Lægemiddelstyrelsen vil hamre pæl gennem kritik af nyt lovforslag: Ingen risiko for patientsikkerheden

GENBRUG: Regeringens forslag om at give mulighed for genbrug af medicinsk engangsudstyr bliver skudt ned af blandt andet Lægeforeningen. Men kritikken rammer forbi, mener Lægemiddelstyrelsens direktør, Thomas Senderovitz.

Thomas Senderovitz undrer sig over kritikken af regeringens forslag om at kunne genanvende medicinsk engangsudstyr.
Thomas Senderovitz undrer sig over kritikken af regeringens forslag om at kunne genanvende medicinsk engangsudstyr.
Signe Løntoft

Vi ville aldrig godkende det, hvis ikke Seruminstituttet giver os en positiv udtalelse om, at infektionshygiejnen er i orden

Thomas Senderovitz
Direktør, Lægemiddelstyrelsen

Et nyt lovforslag fra Sundheds- og Ældreministeriet har fået en hård medfart fra en række aktører, men kritikken er forfejlet.

Det siger direktør for Lægemiddelstyrelsen, Thomas Senderovitz:

"Vi står uforstående over for den her modstand, for det vil ikke gå ud over patientsikkerheden, det kan vi garantere," siger han.

Dokumentation

Det står der i lovforslaget:

Forslaget om at åbne op for genbrug af medicinsk udstyr er en lille del af en større justering af reglerne for medicinsk udstyr. Om genbrug af medicinsk udstyr står der blandt andet:

"Sundheds- og Ældreministeriet er ikke bekendt med, at der sker genanvendelse af engangsudstyr i det danske sundhedsvæsen i dag, men ministeriet vurderer, at der bør være mulighed for, at der i sundhedsvæsnet på frivillig basis kan ske genanvendelse i tilfælde, hvor det vurderes hensigtsmæssigt af for eksempel økonomiske hensyn.

Sundheds- og Ældreministeriet vurderer, at udmøntning af bestemmelsen bør ske efter en konkret vurdering af hver enkelt type udstyr, og på grundlag af en faglig udtalelse fra Statens Serum Institut og under passende hensyntagen til retningslinjer for infektionshygiejne. Dette for at sikre, at det oparbejdede udstyrs sikkerhed og ydeevne af hensyn til patientsikkerheden svarer til det oprindelige udstyrs.

Sundheds- og Ældreministeriet foreslår, at der etableres en hjemmel i lov om medicinsk udstyr til, at Lægemiddelstyrelsen kan fastsætte regler om, at engangsudstyr må oparbejdes og genanvendes, hvis regioner, kommuner eller sundhedsinstitutioner ønsker at kunne gøre brug af en sådan ordning, og det vurderes at kunne foregå på en måde, hvor det oparbejdede udstyrs sikkerhed og ydeevne – af hensyn til patientsikkerheden – svarer til det oprindelige udstyrs."


0:000:00