Debat

Apoteker hellere moderniseres end liberaliseres

DEBAT: Der bør rettes fokus på modernisering af apotekssektoren, lyder det fra formanden for Pharmadanmark, Antje Marquardsen.
Foto: Poul Rasmussen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Lad os lægge scenarierne om medicinsalg på McDonald's og autoværksteder til side og i stedet få en god debat om, hvordan de faglige kompetencer på apotekerne kan udnyttes bedre end i dag.

Antje Marquardsen
Formand for Pharmadanmark

Af Antje Marquardsen
Formand for Pharmadanmark

Apotekerforeningen kører i øjeblikket en kampagne i TV og aviser, som skal engagere befolkningen i debatten om apoteksvæsenets fremtid. Kampagnen har bl.a. fået
prædikatet "skræmmekampagne" af Venstres sundhedsordfører. Den er i alt fald grovkornet, og i et TV-spot må en ældre dame afhente sin medicin hos en snusket automekaniker. I et andet forsøger en McDonald's-restaurant at sælge fortrydelsespiller til en undrende familie. Kampagnen giver desværre det indtryk, at den forestående debat skal handle om, hvorvidt apotekssektoren skal fuldstændig liberaliseres og dereguleres - at fremtidsudsigterne byder på frit spil for alle til at sælge medicin uden nogen som helst faglig betjening og indblanding fra myndighederne. Men det er slet ikke det, debatten skal handle om, og Apotekerforeningen åbner desværre døren for den forkerte diskussion: Ja eller nej til liberalisering. Da den nuværende regering trådte til, skiftede den fokus i den udredning af sektoren, som i øjeblikket pågår. I regeringsgrundlaget tales der om en modernisering af sektoren, og man er altså gået væk fra den borgerlige regerings fokus på liberalisering. Forskellen på de to ord er ganske afgørende.

Fokus på modernisering af apotekssektoren
Derfor er det nu meget mere relevant, at apotekerne bruger krudtet på at fortælle om de gode ting, som kan komme ud af en gennemtænkt modernisering af sektoren. Apotekerforeningen har faktisk selv opstillet 10 interessante forslag til, hvad en modernisering kan indeholde, fx medicingennemgang til ældre, undervisning af plejepersonale i medicinhåndtering og mulighed for, at apoteket kan genudlevere medicin. Det er 10 gode forslag, som langt hen ad vejen matcher de forslag, som Pharmadanmark selv har givet videre til regeringens arbejdsgruppe.

Behov for flere apotekere
Ligesom Apotekerforeningen mener vi også, at der er behov for flere apoteker, men først og fremmest mener vi, at der er behov for flere apotekere. De eksisterende apotekere bør ikke blot dele kagen imellem sig ved fx at åbne apoteksfilialer. Derimod skal der åbnes op for, at farmaceuter - hvis de har mod på det - åbner nye, selvstændige apoteker. Med flere selvstændige apotekere - og ikke blot flere apoteksenheder - kan der skabes mere konkurrence i sektoren. Samtidig sikrer man, at der er reelt faguddannet personale på alle receptekspederende enheder. På apoteksfilialer er der ikke krav om farmaceutbemanding. Danmark skiller sig i dag ikke bare ud ved at have få apoteker i forhold til indbyggertallet, men også ved at have meget få farmaceuter.

Ja til nye privatejede apoteker
Vi mener også, at der bør oprettes publikumshenvendte apoteker på sygehusene for at mindske problemerne i forbindelse med sektorovergange. Modsat Apotekerforeningen står vi dog ikke stejlt på, at disse nye apoteker skal være privatejede.
Der er altså gode muligheder for at modernisere apotekssektoren til gavn for medicinbrugere og samfund. Så lad os lægge scenarierne om medicinsalg på McDonald's og autoværksteder til side og i stedet få en god debat om, hvordan de faglige kompetencer på apotekerne kan udnyttes bedre end i dag.

Apotekerforeningens 10 forslag er et udmærket udgangspunkt for den diskussion. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Antje Marquardsen

Seniordirektør, 3Shape, fhv. seniorrådgiver, Novo Nordisk, fhv. formand, Pharmadanmark
cand.pharm. (Danmarks Farmaceutiske Universitet 1990)

0:000:00