Debat

Kræftens Bekæmpelse: Vi mangler en ambitiøs handleplan mod tobak

DEBAT: Når vi ved, at 80 procent af rygerne begynder at ryge, inden de bliver 18 år, er det mig en gåde, at vi ikke gør mere, skriver Jesper Fisker, direktør i Kræftens Bekæmpelse.

I Norge har politikerne sat prisen på cigaretter markant op. Det betyder færre unge rygere.
I Norge har politikerne sat prisen på cigaretter markant op. Det betyder færre unge rygere.Foto: Maria Hedegaard/Ritzau Scanpix
Amalie Bjerre Christensen

Amalie er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hun har tidligere været tilknyttet Altinget som journalistpraktikant og senere som redaktionsassistent.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jesper Fisker
Administrerende direktør, Kræftens Bekæmpelse

For snart en del år siden var der et kort indslag i TV Avisen, der viste døde hummere på havnen i Gilleleje.

På det tidspunkt havde diskussionen om iltsvind stået på i årevis, men det var de 40 sekunder i TV Avisen, der for alvor kickstartede den brede, nationale debat, der resulterede i de ambitiøse danske vandmiljøplaner.

For nylig lavede TV 2 et indslag fra Norge med historien om, at kun tre procent af de norske unge ryger, mod 16 procent af de danske unge. Med de norske unges egne ord er det simpelthen blevet 'uncool' at ryge.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Der mangler politisk mod
Gid det også var sådan i Danmark. Og gid at TV 2's indslag kunne få samme konsekvens, som hummerindslaget fik. For vi mangler en ambitiøs, national handleplan mod tobak, ligesom vi gjorde det for vandmiljøet.

I Norge erkendte politikerne tidligt, at der skal en systematisk og konsekvent indsats til, og de var enige om, at indsatsen var for vigtig til, at der gik partipolitisk fnidder i det.

Jeg håber, at billederne af de unge, røgfri nordmænd kan være det puf, der skal til for, at vi endelig rykker i Danmark også. For det er altså vores børn og unges sundhed, det drejer sig om.

Jesper Fisker
Direktør, Kræftens Bekæmpelse

Nordmændene har gjort det, som Kræftens Bekæmpelse mener, at der også bør findes politisk mod til at gøre i Danmark: Priserne på cigaretter skal markant op, cigaretterne skal gemmes væk under disken, pakkerne skal være anonyme, grå og kedelige, og skole- og undervisningsmiljøerne skal være helt røgfri.

En folkesag
Når man ved, at hver anden ryger ender med at dø af sin rygning, og vi ved, at 80 procent af rygerne begynder med at ryge, inden de bliver 18 år, er det mig faktisk en gåde, hvorfor det skal være så svært at få taget rigtig hul på at gøre noget.

Heldigvis er der mange, der bakker op om ambitionen om at skabe de første røgfri generationer, og politikerne må godt notere sig, at det er ved at blive en folkesag.

Vi nærmer os 90 medlemmer i TrygFondens og Kræftens Bekæmpelses initiativ "Røgfri fremtid", hvor kommuner, idrætsorganisationer, faglige organisationer, politiske partier, festivaller, detailkæder med mere har tilsluttet sig, at det er et fælles ansvar at skabe en fremtid, hvor børn og unge ikke begynder at ryge.

Supermarkedskæder har nærmest stået i kø for frivilligt at gemme cigaretpakkerne væk under disken – godt gået!

Så meget går i den rigtige retning. Men vi mangler den store, nationale plan, hvor politiske uenigheder for en stund bliver lagt på hylden, og hvor alle initiativer bindes sammen.

Jeg håber, at billederne af de unge, røgfri nordmænd kan være det puf, der skal til for, at vi endelig rykker i Danmark også. For det er altså vores børn og unges sundhed, det drejer sig om.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jesper Fisker

Adm. direktør, Kræftens Bekæmpelse, formand, Life Fonden, næstformand, Danske Professionshøjskoler
Cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1987), ph.d. i offentlig forvaltning (Københavns Uni.)

0:000:00