Debat

Konsulent: Lukning af sengeafsnit i børne- og ungdomspsykiatrien i Esbjerg er en katastrofe

Børn og unge med psykiske lidelser kan risikere at få det endnu dårligere som konsekvens af nedlukningen af børne- og ungdomspsykiatrien i Esbjerg. Det er det modsatte af at løfte psykiatrien, skriver Kasper Jensen.

Regionsrådsformand Stephanie Lose (V), der i øjeblikket er på orlov, bør have meget røde ører over at stå på mål for beslutningen om at lukke sengeafsnittet i børne- og ungdomspsykiatrien i Esbjerg, skriver Kasper Jensen.
Regionsrådsformand Stephanie Lose (V), der i øjeblikket er på orlov, bør have meget røde ører over at stå på mål for beslutningen om at lukke sengeafsnittet i børne- og ungdomspsykiatrien i Esbjerg, skriver Kasper Jensen.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I starten af 2023 blev det meldt ud, at Region Syddanmark vil lukke sengepladserne i børne- og ungdomspsykiatrien i Esbjerg. Det sker som konsekvens af, at man vil optimere brugen af ressourcer samt udfordringer med at skaffe kvalificeret personale.

Det betyder, at patienter og pårørende fra Esbjerg og omegn nu kan se frem til at skulle bruge mindst halvanden time på transport for at kunne blive indlagt. For mange vil transporttiden være markant længere. Hvis man ønsker at indlægge eget barn uden for den normale åbningstid, skal man helt til Odense.

Det vil utvivlsomt betyde, at færre børn og unge fra Esbjerg og omegn vil møde op, når de har problemer - simpelthen fordi rejsetiden frem og tilbage i sig selv er uoverskuelig

Kasper Jensen
Konsulent, psykisk syg og foredragsholder

Det er tvivlsomt, om man ville se det samme forslag blive stillet, hvis det drejede sig om børn fra eksempelvis København eller Aarhus, der skulle til Odense for at få behandling uden for åbningstid. Konsekvenserne af lukningen vil være katastrofale.

Nedlukning vil præge resten af psykiatrien
Det vil utvivlsomt betyde, at færre børn og unge fra Esbjerg og omegn vil møde op, når de har problemer - simpelthen fordi rejsetiden frem og tilbage i sig selv er uoverskuelig. Hvis det besluttes, at en indlæggelse er nødvendig, vil barnet opleve, at egne pårørende vil være meget langt væk. Mennesker, der selv har haft eller har været tæt på mennesker med psykisk sygdom, ved, at evnen til at planlægge og eksekvere ikke ligefrem er det nemmeste, når mange andre tanker fylder.

Lukningen af sengepladser går direkte ud over børn og unge, som er særligt sårbare på grund af deres psykiske problemer. Det gør beslutningen endnu mere uforståelig, da børn og unge med psykiske udfordringer netop er en ekstremt sårbar gruppe. At skulle være årsag til ture frem og tilbage på tværs af Jylland og muligvis Fyn i en hverdag, hvor man allerede kan føle sig som en byrde på egen familie, er et stort pres at lægge på børn, der allerede har det svært.

Læs også

Der tales i øjeblikket meget om at løfte psykiatrien. At lukke et sengeafsnit og flytte det 100 kilometer væk er det modsatte af at løfte psykiatrien. Stephanie Lose (V) bør have meget røde ører over at stå på mål for den beslutning. Det vil blandt andet medføre, at børn og unge, der finder det for uoverskueligt, ikke får den nødvendige behandling og ender med at få det endnu dårligere. Det vil utvivlsomt sætte en præg på den øgede indsats, der herefter skal lægges i voksenpsykiatrien.

Der tales i øjeblikket meget om at løfte psykiatrien. At lukke et sengeafsnit og flytte det 100 kilometer væk er det modsatte af at løfte psykiatrien

Kasper Jensen
Konsulent, psykisk syg og foredragsholder

Når man ikke får den nødvendige hjælp og støtte, vokser problemerne. Det er meget hårde vilkår og forudsætninger at begynde voksenlivet på. Unge i og omkring Esbjerg står nu med endnu dårligere vilkår end mange andre børn og unge i Danmark, hvis de skulle få brug for indlæggelse på børnepsykiatrien.

Forværret psykisk helbred og medarbejderflugt
Tilstrømningen til psykiatrien (både blandt børn og voksne) har været støt stigende, og siden 2009 er der kommet 31 procent flere borgere i behandling i psykiatrien. Psykiatrien er på nationalt plan stadig underfinansieret, men at fjerne børnepsykiatrien helt i den vestlige del af Sønderjylland står som et nyt lavpunkt. Især når vi ved, at der i fremtiden kun vil være et endnu større behov for lokal tilstedeværelse.

Konsekvenserne af lukningen af sengeafsnit i børnepsykiatrien er, at flere børn vil få forværret deres psykiske helbred, og efterslæbet vil skulle håndteres andre steder. I værste fald vil der være børn, som kunne have fået hjælp, der ender med at tage deres eget liv, fordi deres egen situation virker mere og mere uoverskuelig.

En anden konsekvens, som vi allerede ser udsigten til, er, som DR kunne berette om, at 7 ud af 24 medarbejdere allerede har opsagt deres stilling. Det er stærkt beklageligt, at fagligheden på den måde bliver suget ud af psykiatrien. Samtidig med at kvaliteten af den eksisterende behandling mindskes, da der er færre hænder til de samme opgaver. Der vil opstå flere flaskehalse, og både patienter, pårørende og personale vil opleve forringelser, da personalet skal løbe væsentligt hurtigere.

I en tid, hvor vi ellers taler om at styrke psykiatrien, er det en helt igennem forkert prioritering at lukke ned for et sengeafsnit, der medfører, at der lukkes ned for hjælp og støtte i en stor del af en stor geografisk landsdel.

Rettelse: I en tidligere version optrådte byrådspolitiker i Esbjerg Kommune Nicolaj Aarøe (K) ved en fejl som medafsender på indlægget. 

Læs også
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stephanie Lose

Økonomiminister (V), næstformand for Venstre
cand.oecon. (Syddansk Uni. 2006)

0:000:00