KORT: Store forskelle i kommunal forebyggelse

BENCHMARK: En opgørelse fra Økonomi- og Indenrigsministeriet viser store udsving i, hvor gode kommunerne – ifølge ministeriet – er til at forhindre forebyggelige indlæggelser.

Foto: Lars Helsinghof /Altinget
Kim Rosenkilde

Kommuner er ifølge Økonomi- og Indenrigsministeriets såkaldte Benchmarkingenhed ikke lige gode til at forhindre ellers forebyggelige indlæggelser.

Det konkludere den ministerielle enhed på baggrund af en opgørelse over antallet af forebyggelige indlæggelser blandt modtagere af hjemmepleje i landets kommuner.

I 2016 var der på landsplan 198 forebyggelige indlæggelser pr. 1.000 ældre helårsmodtagere af hjemmepleje.

Dokumentation

Forebyggelige indlæggelser

Forebyggelige indlæggelser er i Benchmarkingenhedens analyse kategoriseret i overensstemmelse med definitionen benyttet i nationale opgørelser og er defineret som indlæggelser med aktionsdiagnoser, der er vurderet at være særligt forebyggelige blandt ældre mennesker.

Det drejer sig om diagnoserne væskemangel, gastroenteritis (tarminfektion), blærebetændelse, knoglebrud, lungebetændelse inkl. akut bronkitis, tryksår, ernæringsbetinget anæmi, forstoppelse, kronisk nedre luftvejssygdom (heriblandt KOL) og sociale og plejemæssige forhold.

Indlæggelsesdata for det somatiske sundhedsvæsen er hentet i Landspatientregistret i Danmarks Statistik.

Læs hele analysen her.

Kilde: Økonomi- og Indenrigsministerets Benchmarkingenhed


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00