Kommissorium åbner for magtkampe om den nære sundhed

PLAN: Regeringen, KL og Danske Regioner har givet sig selv vide rammer for arbejdet med at lægge planer for fremtidens nære sundhedsvæsen. Der betyder masser af slagsmål bag lukkede døre, vurderer eksperter.

Et embedsmandsudvalg skal under ledelse af Ældre- og Sundhedsministeriet bruge 2016 på at lægge en samlet plan for det nære sundhedsvæsen.
Et embedsmandsudvalg skal under ledelse af Ældre- og Sundhedsministeriet bruge 2016 på at lægge en samlet plan for det nære sundhedsvæsen.Foto: colourbox
Kim RosenkildeLasse Lange

Meget kommer – som altid – til at handle om 'magt'. Hvem spiller førsteviolin? 

Kjeld Møller Pedersen
Sundhedsøkonom og professor ved Syddansk Universitet
Fakta
En samlet plan for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen 
Kommunernes økonomiaftale for 2016 - juli 2015

- En fremtidig effektiv ressourceudnyttelse på sundhedsområdet kræver et sammenhængende sundhedsvæsen, hvor almen praksis og kommunerne har mulighed for at aflaste sygehusvæsenet.

- De nære sundhedstilbud bør tilpasses til den nye sygehusstruktur, så overbelægninger på de medicinske afdelinger undgås. Det er således afgørende, at færdigbehandlede patienter hurtigt kommer tilbage til hverdagen. Der skal endvidere skabes bedre sammenhæng mellem sundhedsområdet og øvrige velfærdsområder, såsom social-, ældre- og beskæftigelsesområdet.

- Regeringen og KL er enige om, at der sammen med Danske Regioner igangsættes et udvalgsarbejde, som skal udarbejde en samlet plan for udbygning af det nære sundhedsvæsen.

Kilde: KL

Intet er givet på forhånd, når regeringen, KL og Danske Regioner inden længe indleder arbejdet med at udvikle rammerne for fremtidens nære og sammenhængende sundhedsvæsen.

Embedsmandsudvalget, som i løbet af 2016 skal stå for det praktiske arbejde, er i hvert fald bevilliget vide rammer for deres arbejde. Det fremgår af det nye kommissorium for udvalgets for arbejde.

Udvalget risikerer derfor at få svært ved at finde ud af, hvilken vej kanonerne skal rettes, vurderer sundhedsøkonom Jakob Kjellberg.

Dokumentation

Udvalg vedrørende en samlet plan for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen

Udvalget består af de myndighedsansvarlige aktører på området med repræsentanter fra:

  • Sundheds- og Ældreministeriet (formand og derudover 1 repræsentant)
  • Social- og Indenrigsministeriet (1 repræsentant)
  • Finansministeriet (1 repræsentant)
  • KL (2 repræsentanter)
  • Danske Regioner (2 repræsentanter)

Sundheds- og Ældreministeriet og Finansministeriet sekretariatsbetjener udvalget. Sekretariatet kan inddrage andre parter, når dette er relevant. 

Udvalget kan løbende inddrage andre relevante organisationer og videnspersoner i arbejdet.

Desuden nedsættes en interessentgruppe, som inviteres til at komme med indledende og løbende inputs til udvalget. Interessentgruppen består af:

  • Lægeforeningen (2 repræsentanter)
  • Sundhedskartellet (1 repræsentant)
  • Dansk Sygeplejeråd (1 repræsentant)
  • FOA (1 repræsentant)
  • Danske Patienter (2 repræsentanter)
  • Danske Handicaporganisationer (1 repræsentant)

Desuden kan der løbende i arbejdet inddrages internationale erfaringer. Indledende i udvalgsarbejdet vil analysegrundlaget for drøftelserne blive afklaret.

Det sigtes mod, at arbejdet afsluttes i 2016.


0:000:00