Debat

Lif: Ny hepatitis-medicin kan vende negativ udvikling

DEBAT: De nye lægemidler til behandling af hepatitis C giver både håb og perspektiv for en stor gruppe syge patienter, skriver LIF's Jakob Bjerg Larsen. I dag kan vi helbrede omkring 90 procent af patienterne - og i takt med udviklingen stiger behandlingseffekten konstant.

Nye lægemidler betyder signifikante forbedringer af behandlingsmulighederne for hepatitic C, skriver Jakob Bjerg Larsen. Det glemmes ofte i debatten om medicinpriser- og udgifter.<br>
Nye lægemidler betyder signifikante forbedringer af behandlingsmulighederne for hepatitic C, skriver Jakob Bjerg Larsen. Det glemmes ofte i debatten om medicinpriser- og udgifter.
Camilla Kamstrup
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jakob Bjerg Larsen
Chefkonsulent i Lægemiddelindustriforeningen

Fakta
Bland dig i sundhedsdebatten!
Send et indlæg til [email protected]

I debatten om medicinpriser og –udgifter overses det ofte, at nye lægemidler betyder signifikante forbedringer af behandlingsmulighederne. Nye lægemidler til behandling af hepatitis C har siden 2012-2013 revolutioneret udsigterne for en gruppe meget syge mennesker.

Der er kommet en kur for en forfærdelig sygdom. Der er tale om et helt nyt behandlingsparadigme. 

Ny medicin kan helbrede omkring 90 procent
Hepatitis C er en virusinfektion, som i mange tilfælde fører til kronisk leverbetændelse og kan medføre alvorlig leversygdom. Sygdommen smitter via blod og udvikles gradvist over 10-30 år og kan i sidste ende medføre skrumpelever, leverkræft, leversvigt og død.

Ved en målrettet opsporing af smittede og en ambitiøs anvendelse af de nye lægemidler viser modelberegninger, at det med tiden vil være muligt helt at udrydde sygdommen.

Jakob Bjerg Larsen
Chefkonsulent i Lægemiddelindustrien

Det skønnes, at mellem 17.000 og 25.000 danskere lider af kronisk hepatitis C, og der bliver konstateret cirka 250-350 nye tilfælde årligt. Inden for de sidste år er der udviklet helt nye og meget effektive lægemidler til behandling af hepatitis C. Hvor man tidligere kun kunne bekæmpe virus hos 40-80 procent af de smittede (afhængig af hvilken type af hepatitis C virus, man var smittet med), kan man i dag helbrede omkring 90 procent - og med flere nye lægemidler på vej øges behandlingseffekten konstant.

Hertil kommer, at de nye lægemidler har langt færre bivirkninger, skal anvendes i kortere tid og er nemmere at administrere.

Nyt behandlingsparadigme kan vende negativ udvikling 
Danmark vil frem mod 2030 opleve en meget betydelig stigning i antallet af hepatitis C virus inficerede patienter med skrumpelever og leverkræft, hvis den hidtidige behandlingsindsats fastholdes. Det er patienter, der for nogles vedkommende i sidste ende vil dø af deres alvorlige sygdom. Det nye behandlingsparadigme med mere effektive lægemidler er et vigtigt redskab, der kan være med til at vende den truende negative udvikling. 

Da de nye lægemidler er meget effektive, kan det medvirke til, at antallet af nye smittede på sigt vil falde. Ved en målrettet opsporing af smittede og en ambitiøs anvendelse af de nye lægemidler viser modelberegninger, at det med tiden vil være muligt helt at udrydde sygdommen.

Det er fantastisk nyt.

Med en nylig beslutning om at udvide kriterierne for behandlingsstart med de nye lægemidler, er der taget et vigtigt skridt i den rigtige retning. Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS) vurderer, at omkring 700 flere patienter med hepatitis C i løbet af det kommende år vil blive tilbudt behandling med de nyeste hepatitis lægemidler.

De nye lægemidler giver håb og nye perspektiver for en stor gruppe af meget syge patienter. For samfundet betyder de nye lægemidler, at man kan øge både kvaliteten og effektiviteten af sundhedsvæsenets ydelser. En diskussion om prissætning af nye lægemidler bør derfor ikke isoleres fra den viden, man har omkring effekt og værdi af de nye behandlinger.

Der er behov for en nuanceret debat.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00