesker, som vil malke vores fælles velfærdssamfund og prioriterer bil, båd og bøffer over patientsikkerhed, kvalitet og medmenneskelighed, skriver Torben Klitmøller Hollmann.Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Jeg er ikke typen, der normalt sidder foran fjernsynet og bliver vred og råber ad skærmen som en anden gammel mand i en tegneserie.

Men jeg indrømmer, at det var med vrede, stor vrede, at jeg kom gennem DR-programmet 'Kontant: Læger på kanten', som afslørede, hvordan den stenrige private koncern 'Alles Lægehus' tilsyneladende tager honorarer fra det offentlige sundhedssystem for ydelser, som patienterne ikke har modtaget.

Jeg må også indrømme, at jeg heller ikke var længe om at pege på syndere og komme med kvikke løsninger og tiltag.

Torben Klitmøller Hollmann
Kommunal centerchef for sundhed og ældre

Og jeg må også indrømme, at jeg heller ikke var længe om at pege på syndere og komme med kvikke løsninger og tiltag. Sådan som det ofte sker, når man bliver konfronteret med en klokkeklar skandale.  

At jeg mildest talt ikke var alene med de hurtige svar fremgik med al ønskelig tydelighed af pressen og de sociale medier de næste dage. Her blev det store skyts rullet ud.

Blandt andet fik regionerne bøllebank for manglende reaktion og kontrol med lægerne. Der var en udbredt undren over, at de ikke har ført bedre tilsyn og ikke har opdaget det, før DR gjorde.  

Det kaster brænde på bålet hos dem, der allerede elsker at samle på historier om, hvor dårligt regionerne fungerer, og som gerne vil have dem lukket, slukket og pakket væk i forbindelse med strukturkommissionens arbejde med at reformere sundhedsvæsenet.

Læs også

Men skal vi ikke lige stoppe op og trække vejret og tælle til ti? En lille smule eftertanke og viden er altid godt, inden man farer ud med nemme og hurtige løsninger.

De praktiserende læger har en overenskomst med Regionerne. En overenskomst er langt hen ad vejen baseret på tillid; tillid til at den overholdes, og lægerne gør hvad, de bliver betalt for.

Det fungerer på samme måde som overenskomster på arbejdsmarkedet. Overholder man ikke de tillidsbaserede aftaler, så har vi et system, der kan tage over og give sanktioner.  

I virkeligheden er vores sundhedsvæsen baseret på tillid, både fra borgerne, patienterne, medarbejderne, men også fra dem, der skal føre kontrollen.

Det syntes jeg, vi skal holde fast i.

Vi ønsker vel heller ikke, at Danske Regioner skal ansætte en hær af kontrollanter, fordi rigmænd ser med sultne øjne på det danske sundhedsvæsen?  

Torben Klitmøller Hollmann
Kommunal centerchef for sundhed og ældre

Mister vi først tilliden til vores sundhedsvæsenet, er den gal. Og jeg tror ikke, at nogen af os har lyst til, at en medarbejder fra Regionen bare lige kan rode rundt i vores patientjournal for at kontrollere, om lægen har passet sit arbejde.  

Problemet, som 'Kontant' har afdækket, er ikke manglende kontrol hverken fra Regionerne eller andre.

Nej, det handler om, at systemet ikke er bygget til skruppelløse mennesker, som alene har til formål at malke vores fælles velfærdssamfund.

Det er det, der sker, når private såkaldte lægehuse vælger at prioritere bil, båd og bøffer over patientsikkerhed, kvalitet og medmenneskelighed.  

Læs også

I sagen om Alles Lægehus oplever vi den gode bestyrelsesformand fortælle med våde hundeøjne, at de jo bare sender en læge ud, hvor der ikke er nogle, og at de løser et samfundsproblem.

Sandheden er, at hver gang de snyder systemet, skaber de mere ulighed, og så er der færre penge til dem, der virkelig har brug for sundhed.  

Den tilgang til verden er vores system ikke bygget til at stoppe.

Betyder det, at vi skal lave overenskomst-systemet med praktiserende læger om?

Ja, det kan godt være, men det skal ikke være fordi griske internationale kapitalfonde driver dele af vores sundhedsvæsen.

Hvis det ikke er Alles Lægehus, så er det en anden kapitalfond, der malker det danske sundhedsvæsen.

Torben Klitmøller Hollmann
Kommunal centerchef for sundhed og ældre

Vi ønsker vel heller ikke, at Danske Regioner skal ansætte en hær af kontrollanter, fordi rigmænd ser med sultne øjne på det danske sundhedsvæsen?  

I denne sag er der kun én ting, der tæller.

Det er, at Alles Lægehus, og firmaer som dem, bliver smidt ud af vores sundhedsvæsen. Vi kan ikke bruge læger, direktører og kapitalfonde der sætter profit før velfærd og patientsikkerhed.  

Når vreden over, hvad der er foregået, har lagt sig, er løsningen at få lukket muligheden for, at private kan lave profit på vores velfærd.

For hvis det ikke er Alles Lægehus, så er det en anden kapitalfond, der malker det danske sundhedsvæsen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torben Klitmøller Hollmann

Centerchef for sundhed og ældre, Næstved Kommune, bestyrelsesmedlem, Alkohol & Samfund
social- og sundhedsassistent, ma. i organisationspsykologi

0:000:00