Lokale hensyn blev amternes død

Amternes død skyldes en tankegang præget af for mange lokale hensyn. Sundhedsministeren venter nu, at der bliver mere respekt omkring faglige anbefalinger end lokale forhold. Både politikere og læger bærer ansvaret.
Kristian Lund Pedersen

Jeg vil i den sammenhæng gerne tilføje, at også lægerne har et medansvar for, at tilrettelæggelsen af sygehusbehandlingen baseres på bæredygtigt og fagligt forsvarligt grundlag.

Lars Løkke Rasmussen (V)
Sundhedsminister
Fakta
Center for Evaluering og Medicinsk Teknologivurdering (CEMTV) offentliggjorde den 19. marts 2004 en evaluering af kræftplanens gennemførelse. Evalueringen fokuserer på de tre største kræftsygdomme - tarmkræft, lungekræft og brystkræft.

Kilde: Indenrigs- og Sundhedsministeriet
Amterne har fået regeringens dødsstød i det udspil indenrigs- og sundhedsministeren har stået i spidsen for. En vigtig begrundelse for at samle landets sygehuse i fem store regioner har været, at det ikke er lykkes amterne at få samlet specialerne på få ekspertafdelinger, og behandlingen derfor ikke har været god nok.

Da Sundhedsstyrelsens evaluering af den nationale kræftplan blev offentliggjort i marts blev det bekræftet, at amterne på dette område ikke havde fuldt kræftplanens forskrifter.

Det fik formand for Folketingets Sundhedsudvalg, Birthe Skaarup (DF), til at stille sundhedsminister, Lars Løkke Rasmussen, et §20-spørgsmål, hvor hun ville have ministeren til at redegøre for, hvorfor amterne stik imod anbefalingerne i den nationale kræftplan har undladt at samle kræftkirurgien på få specialiserede afdelinger:

"I Sundhedsstyrelsens evaluering har man slået fast, at amterne ikke lever op til de retningslinjer, der er givet i kræftplanen, som skal sikre, at kræftpatienterne får den hurtigste og bedst mulige behandling. Patienterne bør kunne være sikre på, at de bliver behandlet af den bedst mulige ekspertise på området og ikke af urutinerede læger, fordi amterne har valgt at prioritere hensynet til de små lokale sygehuse højere end patienternes behandling," siger Birthe Skaarup.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00