Debat

Kræftens Bekæmpelse raser: Nikotinbranchen klasker sig på lårene, hver gang endnu et menneske bliver afhængig

Man løser ikke ét folkesundhedsproblem ved at skabe et nyt. Snus og andre nikotinprodukter er langt fra harmløse, og de går allerhårdest ud over børn og unge, skriver Mette Lolk Hanak i et svar til Nikotinbranchen. 

For at komme afhængigheden af nikotin til livs, skal prisen på cigaretter og nikotinprodukter være markant dyrere fremover, skriver Mette Lolk Hanak fra Kræftens Bekæmpelse
For at komme afhængigheden af nikotin til livs, skal prisen på cigaretter og nikotinprodukter være markant dyrere fremover, skriver Mette Lolk Hanak fra Kræftens BekæmpelseFoto: David Leth Williams/Ritzau Scanpix
Mette Lolk Hanak
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Billig snus og nikotin skal gøre Danmark røgfrit, skriver direktøren for Nikotinbranchen i et debatindlæg her i Altinget 14. september.

Det kommer nok ikke bag på nogen, at nikotinfabrikanternes brancheforening gør, hvad den kan, for at sælge sine produkter og sikre medlemmerne profit. At salgsfremstødet så sugar-coates med omsorg for vores helbred, skyldes nok mere frygten for at miste kunder end en ægte bekymring for folkesundheden. 

Men det kommer bag på mig, at direktøren forklarer mit udsagn om, at middellevetiden i Danmark er lavere end i de andre nordiske lande med, med at snus i Sverige er billigere end cigaretter.

Læs også

Børnene ender i afhængighed 

Direktørens debatindlæg bygger på den præmis, at færre svenskere ryger, fordi snus er så udbredt. Men der er altså forskel på ’sammenfald’ og ’sammenhæng’. I Sverige kan man se, at fald i cigaretrygning i høj grad falder sammen med strengere regulering i den svenske tobakslovgivning.

Det gælder også i en række andre lande: De produkter, der reguleres med effektiv lovgivning og højere priser falder, mens brugen af mindre velregulerede produkter stiger.

Snus og andre nikotinprodukter er langt fra harmløse. Nikotin er en stærkt afhængighedsskabende nervegift, der især er skadeligt for børn og unges hjerner.

Mette Lolk Hanak
Forebyggelseschef, Kræftens Bekæmpelse

Det gælder også i Danmark, hvor brugen af nikotinposer med børnevenlig smag af skovbær, cola og lakrids er i voldsom stigning. Og brugerne er ikke voksne med carport, fastforrentet realkreditlån og pensionsopsparing, der har besluttet at lægge cigaretterne på hylden.

Det er vores børn og unge, der i stort tal bliver tiltrukket af lækker indpakning, billige priser og frugtsmag, der risikerer at ende i nikotinafhængighed.

Det er rigtigt, at snus og nikotinprodukter ikke er lige så farlige som cigaretter. Men den sammenligning er også en gratis omgang, for det er svært at komme op med et produkt, der er mere skadeligt end cigaretter, som slår hver anden ryger ihjel.

Og man løser ikke ét folkesundhedsproblem ved at skabe et nyt blandt teenagere. Snus og andre nikotinprodukter er langt fra harmløse. Nikotin er en stærkt afhængighedsskabende nervegift, der især er skadeligt for børn og unges hjerner.

Sæt prisen på cigaretter op

Man ser ofte, at nikotinprodukter markedsføres som et middel til rygestop. ”Det er på tide at gå en anden vej og knække koden til at lægge smøgerne på hylden,” skriver direktøren i debatindlægget.

Industrien klasker sig på lårene, hver gang endnu et menneske bliver afhængigt. Oftest et meget ungt menneske.

Mette Lolk Hanak
Forebyggelseschef, Kræftens Bekæmpelse

Der er allerede godkendte rygestopprodukter på markedet, og jeg mener ikke, at verden har brug for mere tobak og nikotin. Tværtimod. Men nikotinbranchen skal da være velkommen til at ansøge om at få deres produkter godkendt til rygestop på lige fod med rygestopmedicin, hvis de virkelig er så gode, som branchen hævder.

Industriens hyldest af egne varer bygger på den antagelse, at summen af laster er konstant. Hvis ikke man ryger, så gør man noget andet. Men der er altså ikke nogen af os, der er født med et behov for nikotin. Det er et behov skabt af kommercielle interesser, og industrien klasker sig på lårene, hver gang endnu et menneske bliver afhængigt. Oftest et meget ungt menneske.

Nikotinindustrien dør, hvis der ikke kommer nye kunder i butikken. På den lange bane kan den ikke leve af, at rygere skifter fra cigaretter til alternative produkter. Den har brug for at rekruttere nye generationer til afhængighed. Det behøver man ikke være Jesper Buch for at regne ud.

Læs også

Derfor opfordrer jeg til, at både cigaretter og nikotinprodukter bliver dyrere, så en pakke cigaretter koster over 100 kr. og andre nikotinprodukter tilsvarende. Og jeg opfordrer til, at nikotinprodukter bliver omfattet af reglerne om standardiserede pakker og forbud mod søde smage. Derudover bør der være særlig opmærksomhed på markedsføring og onlinesalg af nikotinprodukter.

Det gør jeg helt uden at tjene noget på det. Jeg gør det, fordi jeg ikke ønsker, at børn og unge bliver afhængige af et giftstof, alt imens nikotinbranchen griner hele vejen til banken.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Schroll-Fleischer

Direktør, Nikotinbranchen
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2013)

Mette Lolk Hanak

Forebyggelseschef, Kræftens Bekæmpelse
cand.comm.

0:000:00