Debat

KL og Gigtforeningen: Træning før og efter knæoperation bør være en del af akutpakken

Det er godt, at regeringen er kommet operationspuklen til livs med flere akutpakker. Men genoptræning før og efter en operation er mindst lige så vigtigt, og derfor bør det også være en del af akutpakken og et permanent løft af sundhedsvæsenet, skriver Mette Bryde Lind og Sisse Marie Welling (SF).

Genoptræning er mindst lige så vigtigt som operation, så man kan holde smerterne nede. Derfor må der afsættes fornødne midler, så forebyggelsen kan løftes, skriver Mette Bryde Lind og Sisse Marie Welling.<br>
Genoptræning er mindst lige så vigtigt som operation, så man kan holde smerterne nede. Derfor må der afsættes fornødne midler, så forebyggelsen kan løftes, skriver Mette Bryde Lind og Sisse Marie Welling.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Mette Bryde Lind
Sisse Marie Welling
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Næsten en kvart million danskere døjer med knæartrose også bedre kendt som slidgigt. Symptomerne starter i det små, men ender for mange med invaliderende smerter og sygemeldinger. Her vil en knæoperation ofte komme på tale. Problemet er bare, at der i kølvandet på corona, strejke og personalemangel er opstået lange ventelister og en decideret operationspukkel.

Regeringen har derfor afsat forskellige akutpakker for at komme problemet til livs. Og det ser nu endelig ud til, at der er kommet gang i operationerne igen. Det er godt for de mange patienter, der har måttet bide svære smerter i sig i alt for lang tid, mens de bare har fået det dårligere og dårligere.

Genoptræningen er mindst lige så vigtig som operationen, så man kan holde smerterne nede og hurtigt genvinde sine tabte funktioner

Mette Bryde Lind og Sisse Marie Welling (SF)
Hhv. direktør i Gigtforeningen og sundheds- og omsorgsborgmester i København samt fungerende formand for KL’s Sundheds- og Ældreudvalg

Men operationen er kun første del i behandlingen. Bagefter står den først på genoptræning i kommunen og derefter træning på egen hånd derhjemme. Genoptræningen er mindst lige så vigtig som operationen, så man kan holde smerterne nede og hurtigt genvinde sine tabte funktioner og igen klare almindelige gøremål i hverdagen. Det kan være et langstrakt forløb over flere måneder.

Træning, træning og træning
Tag eksempelvis Lis på 61 år fra hovedstadsområdet. Hun er vognmand og har kørt bus de sidste 20 år. Og så har hun artrose i knæet. Det har medført så stærke smerter, at hun og lægen til sidst ikke så anden udvej end en operation og et nyt knæ. Efter operationen fulgte genoptræning og seks uger med krykker. Derefter små gåture uden krykker og pasning af børnebørn igen.

Forhåbentlig er Lis snart tilbage bag rattet og i arbejde igen. Men det kræver tålmodighed og træning, træning, træning.

Derfor er en målrettet indsats med genoptræning afgørende for, at Lis og alle andre knæpatienter hurtigt kan lægge hjælpemidler til side og erstatte sygedage med arbejdsdage.

Regeringens akutpakke sikrer, at vi kan få gang i afviklingen af operationspuklen. Det er godt og rigtigt. Men akutpakken mangler det andet og lige så vigtige ben: Genoptræningen. Der bør derfor også være en økonomisk håndsrækning til det ekstraordinære pres, der nu kommer på genoptræningen som følge af de flere operationer.

Hvis vi tidligt sætter ind med et forløb med træning og patientuddannelser for borgere med smerter og ondt i knæet, kan mange operationer udskydes

Mette Bryde Lind og Sisse Marie Welling (SF)
Hhv. direktør i Gigtforeningen og sundheds- og omsorgsborgmester i København samt fungerende formand for KL’s Sundheds- og Ældreudvalg

Og rent faktisk bør det ikke bare være et akut løft. Det bør være varigt løft. For vi bør ikke stoppe der. Hvis vi tidligt, og længe inden en operation overhovedet kommer på tale, sætter ind med et kommunalt forløb med træning og patientuddannelser for borgere med smerter og ondt i knæet, kan mange operationer udskydes. Og nogle endda helt undgås.

Forebyggelse frem for operation
Kommunernes Landsforeningen og Gigtforeningen er sammen med Hjerteforeningen derfor også tidligere i år gået sammen om syv principper for det nære og kommunale sundhedsvæsen, der er under opbygning i de her år.

Et af vores fælles forslag er en omstilling af sundhedsvæsenet, hvor vi i langt højere grad forebygger end opererer. Det kræver, at vi sætter systematisk ind i alle landets kommuner og tilbyder evidensbaseret smertehjælp til borgere med gigt bestående af et forløb med træning og patientuddannelse.

Det kræver dog, at regeringen, Folketinget og Sundhedsstyrelsen afsætter de fornødne mål og midler, så forebyggelsen og sundhedsfremme for alvor kan løftes.

Kort sagt handler det derfor om, at vi nu og her sikrer ekstra økonomi til de mange genoptræningsforløb som følge af de flere operationer. Og vi samtidig kobler over til et permanent løft af det nære sundhedsvæsen, hvor borgere tilbydes træning i kommunerne som førstevalg inden en operation på sygehuset. Det vil ikke kun aflaste sygehusene. Det vil også sikre de mange danskere med artrose et bedre tilbud med færre smerter og færre funktionstab end i dag.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Bryde Lind

Adm. direktør, Gigtforeningen
sygeplejerske, HD(O) (CBS), MPA

Sisse Marie Welling

Sundheds- og omsorgsborgmester (SF), Københavns Kommune, fungerende formand, KL's Sundheds- og Ældreudvalg
cand.mag. i historie (Københavns Uni. 2017)

0:000:00