Københavnske politikere skal tage stilling til røgfri arbejdstid for 9.000 ansatte

I et nyt notat foreslår københavnske embedsmænd at forbyde rygning i arbejdstiden for tusindvis af ansatte i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Forslaget skal spare kommunen for et tocifret millionbeløb, men møder modstand fra Radikale før indledende drøftelser. Kræftens Bekæmpelse bakker op om forslaget. 

Et forslag om røgfri arbejdstid kan tvinge mange tusinde ansatte i Københavns Kommune til at skodde smøgerne. 
Et forslag om røgfri arbejdstid kan tvinge mange tusinde ansatte i Københavns Kommune til at skodde smøgerne. Foto: Mads Claus Rasmussen / Scanpix
Søren Dahl

Det kan snart være helt slut med en smøg i frokostpausen, i arbejdsbilen, eller på hjemmekontoret for sygeplejersker, sosu-assistenter og andet plejepersonale i Københavns Kommune. 

I et nyt notat lægger kommunen op til at indføre røgfri arbejdstid for samtlige ansatte i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, der har godt 9.000 medarbejdere. 

Forslaget kommer i forbindelse med de kommende forhandlinger om effektiviseringer og besparelser i Københavns Kommune, og skal drøftes på Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde torsdag. 

Bliver forslaget om røgfri arbejdstid for alle forvaltningens ansatte til virkelighed, vil det kunne spare kommunen for op mod 10 millioner kroner årligt i løbet af de næste fem år, fremgår det af notatet.

Forslaget møder dog kritik fra Radikale Venstre, der stejler over, at forvaltningen vil indføre en ny rygepolitik for at spare penge. 

"Jeg er stor fortaler for, at Københavns Kommune hjælper medarbejderne med at indføre en røgfri arbejdskultur, hvis de selv ønsker det. Men jeg tror ikke på, at vi opnår noget som helst ved at presse et rygeforbud ned over de ansatte," siger Katrine Kildgaard, medlem af sundheds- og omsorgsudvalget for Radikale Venstre. 

I 2018 indførte Sundheds- og Omsorgsforvaltningen røgfri arbejdstid for de godt 300 medarbejdere, der er ansat i Centralforvaltningen. 

"København Kommune var meget fremme på rygestop-dagsordenen for ti år siden, men i de seneste år har man simpelthen hvilet på laurbærrerne."

Niels Them Kjær, projektchef for forebyggelse, Kræftens Bekæmpelse

Hvis der skal indføres røgfri arbejdstid for alle ansatte i forvaltningen kræver det dog, at forslaget bliver godkendt i de såkaldte MED-udvalg, der består af repræsentanter fra både ansatte og ledere på forvaltningens arbejdspladser.

Kræftens Bekæmpelse: København har "hvilet på laurbærrerne" 
I notatet fra forvaltningen fremgår det, at Københavns Kommune regner med at finde størstedelen af besparelserne ved, at de ansatte holder færre pauser, og har mindre sygefravær som følge af deres rygestop.

I regnestykket indgår dog også udgifter på omkring 3,7 millioner kroner til rygestopkurser og til at frikøbe de ansatte, så de kan deltage i kurset i arbejdstiden.

Forslaget fra Københavns Kommune møder opbakning hos Kræftens Bekæmpelse.

Her mener projektchef for forebyggelse, Niels Them Kjær, at landets kommuner har et særligt ansvar for at gøre op med rygning i arbejdstiden. 

"Kommunernes ansatte fungerer i høj grad som rollemodeller for borgerne. Hvis man som pædagog skal lære unge mennesker, at rygning er skadeligt, eller som sygeplejerske fortælle svækkede borgere, at rygning er dårligt for deres helbred, så virker det en kende hyklerisk, hvis man selv ryger løs, siger Niels Them Kjær. 

Fakta

Forslaget om røgfri arbejdstid er en del af et større katalog af effektiviseringer og besparelser i Københavns Kommunes Sundheds- og Omsorgsforvaltning. 

I alt foreslår forvaltningen effektiviseringer for 21,6 millioner kroner i 2023. Heraf udgør forslaget om røgfri arbejdstid 4,9 millioner kroner, og er blandt de tungeste poster målt på kroner og ører. 

Hele listen over forslag til effektiviseringer kan findes via linket her

Kilde: Københavns Kommune

Ifølge en oversigt fra Kræftens Bekæmpelse har 70 ud af landets 98 kommuner i dag indført røgfri arbejdstid.

Københavns Kommune er dog ikke en af dem.

Kommunen indførte i 2012 visionsplanen Røgfrit København 2025, hvor kommunen blandt andet vil arbejde for "understøttelse af mere røgfri arbejdstid i København".

Niels Them Kjær mener dog ikke, at det politiske arbejde for at stoppe rygning i Københavns står mål med ambitionerne.  

"København Kommune var meget fremme på rygestop-dagsordenen for ti år siden, men i de seneste år har man simpelthen hvilet på laurbærrerne, og er blevet overhalet af en lang række andre kommuner, siger projektchefen. 

Hvorfor mener du, at det er tilfældet? 

"Man må bare konstatere, at der tidligere var politikere på rådhuset, der arbejdede langt hårdere for at gøre Københavns Kommune røgfri, end tilfældet er i dag, mener Niels Them Kjær. 

Frygter medarbejderflugt  

Hos Radikale Venstre frygter Katrine Kildgaard at indførelsen af tvungen røgfri arbejdstid for forvaltningens godt 9.000 ansatte kan forværre Københavns Kommunes udfordringer med at finde sygeplejersker, sosu'er og andet velfærdspersonale. 

"Hvis der er medarbejdere, som oplever, at deres arbejdsvilkår bliver forringet, fordi kommunen øjner muligheden for en besparelse, så frygter jeg, at der simpelthen er nogle, der tager deres gode tøj og går," tilføjer hun.  

Den bekymring deler man dog ikke hos Kræftens Bekæmpelse.

"Når en kommune indfører røgfri arbejdstid er der ofte uro og kritik, inden det træder i kraft. Men den forstummer stort set altid, når først beslutningen er truffet og ført ud i livet, siger Niels Them Kjær. 

"Jeg har stadig til gode at se eksempler på kommuner, der har fortrudt, at de har indført røgfri arbejdstid, tilføjer han.

Altinget har forsøgt at få en kommentar fra Sisse Marie Welling (SF), sundheds- og omsorgsborgmester i København, men det har ikke været muligt inden deadline. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Katrine Kildgaard Nielsen

Medlem af Borgerrepræsentationen (R), Københavns Kommune
stud.scient.pol. (Københavns Uni.)

Niels Them Kjær

Projektchef for tobaksforebyggelse, Kræftens Bekæmpelse
ph.d. i kemi (Aarhus Uni. 1997)

0:000:00